Corina Şuteu critică dur „performanţele” Centrului Naţional al Cinematografiei, pe care-l numeşte „învechit şi neperformant”

Corina Şuteu critică
dur „performanţele” Centrului Naţional al Cinematografiei, pe care-l numeşte „învechit
şi neperformant”

Corina Şuteu nu se sfieste sa spuna lucrurilor pe nume

Subvenţie de până la 100% pentru tinerii cineaşti şi desecretizarea concursului de proiecte al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) se numără printre modificările pe care Ministerul Culturii le are în vedere privind cinematografia românească. Este necesară o reorganizare a Centrului Naţional al Cinematografiei, a spus Corina Şuteu, ministrul Culturii. ”CNC-ul este învechit şi neperformant. Trebuie regândită structura lui”.

 Ministrul Culturii a ţinut să precizeze şi că, de fiecare dată, în ultimii zece ani, colaborarea sa cu CNC - fie ca director al Institutului Cultural Român de la New York, fie în mod particular, privind festivalurile sale - ”a fost proastă”.

Modificările pe texul de lege a cinematografiei se vor face prin mai multe amendamente, au anunţat reprezentanţii Ministerului Culturii.

”Vom simplifica textul, îl vom deriva în Hotărâre de Guvern şi Ordin de Ministru, pentru a reglementa regulamentul şi forma de funcţionare a Centrului Naţional al Cinematografiei”, a spus, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă Alex Trăilă, membru în consiliul CNC şi consilier în minister.

Una dintre măsurile importante este desecretizarea concursului de proiecte de scenarii CNC. În plus, se vor deschide două noi linii de finanţare - pentru coproducţii minoritare şi microbuget.

”Coproducţiile minoritare au o relevanţă, pentru că nu avem o măsură dedicată acestui lucru. Partenerii noştri din UE şi nu numai ne finanţează filmele şi îşi doresc această reciprocitate”, a declarat Alex Trăilă.

Secţiunea de microbuget va avea o dublă valenţă - va avea rolul de a sprijini tinerii producători, ca CNC şi statul să poată investi în noi antreprenori, şi cineaştilor care vor să abordeze un limbaj nou cinematografic.

”Există în momentul de faţă, la nivelul Consiliului European, o direcţie de investiţie şi de cercetare pentru un nou limbaj al cinematografiei”, a mai afirmat Alex Trăilă.

În ultimii zece ani, finanţarea acordată de CNC prin concurs a funcţionat sub forma unui credit rambursabil, ceea ce a creat mai multe probleme, care nu au fost prevăzute. ”Între timp, legislaţia europeană s-a modificat, aşa că trebuie să ne adaptăm şi noi”, a menţionat Trăilă.

Creditul se va transforma într-o subvenţie şi, pentru a veni în sprijinul tinerilor cineaşti şi al debuturilor, pentru primul şi al doilea film, subvenţia va merge de până la 100%.

Ministerul Culturii doreşte să implementeze şi un sistem de finanţare nou. ”O colaborare cu Ministerul Ecoomiei este imperativă”, a spus ministrul Culturii, Corina Şuteu.

”Dacă nu reuşesc să fac aceşti paşi, voi considera că acest mandat a fost nereuşit”, a mai spus ministrul Culturii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările