Bătaie cu flori, cafea la ibric şi jazz la Festivalul Strada Armenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătaie cu flori la Festivalul Strada Armenească
Bătaie cu flori la Festivalul Strada Armenească

În acest weekend, de pe 7 şi până pe 9 august, va avea loc o nouă ediţie a Festivalului Strada Armenească, în cadrul căruia sunt programate concerte cu muzică tradiţională şi jazz, expoziţii, spectacole de teatru, urmând ca de-a lungul celor trei zile să fi deschis un restaurant cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale.

De la spectacole de teatru şi concerte de muzică tradiţională şi modernă la film şi obiceiuri armeneşti sau bucureşteneşti, Festivalul Strada Armenească se adresează tuturor bucureştenilor, care vor descoperi în aceste zile în cartierul armenesc de la expoziţii de fotografie la restaurante şi cafenele cu produse specifice arealului gastronomic armean şi bazarul plin cu de toate, cu iz de mirodenii orientale şi parfum de cafea la ibric la dansuri tradiţionale armeneşti, greceşti, evreieşti. De asemenea, pentru copii va exista în cadrul festivalului un program de teatru şi ateliere teatrale, ateliere pentru confecţionat păpuşi şi pictat figurine, dar şi ateliere de dans, de creaţie cu Lego şi un loc foarte special unde vor vedea cum o jucărie imaginată de ei poate deveni realitate prin imprimarea 3D.

În Bucureştiul de altădată, cartierul armenesc se întindea în zona din jurul Bisericii Armene între Bulevardul Carol I, Strada Armand Călinescu, Strada Speranţei, Strada Franzelarilor şi Strada Spătarului, coloana lui vertebrală fiind Strada Armenească, cea mai veche casă din Bucureşti, fiind casa Melik, construită în anul 1760, care se găseşte chiar în inima cartierului armenesc.

Peste drum de cartierul armenesc, de cealaltă parte a Bulevardului Carol I începea cartierul evreiesc dominat de cele două mari sinagogi din zona Udrişte şi Sf. Vineri, iar foarte aproape, în zona Pieţei Pache Protopopescu, cartierul grecesc în mijlocul căruia a fost înălţată Biserica Greacă construită în stil ionic la sfârşitul secolului al XIX-lea. „Ţiganii erau peste tot şi din acea perioadă este şi binecunoscutul cântec Pe uliţa armenească. Aşa că, la fel ca la prima ediţie a festivalului, i-am invitat pe vecinii noştri evrei, greci şi ţigani să recreem o bucăţică din Bucureştiul de atunci. Să îl recreem îmbinând însă, în faţa bucureştenilor, tradiţia cu modernitatea. Iar anul acesta vom avea printre cei care se prezintă în cadrul festivalului şi un grup de polonezi veniţi tocmai din Bucureşti, unii dintre ei fiind foşti elevi ai Şcolii Armene”, se arată pe site-ul evenimentului.

De o parte şi de alta a străzii se va întinde un Bazar în care organizatorii promit „o mică parte din Armenia”, un loc cu bijuterii, obiecte de ceramică, ţesături armeneşti, obiecte handmade, dar şi cărţi, icoane sau ilustraţii cu motive armeneşti.

În cele trei zile ale festivalului vizitatorii vor putea admira interiorul Bisericii Armene şi vor putra afla câte ceva despre istoria armenilor, despre limba lor şi despre felul în care scriu şi îşi transformă literele în obiecte de artă. Cu acst prilej vor avea loc mai multe tururi gratuite ale bisericii Armene, mâine de la 18.30, sâmbătă, de la 11.00, 13.30 şi 18.30, iar duminică, în ultima zi, de la ora 17. Vor fi organizate şi tururi gratuite ale cartierului armenesc, vineri şi duminică, de la ora 18.00, iar sâmbătă de la ora 11.00, toate cu plecare din faţa Bisericii Armene.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 7 august, de la ora 18.45 şi va fi urmată de un concert de muzică tradiţională armenească. Strada de carte, un atelier de caligrafie, acte de magie stradală, bătaie cu flori şi bătaia cu apă sunt doar câteva dintre activităţile care vor avea loc în aceste zile în carteirul armenesc. Şi în tot acest timp, într-un spaţiu special amenajat doritorii se vor bucura de cafeaua la ibric şi coniacul armenesc.

Accesul la întregul eveniment este gratuit.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite