50.000 de euro pentru obiecte de-ale lui Brâncuşi, licitate la Artmark

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ftografie inedită, Constantin Brâncuşi lucrând la joagăr pentru ridicarea "Porţii Sărutului", surprins de dr. Micu Marcu pe 2 iulie 1938. Preţul de pornire în licitaţie a fost de 3.000 de euro
Ftografie inedită, Constantin Brâncuşi lucrând la joagăr pentru ridicarea "Porţii Sărutului", surprins de dr. Micu Marcu pe 2 iulie 1938. Preţul de pornire în licitaţie a fost de 3.000 de euro

Valiza franţuzească de voiaj, pe care Constantin Brâncuşi a folosit-o în călătoriile prin Statele Unite, s-a vândut marţi seară, la licitaţia ”Brâncuşi-Omul şi lucurile” de la sediul Artmark - Palatul Cesianu-Racoviţă, cu suma de 7.000 de euro.

Din cele 12 loturi scoase la vânzare, unul dintre cele mai licitate a fost setul de de două andrele, realizat de Constantin Brâncuşi cu dopuri de vermut Ballor Torino, pentru pictoriţa Natalia Dumitrescu, care a avut un preţ de pornire de 1.270 de euro şi care a ajuns să fie vândut pentru suma de 6.500 de euro.

Printre cele mai dorite obiecte, care i-au aparţinut sculptorului, costumul de seară din trei piese, purtat de Constantin Brâncuşi în perioada pariziană, a fost adjudecat la preţul la care a fost estimat: 4.950 de euro. La fel şi costumul de zi. Şi pardesiul Burberrys, care ar fi fost folosit ca haină de lucru, s-a vândut cu 4.250 de euro.

Obiectele realizate de Brâncuşi, cădelniţa utilizată în atelierul din Impasse Ronsin, a fost adjudecată la 6.000 de euro, iar biletul scris de mâna lui Brâncuşi (semnat Dodoica) – ”Creierul este fiul risipitor al pântecului” – a fost cumpărat cu 3.000 de euro. Cu acelaşi preţ s-a cumpărat şi fotografia inedită care-l surprinde pe artist la joagăr, lucrând la ridicarea Porţii Sărutului în 2 iulie 1938.

costum brancusi

Vesta tricotată de lucru a sculptorului şi un alt set de două andrele realizat pentru pictoriţa Natalia Dumitrescu s-au vândut cu 1.800 de euro.

Singurul lot rămas neadjudecat al licitaţiei a fost valiza de călătorie, cu husă de protecţie şi etichetă olografă indicând adresele din Bucureşti şi Paris, acompaniată de scrisoarea de provenienţă a nepoatei sculptorului, Ioana Brâncuşi, care a avut un preţ de pornire de 5.000 de euro.

valiza brancusi

Suma tuturor obiectelor vândute este de peste 50.000 de euro.

Ansamblul tuturor loturilor din colecţiie ”Brâncuşi-Omul şi lucrurile”, care a avut un preţ de pornire de 50.000 de euro, nu a fost adjudecat, urmând ca Artmark să primească o ofertă post-licitaţie.

Colecţionarul Emilian Radu este cel care a adunat obiectele timp de 20 de ani şi le-a pus la dispoziţia colecţionarilor. Potrivit directorului casei Artmark, jumătate din fondurile care s-au strâns din vânzarea loturilor vor fi donate campaniei ”Brâncuşi e al meu”, iar Artmark va dona, din respect pentru gestul lui Emilian Radu, comisionul pe care-l primeşte de la colecţionar.

Înaintea licitaţiei, colecţionarul Emilian Radu, a făcut o declaraţie prin care anunţa că în cazul achiziţionării de Guvern a ”Cuminţeniei Pământului”, el va redirecţiona 50% din încasările rezultate în urma licitaţiei pentru realizarea unei expoziţii permanente ”Brâncuşi-Omul” în Bucureşti. Colecţionarul a pus şi două condiţii.

"În condiţiile în care, conform unor informaţii publice recente, Guvernul ar urma să achiziţioneze «Cuminţenia Pământului» prin achitarea oricărei diferenţe de preţ neacoperită prin subscripţia publică a 6 milioane de euro, îmi rezerv dreptul de a redirecţiona sau utiliza echivalentul a 50% din încasările rezultate pentru o donaţie în vederea realizării unei expuneri publice permanente «Brâncuşi-Omul» în Bucureşti, în următoarele situaţii: în cazul în care o instituţie publică achiziţionează întregul lot şi în cazul în care o persoană fizică sau o entitate privată achiziţionează întregul lot şi îl donează unei instituţii publice".

Emilian Radu a precizat: ”O expunere permanentă «Brâncuşi-Omul» mi s-ar părea firesc să se organizeze în ţara din care artistul şi-a tras rădăcinile, urmând ca în timp colecţia să se dezvolte prin atragerea altor obiecte personale şi funcţionale, fie prin achiziţie, fie prin împrumut sau donaţie”.

”Emilian Radu este un colecţionar pasionat îndeosebi pe avangarda românească, cu precădere pe Tristan Tzara şi Constantin Brâncuşi. Strângerea acestei colecţii a durat 20 de ani. Obiectele au făcut parte din licitaţii ce s-au petrecut în 10 ani, în Japonia, în Franţa”, a declarat, Alexandru Bâldea, director Artmark, într-o conferinţă de presă.

În urmă cu şase ani, o casă de licitaţii din Franţa a pus în vânzare întregul atelier al lui Brâncuşi din colecţia cuplului de artişti Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu. Toate obiectele totalizau nu mai mult de 2 milioane de euro. Toată piaţa de artă a cunoscut atunci o oportunitate. Statul român a ales să nu participe la această licitaţie. Însă Emilian Radu a fost unul dintre colecţionarii care au participat, care a făcut sacrificii materiale. Cu greu rivalizând cu resursele financiare de care dispuneau colecţionarii străini.

Reprezentanţii Casei de licitaţie Artmark şi-au dorit ca ansamblul loturilor să fie achiziţionat de o singură instituţie. ”Noi ne dorim ca statul român să participe la licitaţie, credem că este o oportunitate şi pentru Muzeul Naţional de Artă, pentru Primăria Bucureşti, şi da, însuşi Brâncuşi-omul ajută campania de achiziţie”, a adăugat Alexandru Bâldea.

Potrivit Ministerului Culturii, suma strânsă pentru achiziţionarea ”Cuminţeniei Pământului”, prin subscripţie publică, a ajuns la 1 milion de euro. Peste 50.000 de oameni au făcut donaţii prin SMS. Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat cele mai recente sume strânse în campanie: 70.000 de euro, donaţia vânzării tabloului lui Adrian Ghenie prin Galeria Thaddaeus Ropac, 40.000 euro, donaţie de la Academia Română, şi 11.327 euro, donaţia biletelor vândute la Teatrului Naţional Bucureşti în urma spectacolului ”Dineu cu proşti”, prin Sindicatul Liber din Teatrul Naţional.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite