
Celebra pisică Gli, de la Sfânta Sofia din Istanbul, a murit la vârsta de 16 ani
Pisica Gli, celebră printre turiştii care vizitează Hagia Sofia, a murit la vârsta de 16 în clinica veterinară în care era tratată.
Pisica Gli, celebră printre turiştii care vizitează Hagia Sofia, a murit la vârsta de 16 în clinica veterinară în care era tratată.
Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, a criticat pasivitatea reprezentanţilor statului în cazul fostei biserici creştine din Istanbul, Sfânta Sofia, transformată în moschee. Înaltul prelat i-a îndemnat pe români să boicoteze produsele turceşti şi să nu mai meargă în vacanţe în ţara condusă de Erdogan.
Tensiunile dintre Grecia şi Turcia au crescut după prima rugăciune musulmană ţinută în Sfânta Sofia la reconvertirea edificiului bizantin în moschee, la care se adaugă dispute legate de gazele din Mediterana.
Ce hram poartă reanexarea catedralei care a constituit mult timp mândria creştinătăţii răsăritene? Din agresivitatea politicii islamist-neo-otomane a liderului turc Erdogan se iţeşte spectrul unui război distrugător.
După 86 de ani în care a funcţionat ca muzeu „oferit umanităţii” de fondatorul Republicii Turce, Sfânta Sofia redevine moschee la dorinţa lui Recep Tayyip Erdogan şi a aripii sale islamo-conservatoare.
Vineri, rarisimă suprapunere de evenimente cu puternică valoare simbolică prin care Erdogan al Turciei semnalizează lumii că începe recuperarea unor elemente fundamentale ale istoriei de odinioară a ceea ce a fost Imperiul Otoman.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat, duminică, fosta bazilică Sfânta Sofia. Este prima sa astfel de vizită de la transformarea controversată a acestui edificiu în moschee.
Fosta bazilică Sfânta Sofia, transformată în moschee, urmează să rămână deschisă vizitatorilor în afara orelor de rugăciune musulmană - în timpul cărora icoanele creştine urmează să fie acoperite - a anunat marţi Autoritatea afacerilor religioase din Turcia, relatează AFP.
Locuitorii oraşului Trikala din centrul Greciei au atacat cu pietre o moschee veche de 500 de ani ca „răzbunare” faţă de decizia preşedintelui turc Recep Erdogan de a reconverti fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul în moschee.
Înainte de orice, să precizăm că din 1453 încoace Sfânta Sofia nu mai este biserică. Iar, ca muzeu, ea este la fel de indiferentă pentru creştinism ca şi o moschee.
Papa Francisc s-a declarat, duminică, „foarte afectat” de convertirea în moschee decisă de Turcia în privinţa fostei bazilici Sfânta Sofia, la capătul rugăciunii Angelus, scrie AFP
Decizia Turciei de a transforma în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia, loc al ortodoxiei, a fost primită drept o "provocare" în Grecia şi riscă să declanşeze tensiuni între Ankara şi Atena, au subliniat responsabilii greci şi analiştii, scrie AFP.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un islamo-conservator, a decis vineri transformarea fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee. Inclus în patrimoniul mondial UNESCO, impunătorul monument din Istanbul este adesea subiect de controverse.
Biserica Ortodoxă Rusă a transmis, vineri, că regretă faptul că „îngrijorarea a milioane de creştini” nu a fost înţeleasă de justiţia turcă, care a deschis calea spre transformarea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul în moschee, scrie AFP.
UNESCO, preocupată de soarta fostei bazilici Sfânta Sofia, care ar putea fi reconvertită în moschee, a solicitat Turciei un dialog înainte de orice decizie care ar putea aduce prejudicii „valorii universale” a acestui monument de patrimoniu mondial, informează AFP, potrivit news.ro.
Miza este uriaşă deoarece, simbolic, decizia asupra statutului Catedralei Sfânta Sofia (pe 17 iulie va fi anunţată hotărârea de justiţie care va spune dacă rămâne muzeu sau va fi din nou moschee) interesează în cel mai înalt grad lumea creştină în integralitatea sa, la fel cum înflăcărează şi lumea musulmană.
Cea mai înaltă instanţă din Turcia se pronunţă joi, 2 iulie, cu privire la reconversia în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia, o decizie pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-o doreşte cu riscul de a stârni tensiuni cu mai multe ţări.
Un influent lider spiritual din Rusia plănuieşte construcţia celei mai mari biserici ortodoxe din lume, scrie znak.com, preluat de The Moscow Times.
Alături de oraşe precum Viena, Paris, New York, Tokyo sau Veneţia, Istanbul face parte din secţiunea urbană a ghidului cu cele 50 de destinaţii pe care trebuie să le vezi o dată în viaţă, publicat de National Geographic Traveler. „Weekend Adevărul“ îţi oferă nouă motive pentru care să nu mai amâni această călătorie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a menţionat duminică posibilitatea redenumirii fostei bazilici Sfânta Sofia, în prezent muzeu, în „moscheea Sfânta Sofia“, scrie Le Figaro.
Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 8 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) alături de scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, de traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu pentru lansarea volumului de nuvele istorice "Firmanul orb" de Ismail Kadare, recent publicat la Editura Humanitas Fiction în colecţia Raftul Denisei.
În mijlocul controverselor privind redeschiderea muzeului Hagia Sofia drept moschee, autorităţile turce au dat avizul pentru construirea unei noi biserici în Istanbul, o premieră de la înfiinţarea Republicii Turce, în 1923.