Stiri despre secularism

  15 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Procurorul general al SUA: Suntem într-o perioadă similară cu zilele Bisericii
timpurii, când autorităţile romane îi obligau pe creştini să-si încalce
credinţele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Procurorul general al SUA: Suntem într-o perioadă similară cu zilele Bisericii timpurii, când autorităţile romane îi obligau pe creştini să-si încalce credinţele

  Săptămâna trecută, procurorul general al SUA, William Barr  a ţinut un discurs despre libertatea religioasă la Notre Dame Law School. Barr arată că unul dintre cele mai importante aspecte ale libertăţii religioase este libertatea de a-ţi transmite credinţa copiilor. Aici se dă una dintre bătăliile centrale ale acestor ani.

 • Prejudecata, un instrument necesar celor cu mentalitate de stăpân
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prejudecata, un instrument necesar celor cu mentalitate de stăpân

  Tot aşa cum mă revoltă cei ce se consideră drept-credincioşi înfierând păcătoşii din jur, la fel îmi repugnă şi cei care popularizează secularismul folosind aceleaşi tipuri de exagerări. Cum nu îi înţeleg pe cei ce se consideră superiori pentru că aparţin unei majorităţi, nu susţin nici ideea că apartenenţa la o minoritate îi obligă pe ceilalţi la a nu spune ce gândesc.

 • Liberté, Égalité,
Fraternité... nu prea mai e!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liberté, Égalité, Fraternité... nu prea mai e!

  Deviză a Statului francez, conceptul „Libertate, Egalitate, Frăţietate” începe să se clatine serios în Franţa actuală, dacă nu cumva la nivelul întregii democraţii europene.

 • Este interzicerea hijabului emancipare sau opresiune?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este interzicerea hijabului emancipare sau opresiune?

  La începutul săptămânii trecute, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că angajatorii au libertatea de a interzice angajaţilor să expună simboluri religioase, politice sau filosofice, atâta vreme cât o asemenea interdicţie este universală şi se aplică tuturor.

 • Turcia: Preşedintele Parlamentului susţine că ţara are nevoie de o constituţie religioasă. Proteste ale susţinătorilor laicităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turcia: Preşedintele Parlamentului susţine că ţara are nevoie de o constituţie religioasă. Proteste ale susţinătorilor laicităţii

  Preşedintele Parlametului de la Ankara, Ismail Kahraman, a susţinut că noua constituţie a Turciei nu ar trebui să se bazeze pe principii seculariste şi, în schimb, să exploateze învăţăturile religiei musulmane. De asemenea, Kahraman, membru al partidului de guvernământ, nu se fereşte să susţină că secularismul ar trebui să fie eliminat complet din societatea turcă, transmite Reuters.

 • 13 ţări în care poţi primi pedeapsa cu moartea dacă eşti ateu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  13 ţări în care poţi primi pedeapsa cu moartea dacă eşti ateu

  În secolul al XXI-lea încă există ţări care consideră ateismul o infracţiune gravă şi persoanele care afirmă acest lucru sau promovează secularismul pot fi condamnate la moarte. Iar asta se întâmplă într-o lume în care numărul celor care se declară fără afiliere religioasă creşte de la an la an, un exemplu fiind Marea Britanie, cu 53% atei, sau Norvegia, unde numărul celor care cred în Dumnezeu a fost depăşit anul acesta de al celor care nu cred.

 • Alina Mungiu Pippidi: Ce ne spune povestea cu religia în şcoli despre noi înşine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu Pippidi: Ce ne spune povestea cu religia în şcoli despre noi înşine

  Nu e nevoie de niciun sondaj de opinie – deşi unul pe bune e totdeauna un câştig – pentru a şti de partea cui este majoritatea în chestiunea cu religia în şcoli. Majoritatea e de partea majorităţii, de asta e foarte important să se stabilească prin lege cine o are. Cine are majoritatea, cu alte cuvinte puterea şi autoritatea, ca să ştim toţi după cine ne dăm.

 • Religia viitorului, „un Dumnezeu de tip ghişeu?“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Religia viitorului, „un Dumnezeu de tip ghişeu?“

  Fostul călugăr catolic, psiholog şi scriitor american Thomas Moore este convins că din ce în ce mai mulţi oameni se vor îndrepta, în anii care vin, către un tip de spiritualitate „croit“ după mintea şi sufletul fiecăruia, în locul religiilor cu istorie de mii de ani, pe care însă nu le mai simt aproape de ei.

 • Rugăciunea unui ateu!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rugăciunea unui ateu!

  Paşi mici, dar siguri. Pe 25 mai 2013, peste 100 de umanişti din toate colţurile lumii s-au adunat la Palatul Parlamentului pentru a celebra drepturile omului, pentru a promova educaţia şi ştiinţa, raţiunea şi etica.

 • Creştinism cu violenţă şi blesteme
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Creştinism cu violenţă şi blesteme

  NOI, românii vom avea posibilitatea să luăm din gestiunea politicienilor, pe care îi blamăm toată ziua pentru necazurile şi neajunsurile noastre, nişte bani (foarte mulţi de altfel) şi să decidem NOI ce facem cu ei. Ce poate fi mai bine de atât?

 • Secularismul Siriei-o poartă spre Occident?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Secularismul Siriei-o poartă spre Occident?

  Într-un moment în care Vestul se află într-un conflict deschis cu Islamul politic radical și cu organizațiile care îl promovează, Siria foloseşte cartea secularismului pentru a provoca o apropiere strategică față de Occident.

 • Turcia, ciocniri politice pe tema reformei constituționale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turcia, ciocniri politice pe tema reformei constituționale

  Sistemul politic turcesc se află în fața unei noi provocări, după ce partidul de guvernământ, AKP, forțează, prin intermediul unui referendum, o nouă reformă constituțională. Opoziția kemalistă se opune, însă, și atrage atenția asupra agendei islamice a partidului de guvernământ.

Modifică Setările