Stiri despre napasta

  25 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cârciuma din Argeş care l-a
inspirat pe Caragiale să scrie „Năpasta“. Scriitorul, vrăjit de „frumuseţea desăvârşită“ a unei hangiţe de etnie romă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cârciuma din Argeş care l-a inspirat pe Caragiale să scrie „Năpasta“. Scriitorul, vrăjit de „frumuseţea desăvârşită“ a unei hangiţe de etnie romă

  „Năpasta”, una dintre cele mai cunoscute piesa de teatru ale lui Ion Luca Caragiale, a fost inspirată de o călătorie făcută de marele dramaturg cu prietenul său Ion Suchianu în comuna argeşeană Tigveni. Ajunşi la cârciuma din sat, cei doi au fost vrăjiţi de frumuseţea fetei care servea la masă.

 • Plagiatul de care
a fost acuzat Caragiale: cum s-a încheiat scandalul din anii 1900
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Plagiatul de care a fost acuzat Caragiale: cum s-a încheiat scandalul din anii 1900

  Ion Luca Caragiale a fost acuzat că ar fi plagiat „Năpasta” după piesa „Nenorocul”, scrisă de Istvan Kemeny. Acuzaţia a apărut în Revista literară. Mâhnit de acuzaţiile care îi erau aduse şi de faptul că jurnalistul Caion, cel ce i-a adus aceste acuzaţii, a fost achitat, Caragiale a plecat cu familia din ţară, stabilindu-se la Berlin, unde a şi decedat în anul 1912.

 • Clasa politică. Dicţionar de sinonime
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Clasa politică. Dicţionar de sinonime

  Evident, clasa noastră politică e alcătuită din tot soiul de oameni. Nu e cazul să generalizăm. Unii sînt de un fel, alţii de alt fel. (Dacă mă întrebaţi, la noi predomină cei de un... anumit fel). Că lucrurile nu merg grozav în ţărişoară – şi asta nu de azi de ieri – e de acord toată lumea.

 • Caragiale şi acuzaţiile de plagiat. Culisele unui proces zguduitor, la care se intra cu bilet şi care l-a făcut pe nenea Iancu să plece definitiv din ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caragiale şi acuzaţiile de plagiat. Culisele unui proces zguduitor, la care se intra cu bilet şi care l-a făcut pe nenea Iancu să plece definitiv din ţară

  În 1902, I.L. Caragiale l-a dat în judecată pe publicistul C.Al. Ionescu (Caion) care l-a acuzat în mai multe rânduri, în public, că ar fi plagiat nuvela „Năpasta“. În urma procesului, la care Caragiale a fost reprezentat de Barbu Delavrancea, scârbit de turnura lucrurilor, nenea Iancu pleacă definitiv din ţară.

 • Exerciţii de imaginaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Exerciţii de imaginaţie

  Cândva, în 1986, un mare director de scenă român pe nume Aureliu Manea publica la editura clujeană Dacia o carte ce se chema „Spectacole imaginare“.

 • VIDEO Regizorul Radu Afrim: „Totul e putred în România“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Regizorul Radu Afrim: „Totul e putred în România“

  Regizorul Radu Afrim şi actorul Marius Manole au vorbit la Adevărul Live despre culisele unui spectacol postmodern, „Năpasta“, după textul celui mai cunoscut dramaturg român, I.L. Caragiale. În spectacol, Marius Manole interpretează rolul lui Ion nebunul, care moare „înghiţit“ de pământ.

 • Programul FNT la început de săptămână: „Năpasta“,„Undeva la Palilula“ şi „Nunta mută“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Programul FNT la început de săptămână: „Năpasta“,„Undeva la Palilula“ şi „Nunta mută“

  Pe lângă spectacolele de teatru care se pun în scenă la FNT, spectatorii pot urmări şi pelicule renumite precum „Nunta mută“, în regia lui Horaţiu Mălăele, sau „Undeva la Palilula“, după reprezentaţia cu acelaşi nume regizată de Silviu Purcărete. Tot în primele zile ale săptămânii, luni şi marţi, Radu Afrim revine la Teatrul Naţional Bucureşti cu „Năpasta“, din a cărui distribuţie fac parte, printre alţii, Marius Manole şi Crina Semciuc.

 • „Troienele“ lui Andrei Şerban şi „Năpasta“ lui Radu Afrim, la FNT 2013
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Troienele“ lui Andrei Şerban şi „Năpasta“ lui Radu Afrim, la FNT 2013

  Pe 25 octombrie începe Festivalul Naţional de Teatru, care se va desfăşura până pe 3 noiembrie în teatrele din Bucureşti. Timp de zece zile, în Capitală vor fi puse în scenă numeroase spectacole, vor fi proiectate filme româneşti şi internaţionale, vor avea loc concerte, expoziţii, ateliere, lansări de cărţi şi reviste.

 • Anca lui Manole
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anca lui Manole

  ATITUDINE „M-am plimbat cu Lorca, m-am tutuit cu Cehov… crezi că o să mă refuze Caragiale?“ Vrei să ştii cine a zis asta? Vezi aici ce regizor se trage de şireturi cu marii dramaturgi!

 • Porto franco
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Porto franco

  Am ajuns la Brăila în primele zile ale anului 2012, după o pauză de trei ani. Atunci ca şi acum ajunsesem în oraşul lui Mihail Sebastian, unde, atunci ca şi acum, nu există niciun muzeu.

 • Premiere de sfârşit de an
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premiere de sfârşit de an

  Decembrie 2012 a însemnat şi sfârşitul anului Caragiale, prin urmare totul s-a încheiat cu două spectacole extrem de atipice: „O scrisoare pierdută” cântată şi dansată şi o „Năpastă” foarte colorată şi animată.

 • Mălăele, Afrim şi
Caramitru închid anul teatral la Naţionalul bucureştean
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mălăele, Afrim şi Caramitru închid anul teatral la Naţionalul bucureştean

  Teatrul Naţional „I.L.Caragiale“ din Bucureşti a programat pentru sfârşitul lunii decembrie o serie de reprezentaţii cu trei dintre cele mai solicitate spectacole din repertoriul curent, comediile „Dineu cu proşti“, de Francis Veber în regia lui Ion Caramitru, „Scrisoarea“, după „O scrisoare pierdută“ de I.L. Caragiale, în regia lui Horaţiu Mălăele şi drama „Năpasta“, după Caragiale, cea mai recentă premieră a lui Radu Afrim.

 • „Năpasta“ cuplului, în mizeria pământului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Năpasta“ cuplului, în mizeria pământului

  Duminică-seara, drama „Năpasta“, în regia lui Radu Afrim, a încheiat seria premierelor din Anul Caragiale la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), într-o adaptare originală: spectacolul este metaforizarea unei vieţi trăite în nebunie, obsesie şi teamă, un joc „pe dragoste şi pe moarte“ puternic ancorat în prezent.

 • PREMIERĂ „Năpasta“, la Teatrul Jean Bart din Tulcea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PREMIERĂ „Năpasta“, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

  Astăzi, 5 octombrie 2012, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Jean Bart se joacă „Năasta“, ultima piesă de teatru scrisă de I.L.Caragiale (a cărei reprezentație în premieră a avut loc în data de 3 februarie 1890).

 • Năpasta neîntâmplată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Năpasta neîntâmplată

  Cu spectacolul său, „Năpasta“, de la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti, regizorul Cristi Juncu vrea să obţină tensiune maximă dintr-o mişcare minimă. De puţine ori reuşeşte.

Modifică Setările