Stiri despre legea electorala

  45 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ciolacu, scrisoare deschisă către Orban: Atacul inconştient la adresa Curţii Constituţionale reprezintă mai mult decât un derapaj nefericit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ciolacu, scrisoare deschisă către Orban: Atacul inconştient la adresa Curţii Constituţionale reprezintă mai mult decât un derapaj nefericit

  Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban îi care îi cere să-şi revizuiască comportamentul politic. Ciolacu îl acuză pe Ludovic Orban că modifică „intempestiv” sistemul electoral, cu doar câteva luni înaintea alegerilor, dar şi de abuz de putere, manifestat prin folosirea excesivă a angajării răspunderii.

 • Reforma electorală începe prin crearea de noi funcţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reforma electorală începe prin crearea de noi funcţii

  Guvernul pregăteşte adoptarea ordonanţei de urgenţă care preşedinţii de CJ vor fi aleşi de consilierii judeţeni. Odată cu aceasta, PNL a decis şi suplimentarea numărului de consilieri, fiecare judeţ urmând să aibă cu unul în plus.

 • Necandidaţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Necandidaţii

  Profitând de atenţia privilegiată de care se bucură alegerile prezidenţiale în România, peste jumătate de duzină de impostori şi-au făcut reclamă personală la nivel naţional pe seama contribuabililor, poluând cu non-teme puţina dezbatere din campania electorală.

 • Sociologul Mirel Palada, despre votul în diaspora: Vrei să votezi? Te aşteptăm înapoi acasă. Eşti cetăţean? Dovedeşte-o
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sociologul Mirel Palada, despre votul în diaspora: Vrei să votezi? Te aşteptăm înapoi acasă. Eşti cetăţean? Dovedeşte-o

  Fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, sociologul Mirel Palada, a promovat printr-o postare pe Facebook, ideea că românii din diaspora care îşi doresc să voteze ar trebui să o facă doar dacă se întorc acasă, acesta fiind modul prin care ar „demonstra” că sunt „cetăţeni”. Mirel Palada consideră, totodată, că banii economisiţi din organizarea secţiilor de votare în străinătate ar putea fi redistribuiţi spre şcoli şi medicamente.

 • PSD propune reguli noi pentru alegerile prezidenţiale. Ce modificări ar putea urma
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PSD propune reguli noi pentru alegerile prezidenţiale. Ce modificări ar putea urma

  Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus, alături de alţi 30 de parlamentari social-democraţi, un nou proiect legislativ prin care se doreşte schimbarea legii electorale. Astfel, printre regulile de alegere a preşedintelui s-ar putea modifica condiţiile de solicitare a urnelor speciale, timpul de numărare a voturilor şi de păstrare a buletinelor, dar şi instituţiile în care este interzisă desfăşurarea campaniei electorale.

 • FADERE  va ataca în instanţă OG pentru modificarea Legii electorale, dacă numărul parlamentarilor pentru diaspora nu se va mări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FADERE  va ataca în instanţă OG pentru modificarea Legii electorale, dacă numărul parlamentarilor pentru diaspora nu se va mări

  Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) anunţă, printr-un comunicat de presă, că va ataca în instanţă Ordonanţa de Guvern pentru modificarea Legii electorale, dacă Executivul nu va rezolva problema „discriminării românilor din diaspora“, prin mărirea numărului de parlamentari care să îi reprezinte.

 • Cazul Clotilde Armand – de ce trebuie modificată
legea electorală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul Clotilde Armand – de ce trebuie modificată legea electorală

  Esenţial pentru o societate democratică este ca oamenii să aibă încredere în corectitudinea procedurilor în care sunt implicaţi şi care le afectează viaţa. Or ce se întâmplă acum în sectorul 1, dimpotrivă, e de natură să sporească neîncrederea şi plictisul cetăţenilor faţă de alegeri.

 • Un candidat independent la Primăria Ploieştiului intră în greva foamei. De ce
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un candidat independent la Primăria Ploieştiului intră în greva foamei. De ce

  Candidatul independent la Primăria Ploieşti Marius Fenichiu a anunţat că de luni intră în greva foamei, acuzând că i se încalcă dreptul la libera exprimare prin faptul că legea electorală îl împiedică să-şi producă singur materiale de campanie cum ar fi filmuleţe făcute cu telefonul pe care să le posteze pe Facebook.

 • PNL îl strânge cu uşa tot mai tare pe Cioloş. Premierul, obligat să explice în Parlament refuzul de a modifica legea electorală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PNL îl strânge cu uşa tot mai tare pe Cioloş. Premierul, obligat să explice în Parlament refuzul de a modifica legea electorală

  La solicitatea PNL, premierul Dacian Cioloş va explica, luni, în plenul Camerei Deputaţilor motivele pentru care a decis să nu fie de acord cu asumarea de către Guvern a modificării legislaţiei electorale, în sensul în care primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Este pentru prima dată când Dacian Cioloş va participa la Ora premierului, un program instituit de Camera Deputaţilor.

 • Votul electronic în România: cât de departe suntem de acest sistem şi ce s-a întâmplat în prima ţară care l-a adoptat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Votul electronic în România: cât de departe suntem de acest sistem şi ce s-a întâmplat în prima ţară care l-a adoptat

  Votul electronic ar putea fi soluţia pentru accesul facil la vot pentru toţi alegătorii, fie că locuiesc în România, fie că s-au stabilit în străinătate. De asemenea, sistemul ar putea avea ca efect creşterea participării la vot a tinerilor. E-votul este o noutate în majoritatea statelor lumii: din Europa, doar Estonia foloseşte votul electronic, dar şi unele cantoane din Elveţia şi francezii din străinătate.

 • Liberalii mârâie la premierul Cioloş
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liberalii mârâie la premierul Cioloş

  Refuzul premierului Dacian Cioloş de a adopta o ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin i-a făcut pe liberali să-l acuze că face jocul PSD. La rândul său, Cioloş critică PNL pentru lipsa de responsabilitate.

 • Alegerea primarilor. Iată
cifra: 50%+1. Să batem politrucii cu propriile lor decizii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegerea primarilor. Iată cifra: 50%+1. Să batem politrucii cu propriile lor decizii

  Pentru a fi fructuoasă şi nu sterilă, dezbaterea în jurul modului de alegere a primarilor – într-un singur tur sau în două – ar trebui să se concentreze asupra unei singure întrebări, pe care chiar Constituţia ne sileşte să o ridicăm: ce înseamnă, de fapt, a fi „reprezentativ”? Iar asta se reduce la găsirea unei cifre. Restul e diversiune, gargară politică sau prostie.

 • Se va
sinucide oare guvernul Cioloş de dragul PNL?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Se va sinucide oare guvernul Cioloş de dragul PNL?

  Prezent duminică la Iaşi de Ziua Micii Unirii, expertul naţional în materie de răzgândeli determinate de minore calcule politice Dacian Cioloş a strălucit, ca şi protectorul său, preşedintele Klaus Iohannis, nu doar printr-un discurs mustind de platitudini, ci şi printr-o declaraţie ce ne lasă să înţelegem că tehnocratul nostru premier se pregăteşte să facă din nou stânga-mprejur.

 • Războiul PNL – Dacian Cioloş
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul PNL – Dacian Cioloş

  Panica şi haosul au cuprins partidul liberalilor. Perioada de opoziţie, insuficient valorificată, şi un an politic fără realizări notabile. Pas cu pas, PNL a ratat oportunitatea de a se contura ca o alternativă credibilă. Lipsa de viziune a leadershipului a blocat procesul de unificare, iar reforma este un eşec de proporţii.

 • Anul politic 2016, deloc surprinzător
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anul politic 2016, deloc surprinzător

  În goana după  audienţă, presa, de orice fel, a ajuns să ignore complet gramatica. Termenii „spectaculos”, „incendiar”, „senzaţional”, „uluitor” sunt folosiţi tot mai mult în dauna celui prin care, de obicei, se desemnează noutatea: „inedit”.

 • Cât
de nedemocratic este votul dintr-un singur tur?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de nedemocratic este votul dintr-un singur tur?

  La alegerile locale de anul acesta, primarii nu vor mai fi aleşi din două tururi de scrutin, ci doar dintr-un singur tur. Îi face asta mai puţin reprezentativi pe noii aleşi, comparativ cu aleşii din ultimii 26 de ani?

 • Primari în două tururi - da! Ordonanţă de urgenţă - nu!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primari în două tururi - da! Ordonanţă de urgenţă - nu!

  Decizia lui Dacian Cioloş de a nu modifica legea alegerilor locale prin ordonanţă de urgenţă e un semn bun, care arată respect faţă de separaţia puterilor în stat. Abuzul de ordonanţe de urgenţă e unul din marile neajunsuri ale democraţiei româneşti, iar orice împărţire a lor în „bune“ şi „rele“ e pur subiectivă.

 • De acord, domnule preşedinte, dar...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De acord, domnule preşedinte, dar...

  De ziua naţională a României, Revista de ştiinţe politice „Polis” are onoarea de a publica un interviu cu preşedintele Iohannis. Nu am ştiinţă ca vreun preşedinte al României postcomuniste să mai fi acordat un interviu unei publicaţii de profil din România, acesta fiind un motiv în plus pentru a-i mulţumi preşedintelui pentru acest gest şi pentru a-i felicita pe colegii care au realizat interviul: Sabin Drăgulin şi Luminiţa Kohalmy.

 • Primii paşi pentru schimbarea sistemului politic: ce vor Alina Mungiu-Pippidi, Nicuşor Dan şi alţi activişti civici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primii paşi pentru schimbarea sistemului politic: ce vor Alina Mungiu-Pippidi, Nicuşor Dan şi alţi activişti civici

  Printre revendicările clare apărute, sporadic, în stradă, în timpul protestelor care au avut loc după tragedia din Colectiv, se regăseau: schimbarea legislaţiei electorale şi intrarea tinerilor în politică, în afara partidelor deja existene. Astfel, la câteva zile după proteste, mai mulţi membri ai societăţii civile s-au întâlnit în cadrul unor discuţii deschise pentru a stabili, în paşi concreţi, cum va avea loc schimbarea sistemului politic.

 • Pro-alegeri locale în două tururi. Cît de importante sunt pentru democraţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pro-alegeri locale în două tururi. Cît de importante sunt pentru democraţie

  Printre sistemele imperfecte din România, atacate de contestatari în stradă şi formulate apoi în revendicările exprimate deschis de societatea civilă la consultări, se află şi sistemul de vot într-un singur tur. Presiunea pe care noua generaţie o pune asupra politicului este schimbarea lidership-ului în principalele instituţii democratice: legislativ şi executiv – inclusiv guvernarea locală, pentru o mai bună reprezentare.

 • Iohannis, primul blat - perpetuarea baronilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iohannis, primul blat - perpetuarea baronilor

  Pas cu pas, spune preşedintele, dar nu împins de la spate de partide, nu? Prima trădare a lui Iohannis vizavi de aşteptările electoratului se referă fix la legea electorală. Dar nu în ce priveşte alegerea primarului, cum titrează majoritatea. Această informaţie este o diversiune, acolo nu s-a schimbat nimic. Talpa a fost pusă fix celor din rândul cărora provine Iohannis: independenţii, oamenii măcar a-sistem dacă nu chiar anti-sistem.

 • Primul impas. Anul preşedintelui scriitor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primul impas. Anul preşedintelui scriitor

  În încăpăţânarea de a nu concura cu predecesorii, Klaus Iohannis a lăsat eterna obsesie prezidenţială de a rămâne în istorie, înlocuind-o, pesemne, cu dorinţa de a prinde un loc periferic în istoria literaturii.

Modifică Setările