Stiri despre emancipare

  25 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • 13 versus 26. Curajul emancipării curriculare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  13 versus 26. Curajul emancipării curriculare

  31 ianuarie 1865. Camera Reprezentanţilor adoptă al 13-lea Amendament la Constituţia S.U.A., abolind sclavia în America. “Lincoln”, fascinantul film făcut de Spielberg, spune povestea adevărată a acestei clipe astrale, a cărei pildă este despre curajul asumării necunoscutului, în numele unei întregi naţiuni. Mutatis mutandis, asta avem de pus în fapt noi, acum. Curajul emancipării curriculare, cum n-am mai făcut niciodată până azi.

 • Sofia Nădejde, un soldat al emancipării femeilor: Voim să ne trataţi ca pe nişte oameni egali
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sofia Nădejde, un soldat al emancipării femeilor: Voim să ne trataţi ca pe nişte oameni egali

  Sofia Nădejde a fost o militantă a feminismului încă din vremea în care nici nu se vehicula un astfel de concept. A fost jurnalistă şi prozatoare, mamă şi membră de partid. A fost prima româncă ce a putut da bacalaureatul într-un liceu de băieţi şi prima preşedintă a unui congres politic. Sofia Nădejde le-a dat româncelor ce aveau nevoie cel mai mult: înţelepciune şi speranţă.

 • Emanciparea României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emanciparea României

  Roşia Montană este martorul lăcomiei umane şi consecinţa acesteia: minerit invaziv, acaparări de terenuri şi corupţie, toate într-o ţară cu o democraţie în fază incipientă. Deşi România este membră NATO din 2004 şi UE din 2007, tranziţia către o societate cu adevărat democratică este departe de a se apropia de sfârşit. Principalul vinovat este corupţia.

 • Alexandrina
Cantacuzino, 

prinţesa care
s-a luptat 

ca să aleagă şi femeia: Nu cu femeia-păpuşă ori cu femeia-obiect de plăcere vom păşi înainte în lumea nouă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alexandrina Cantacuzino, prinţesa care s-a luptat ca să aleagă şi femeia: Nu cu femeia-păpuşă ori cu femeia-obiect de plăcere vom păşi înainte în lumea nouă

  „Chestia femeii e o chestie foarte serioasă“ era o propoziţie – cu toate variaţiile posibile – care apărea frecvent, în interbelic, în conversaţiile despre emancipare. Alexandrina Cantacuzino a luat chestiunea în propriile mâini, şi-a dedicat viaţa pentru ca femeia să fie eliberată din chingile lumii patriarhale şi a ajuns prima feministă româncă cunoscută din SUA până-n India.

 • Este interzicerea hijabului emancipare sau opresiune?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este interzicerea hijabului emancipare sau opresiune?

  La începutul săptămânii trecute, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că angajatorii au libertatea de a interzice angajaţilor să expună simboluri religioase, politice sau filosofice, atâta vreme cât o asemenea interdicţie este universală şi se aplică tuturor.

 • „În
interbelic, moravurile sexuale erau foarte stricte doar înainte de căsătorie“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „În interbelic, moravurile sexuale erau foarte stricte doar înainte de căsătorie“

  „O fecioară dată pe mâna unui bărbat e ca o vioară Stradivarius dată pe mâna unei maimuţe“, spunea Martha Bibescu în interbelic. Cristina Sircuţa, doctor în istorie, autoarea albumului „Viaţa femeii în România interbelică“, consideră că acest citat ilustrează întocmai societatea românească în epocă.

 • O contraistorie a Libertăţii: ţiganii - români sau rromi?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O contraistorie a Libertăţii: ţiganii - români sau rromi?

  În fiecare 20 februarie se celebrează eliberarea din sclavie a rromilor din România, din 1856. „Emancipaţii” au devenit liberi, dar au rămas săraci sau într-un retard socio-cultural engramat în vechea opoziţie dintre civilizat vs. barbar/ primitiv. Afroamericanii, sclavi ca şi ţiganii, au reuşit în mare parte ieşirea din marasmul dispreţului şi urii, nu şi rromii. De ce?

 • România, între Africa musulmană şi Europa protestantă. Locul ţării noastre pe harta care împarte naţiile în funcţie de tradiţie şi emancipare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, între Africa musulmană şi Europa protestantă. Locul ţării noastre pe harta care împarte naţiile în funcţie de tradiţie şi emancipare

  Cercetătorul american Ronald Inglehart susţine că 70% dintre diferenţele dintre ţări sunt date de poziţionarea faţă de valorile tradiţionale, respectiv cele seculare, şi faţă de valorile de supravieţuire, respectiv de emancipare. Africa musulmană se află la una dintre extreme şi Europa Protestantă la cealaltă. Află locul României pe această hartă.

 • Lupta Ellei Negruzzi, prima femeie avocat din România admisă în Barou. A militat pentru emancipare: „Bărbaţii sunt galanţi cu damele doar în tramvai“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lupta Ellei Negruzzi, prima femeie avocat din România admisă în Barou. A militat pentru emancipare: „Bărbaţii sunt galanţi cu damele doar în tramvai“

  Ella Negruzzi a rămas în istorie drept prima femeie avocat din România acceptată în barou. Nepoata lui Costache Negruzzi a depus nenumărate cereri pentru acceptarea în barou, dar a fost respinsă pe motiv că era femeie. Nu a renunţat şi, după ani de procese, şi-a văzut visul cu ochii. A fost o luptătoare pentru drepturile şi emanciparea femeilor românce şi a schimbat mentalităţi.

 • Unde sunt femeile de altădată? Unde vor ele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unde sunt femeile de altădată? Unde vor ele

  Îmi pun de la bun început cenuşă în cap pentru lectura subiectivă pe care am făcut-o textului scris de Nicolae Manolescu despre femeile de altădată. Motivul este unul simplu. L-am cunoscut pe Nicolae Manolescu prin intermediul cărţilor sale şi ca profesor înainte de a afla despre laturile ideatice şi activiste ale feminismului.

 • Unde sunt femeile de altădată?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unde sunt femeile de altădată?

  Ca om de modă veche ce mă aflu şi la o vârstă care nu-mi mai îngăduie să mă schimb, am o idee foarte precisă despre însuşirile pe care se cade a le atribui feminităţii. Nu ştiu alţii ce cred, dar eu am fost totdeauna convins că feminitatea se poate succint defini prin tandreţe, delicateţe, spirit de fineţe, gust, devotament, frumuseţe şi farmec.

 • Cum era tratată femeia în anii 1800: educaţia şi-o plătea din buzunarul propriu, era remunerată mai prost ca bărbatul şi nu avea dreptul să voteze
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum era tratată femeia în anii 1800: educaţia şi-o plătea din buzunarul propriu, era remunerată mai prost ca bărbatul şi nu avea dreptul să voteze

  Cine-ar fi crezut că în 1800 femeile care doreau să facă liceul şi să meargă la facultatea erau nevoie să-şi plătească studiile din propriul buzunar? De asemenea, acestea erau mai prost plătite decât bărbaţii, nu aveau dreptul să ceară stabilirea paternităţii, iar de vot nici nu se putea pune problema.

 • Domnitorul eliberator al Călăraşiului, Barbu Ştirbei, iniţiat într-o lojă masonică la Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Domnitorul eliberator al Călăraşiului, Barbu Ştirbei, iniţiat într-o lojă masonică la Paris

  Considerat eliberatorul Călăraşiului pe care în vizitează în două rânduri-29 iulie 1851 şi 24 septembrie 1852, când aduce şi hrisovul cu nr. 9 prin care oraşul era declarat emancipat-, domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei pe află pe lista celor mai notabile personaje care au făcut istorie. El face parte din galeria celor care au fost iniţiaţi într-o lojă masonică.

 • FOTO De ce se emancipează copiii-vedetă de la Hollywood
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO De ce se emancipează copiii-vedetă de la Hollywood

  În SUA există proceduri legale pentru aproape orice, iar în anii ’90 printre copiii-vedetă, una în mod special a fost la mare modă: emanciparea. Emanciparea este procedura legală prin care un minor iese de sub protecţia/tutela părintească, fiind capabil să încheie contracte pe cont propriu. În momentul în care minorul este emancipat printr-un ordin judecătoresc, părinţii nu mai au nicio responsabilitate faţă de acesta.

 • Preţul emancipării feminine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preţul emancipării feminine

  Mai stresate, mai puţin sănătoase, mereu pe fugă, reprezentantele sexului feminin fac eforturi să-i mulţumească pe toţi. Femeile din ziua de azi duc o viaţă mai grea decât cea a mamelor lor. Sunt mereu contracronometru şi trebuie să se ridice la standardele impuse de societate.

Modifică Setările