Stiri despre eliade

  25 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Literatura ca onto- şi transliteratură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Literatura ca onto- şi transliteratură

  S-a spus adesea despre cultura română că, în raport cu producţiile  spirituale, intelectuale etc. ale altor popoare, este o cultură minoră. În parte, o astfel de judecată este adevărată. Nu putem însă minimaliza valoarea culturii noastre populare şi nici a literaturii culte.

 • Ministerul
Culturii vrea să blocheze licitaţia manuscriselor lui Mircea Eliade
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ministerul Culturii vrea să blocheze licitaţia manuscriselor lui Mircea Eliade

  Cu privire la manuscrisele lui Mircea Eliade scoase la vânzare de agentul economic Historic în Licitaţia "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori", Ministerul Culturii a precizat că avea drept de preempţiune pentru respectivele documente şi susţine că nu a fost înştiinţat cu privire la această licitaţie. Reprezentanţii Historic afirmă că au respectat litera legii, trimiţând în prealabil toate documentele spre clasare.

 • Celebra scrisoare
a lui Papini către Mircea Eliade, licitată de Historic la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Celebra scrisoare a lui Papini către Mircea Eliade, licitată de Historic la Bucureşti

  Înfiinţată doar de câteva luni, casa de licitaţii Historic „suflă în spate“ Artmark-ului, ameninţând să detroneze supremaţia „veteranilor“ de pe piaţă, cel puţin pe sectorul de carte rară, bibliofilie şi manuscrise/documente literare. Următoarele licitaţii au loc joi, 12 (Licitaţia de Bibliofilie Românească), şi luni, 16 decembrie (Eminescu şi În jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga), ambele de la ora 19.00, la sediul din Intrarea Amzei, nr. 2.

 • Cărţile lui Cărtărescu şi Eliade au avut cea mai mare priză la public la Salonul de Carte de la Torino
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţile lui Cărtărescu şi Eliade au avut cea mai mare priză la public la Salonul de Carte de la Torino

  Pentru al XI-lea an consecutiv, publicul de limbă italiană şi limbă română, sosit pentru cinci zile înoraşul cărţii, a putut descoperi literatura română la Salonul Internaţional de Carte de la Torino. Standul României, organizat de Institutul Cultural Român, a fost gazda, în perioada 9-13 mai,  a nu mai puţin de 18 evenimente literare, la care au participat peste 40 de invitaţi.

 • Cine au fost ideologii Mişcării Legionare, antisemiţii care au predicat mistica ultranaţionalismului. Unii au ajuns în anii comunismului să toarne la Securitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine au fost ideologii Mişcării Legionare, antisemiţii care au predicat mistica ultranaţionalismului. Unii au ajuns în anii comunismului să toarne la Securitate

  Mişcarea legionară a fost susţinută, mai ales în anii '30, de o serie de intelectuali care s-au transformat în ideologi informali ai acestei organizaţii de extremă dreaptă în România interbelică. Printre aceştia s-au numărat filosofi, profesori universitari şi studenţi. Unii dintre ei au schimbat cu bucurie tabăra după 1945, transformându-se şi în ideologi marxişti.

 • Audioteca Şeherezadei. Deţinuţii vor asculta la radio fragmente din operele lui Shakespeare şi Cehov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Audioteca Şeherezadei. Deţinuţii vor asculta la radio fragmente din operele lui Shakespeare şi Cehov

  Câteva mii de persoane private de libertate din 10 penitenciare din România vor putea asculta din 17 iulie, la o staţie de radio cu circuit închis, fragmente din opere literare româneşti şi universale semnate William Shakespeare, Constantin Noica, Lucian Boia, Anton Cehov, Feodor Dostoievski sau Mircea Eliade, în lectura şi interpretarea actriţei Adriana Moca.

 • Aurora Cornu, prima soţie a scriitorului Marin Preda: „Până la Marin nici n-am băgat de seamă că aş fi frumoasă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aurora Cornu, prima soţie a scriitorului Marin Preda: „Până la Marin nici n-am băgat de seamă că aş fi frumoasă“

  La 84 de ani, Aurora Cornu caută în continuare să ajungă în centru: că e Paris, New York sau lumea literară. Căsătorită patru ani cu scriitorul Marin Preda, poeta povesteşte într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, acordat în inima capitalei franceze, despre iubire, rebeliune, Cioran şi Eliade, despre ce a lăsat în urmă pentru folosul lumii.

 • De ce erau geto-dacii luptători atât de temuţi: „Înmormântările sunt prilej de sărbătoare şi le cinstesc prin cânt şi joc“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce erau geto-dacii luptători atât de temuţi: „Înmormântările sunt prilej de sărbătoare şi le cinstesc prin cânt şi joc“

  Ceea ce i-a făcut pe geto-daci să fie neînfricaţi, vitejia lor fiind celebră în antichitate, au fost credinţa lor în nemurire şi dispreţul faţă de moarte, pe care o percepeau doar ca pe o schimbare de ţară. Geto-dacii nu credeau însă într-o nemurire a sufletului, aşa cum au considerat-o creştinii, ci în mutarea eu-lui celui decedat într-un alt trup şi existenţa ulterioară în acelaşi plan fizic pe care l-a părăsit prin moarte.

 • Lupii dacici, misterioşii războinici care se transformau în fiare după ritualuri iniţiatice. Erau de neînvins în luptă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lupii dacici, misterioşii războinici care se transformau în fiare după ritualuri iniţiatice. Erau de neînvins în luptă

  Dacii aveau frăţii războinice, de iniţiaţi, despre care se spune că transformau ritualic în lupi şi aveau comportament de fiară în război. Erau neînfricaţi în luptă şi îşi băgau în sperieţi inamicii cu atitudinea lor de animal sălbatic. Lupul era animalul totemic al războinicilor geto-daci, ei înşişi numindu-se „daos“ adică lupi.

 • VIDEO „Maitreyi“, cea mai nouă producţie a Teatrului Municipal Baia Mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO „Maitreyi“, cea mai nouă producţie a Teatrului Municipal Baia Mare

  Piesa „Maitreyi“, o viziune inovatoare asupra operei lui Eliade, este cea mai nouă producţie ce va fi jucată pe scena Teatrului Municipal Baia Mare. În regia lui Adrian Roman, spectacolul promite să surprindă prin autenticitate şi originalitate. Avanpremiera piesei va avea loc joi, iar premiera oficială în data de 2 martie.

 • Legionarii ies în stradă din cauza proiectul de lege iniţiat de Antonescu: „Se va anunţa oficial înfiinţarea Asociaţiei Noilor Deţinuţi Politici“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legionarii ies în stradă din cauza proiectul de lege iniţiat de Antonescu: „Se va anunţa oficial înfiinţarea Asociaţiei Noilor Deţinuţi Politici“

  Fundaţia „Buna Vestire“ în colaborare cu Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu“ anunţă un protest ce va avea loc astăzi în Piaţa Universităţii, la Fântână, începând cu ora 16.00. Reprezentanţii fundaţiilor spun că ies în stradă pentru a trage un semnal de alarmă faţă de proiectul de lege iniţiat de Crin Antonescu prin care se interzic manifestaţiile legionare, iniţiativă care ar aduce grave încălcări libertăţii de exprimare.

 • De ce nu trăim doar în profan?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu trăim doar în profan?

  Pragmatismul a depăşit astăzi saturaţia nevoilor, iar sărbătorile capitaliste pun belşugul pe seama confortului, a consumerismului şi a bunăstării care au răspuns, măcar destinal şi folcloric, rugăciunilor sociale şi mercantile ale celor mulţi şi trişti. N-ai zice că lumea asta e din tolba Moşului, crescută după seducţia văzului şi a dorinţei. E un univers pus la uşa noastră dând de-a valma ghetele altcuiva. Pare mai curând un meşteşug ideologic.

 • Maia Morgenstern vine diseară la Reduta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Maia Morgenstern vine diseară la Reduta

  Actriţa revine pe scena Centrului Cultural „Reduta", astăzi de la ora 19.00, într-un spectacol care aduce împreună în premieră două texte, dar o singură poveste de dragoste: „Maytreyi" a lui Mircea Eliade şi „Dragostea nu moare" de Maytreyi Devi.

 • Gabriel Liiceanu: „Am dat tot ce este mai bun“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gabriel Liiceanu: „Am dat tot ce este mai bun“

  Directorul Editurii Humanitas a publicat de-a lungul a două decenii pe unii dintre cei mai buni autori, de la Cioran, Eliade, Noica la Djuvara. Seria de manifestări prilejuite de aniversarea a 20 de ani a grupului Humanitas se deschide astăzi printr-o conferinţă de presă la Grupul de Dialog Social.

 • Bucureşti: La pas, pe strada lui Eliade
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bucureşti: La pas, pe strada lui Eliade

  O plimbare cu ghid prin Bucureştiul mitic al scriitorului te-ar purta prin curţile caselor de secol XIX, pe urmele personajelor din nuvela „Pe strada Mântuleasa”.

Modifică Setările