Stiri despre conservatorism

  27 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • „Zece jidani mititei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Zece jidani mititei“

  Andrei Cornea, într-un articol din Dilema veche, găseşte un pretext să mai expună o dată linia conservatoare, retrogradă şi 'boieromintească'  a grupului din care face parte în schimbarea titlului romanului Zece negri mititei de Agatha Christie, considerat a avea conotaţii rasiste chiar de către moştenitorul legal al drepturilor de publicare (Este vorba despre versiunea franceză, căci ediţia americană avea titlul schimbat de multă vreme.)

 • Grupul
de rugăciune din Parlamentul României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Grupul de rugăciune din Parlamentul României

  Ce este cu acest grup? Auzim tot mai mult de membrii lui, care sunt aleşi în Parlamentul României pe listele unor partide. Aparent, totul este minunat: politicieni care se roagă, poţi crede. E de bine. Se roagă şi organizează periodic în Parlament ”micul dejun cu rugăciune”. Frumos, oamenii sunt pioşi – aşa am putea presupune.

 • Biserica Ortodoxă Română rămâne ultraconservatoare, sfidând cererile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Biserica Ortodoxă Română rămâne ultraconservatoare, sfidând cererile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

  Reacţia dură a Bisericii Ortodoxe Române la promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis a legii prin care a fost introdusă educaţia sexuală a în şcoli denotă o mişcare spre ultraconservatorism din partea instituţiei, care riscă astfel să piardă încrederea noilor generaţii şi să ducă chiar la radicalizarea unui nucleu al susţinătorilor ei

 • Progresul
roboţilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Progresul roboţilor

  Vom rămîne singuri, cu mobilul în mînă, ca un lot de copii închişi alături de jucăriile preferate într-o creşă fără ieşire. Refuzul de maturizare ne va fi tovarăş comod. Vom fi alintaţi cu basme trucate despre eroismul civic al năbădăilor încurajate de conducerea instituţiei. Cea mai aleasă şi mai furioasă colegă de internat, o fată bolnăvioară, pe numele ei Greta, ne va verifica şi ne va certa ori de cîte ori lăsăm murdărie în sala de mese.

 • Reforma conservatoare a României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reforma conservatoare a României

  Duminica trecută a fost ziua protestului electoral. Au ieşit la vot milioane de români care-şi doresc să fie respectaţi, bunici care visează la un Crăciun alături de copii şi nepoţi; şoferi care-şi doresc şosele rapide; familii tinere sătule de opţiunea emigrării; studenţi din Oltenia şi Moldova care au văzut prin Transilvania autostrăzi, oraşe civilizate, cafenele „cool“.

 • Canibalii şi profesorul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Canibalii şi profesorul

  Un profesor suedez din domeniul ştiinţei comportamentale aplicate a sugerat că omenirea ar trebui să regândească canibalismul şi să înceapă să mănânce carne de om, pentru a salva planeta de schimbările climatice.

 • Şapte motive
pentru care am devenit conservator
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şapte motive pentru care am devenit conservator

  Primul moment când mi-am pus serios problema abandonării „centrismului” a fost la o şcoală de vară din timpul facultăţii. Seminarul era condus de unul dintre liderii de opinie ai umanismului secular de la noi, din acea şcoală care ceruse recent ca clopotele bisericii să fie interzise în spaţiul public, şi icoanele şi orele de religie să fie interzise în şcoli, pe motiv că ar încălca „libertatea de conştiinţă” a unei minorităţi.

 • Suferim de sindrom fascistoid în Europa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suferim de sindrom fascistoid în Europa?

  Dacă definim fascismul ca revoluţie conservatoare, răspunsul este afirmativ. Cu ochiul azi la Brazilia, o democraţie ce votează un preşedinte cu astfel de profil, observăm că poza tranşantă a acestui stil de a face politică, precum şi sloganurile şi protagoniştii săi tot mai aventurieri câştiga simpatizanţi şi voturi. Atât în lume, cât şi în Europa.

 • Lumea ca voinţă prin neprezentare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lumea ca voinţă prin neprezentare

  S-a spus, cu oarecare amabilitate pătată de antipatie: nu-i treaba noastră! Oricine e liber să trudească şi să inoveze cum, cu cine şi cu cîţi/cîte vrea în patul lui/ei/lor. A fost prea puţin. Patul a fost scos la paradă, pe străzi şi în pieţe. S-a spus, cu o bună creştere de-a binelea jenată: e greu, dar ne putem întoarce cu spatele! A fost, iar, prea puţin. Patul va fi mutat în altar.

 • Academia Română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Academia Română

  În urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat în dezbatere publică o aşa-numită „Strategie naţională de educaţie parentală 2018-2025“.

 • Despre hedonismul lui John Stuart Mill
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre hedonismul lui John Stuart Mill

  John Stuart Mill a scris într-un timp când două mari idei circulau în literatura occidentală. Conservatorismul şi socialismul au fost cu siguranţă ideologiile faimoase ale secolului 19, dar asta nu l-a influenţat pe liberalul John.

 • Orban, Putin, May şi Trump – la judecata perspectivelor lumii de mâine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orban, Putin, May şi Trump – la judecata perspectivelor lumii de mâine

  Iliberalismul lui Viktor Orban, conservatorismul Theresei May, neoconservatorismul cu nuanţe de realism dur şi pur, pe baze ultra-pragmatice al lui Donald Trump şi pretinsul conservatorism tradiţionalist panslavist al lui Putin ce acoperă autoritarismul neo-imperial al verticalei puterii, sunt sisteme şi formule de contrapunere liberalismului progresist, dar de pe baze şi cu nuanţe distincte.

 • Preşedintele Rohani spune că iranienii au respins extremismul prin realegerea sa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele Rohani spune că iranienii au respins extremismul prin realegerea sa

  Preşedintele Hassan Rohani a declarat, sâmbătă după-amiază, că realegerea sa demonstrează că iranienii resping în continuare extremismul şi vor mai multe legături cu lumea occidentală, după ce a reuşit să obţină o victorie categorică în faţa clericului conservator Ebrahim Raisi, transmite BBC.

 • Cum ar trebui să arate un partid liberal în România?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum ar trebui să arate un partid liberal în România?

  Până în 2012-2013, prioritatea ideologică pentru România era mai degrabă o construcţie maioresciană. Conservatoare. Veneam după aproape un secol de haos şi improvizaţie în materie de idei esenţiale.

 • Cinemaul şi Proştii, Frumoasa şi Bestia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cinemaul şi Proştii, Frumoasa şi Bestia

  Articolul acesta s-ar putea numi şi „câteva lecţii de hermeneutică pentru proşti”. Doar prostia poate să caracterizeze revolta stupidă a unor cetăţeni dornici să cenzureze un film. Grabnici la judecată, însă leneşi la gândire, unii denotă un exces de zel nesusţinut de o minimă înţelegere a culturii din care fac parte. Primul film care a inserat ideea homosexualităţii în Frumoasa şi Bestia a fost regizat de Jean Cocteau. Să fie interzis?!

 • Boala lui Trump şi virusul naţionalist-populismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Boala lui Trump şi virusul naţionalist-populismului

  Stephen Bannon, care este astăzi principalul consilier de politică internă al preşedintelui Trump, e un susţinător acerb al naţionalist-populismului. Ce presupune acest concept şi ce valori promovează această „eminenţa cenuşie a trumpismului”? Cum influenţează neopopulismul politicile noului preşedinte al Statelor Unite şi cum afectează această gândire politică lumea în care trăim?

 • Mircea Platon şi dulcea Românie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Platon şi dulcea Românie

  Studiile şi eseurile, reunite de Mircea Platon în Cine ne scrie istoria? şi Conştiinţa naţională şi statul reprezentativ (Editura Timpul, 2007 şi 2011), amintesc, prin vervă şi conţinut, de publicistica lui Eminescu.

 • Profilul celei mai tinere femei primar din Turcia: activistă, fostă deţinută politic, feministă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profilul celei mai tinere femei primar din Turcia: activistă, fostă deţinută politic, feministă

  Într-o ţară profund patriarhală, unde scena politică este dominată de bărbaţi, o activistă cu cazier penal a devenit cea mai tânără femeie la conducerea primăriei unui district din Turcia. În plus, aceasta face parte din minoritatea kurdă, care s-a confruntat de-a lungul timpului de nenumărate ori cu forţele guvernamentale, însă calităţile ei au făcut posibilă ocuparea celei mei înalte funcţii la conducerea unui district turc.

 • Stat mafiot, societate mafiotă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stat mafiot, societate mafiotă

  Cum funcţionează un stat în care oamenii se tem de impozite? Dar unul care proclamă colectarea taxelor şi impozitelor drept prioritate naţională şi în care totuşi oamenii se tem de taxe şi impozite? Pe undeva, contractul social este putred. O fi stat în ploaie, l-or fi lăsat afară în zăpadă.

 • Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean

  Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?

Modifică Setările