Stiri despre basarabia romania

  13 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Dezbatere „Historia”: Unirea Basarabiei cu România. Unde suntem după 100 de ani?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia”: Unirea Basarabiei cu România. Unde suntem după 100 de ani?

  La 27 august 1916, România intra în Primul Război Mondial cu un scop clar: Transilvania. A urmat cea mai dramatică toamnă din istoria ţării. Grelele înfrângeri suferite atunci de armata română puneau în pericol însăşi existenţa statului român. Cu mai bine de două treimi din ţară ocupată şi aliată cu Imperiul Ţarist, niciun român nu cuteza măcar să îşi imagineze că, peste doar un an şi jumătate, Basarabia avea să se unească cu România.

 • Dodon şi istoriografia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dodon şi istoriografia

  Pentru că disputa se prelungeşte, vreau să intervin în apărarea profesorului Lucian Boia. Nu a ideilor sale legate de (non)apartenenţa Basarabiei la spaţiul românesc: ele sunt, din păcate, demne de gândirea istoriografică a lui Mihai Roller. Ci a dreptului său democratic de a le profesa liber, fără a fi expus la procese de intenţie şi presiuni.

 • Departamentul de Stat nu îşi mai controlează ambasadorii trimişi la mioritici?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Departamentul de Stat nu îşi mai controlează ambasadorii trimişi la mioritici?

  Ca unul care am poposit la Departamentul de Stat al SUA, inclusiv în sala cu harta vizând intenţiile, pe diferite continente, ale superputerii lumii, pe un deceniu, îmi aduc aminte, cu plăcere, de interlocutorii tineri, extrem de bine pregătiţi, temeinic documentaţi, cu răspunsuri pertinente, la întrebările unor militari şi experţi civili veniţi din state europene centrale şi răsăritene.

 • Moment istoric. Primul concert la Chişinău al Orchestrei Române de Tineret
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moment istoric. Primul concert la Chişinău al Orchestrei Române de Tineret

  Cum să nu realizezi? Săptămânile trecute, la Chişinău, „podul de flori” a prins glasul muzicii. Aşa a fost! Sala de concerte a Filarmonicii locale a devenit literalmente neîncăpătoare. A făcut greu faţa valului de melomani, în majoritate tineri, veniţi în strada Mihail Eminescu cu mai bine de jumătate de oră înaintea începerii concertului muzicienilor sosiţi de la Bucureşti.

 • Teodor Tiţă: Cum să (nu) pierzi Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teodor Tiţă: Cum să (nu) pierzi Moldova

  La ora la care scriu acest text, Republica Moldova nu are încă guvern. Şirul de renunţări şi refuzuri creşte aproape zilnic, iar, pe fundal, cetăţenii Chişinăului cer în stradă alegeri, demisii, reforme, contrareforme.

 • Podul tricolor peste Prut. Sute de oameni au întins steagul naţional la graniţă şi au scandat „Basarabia e România!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Podul tricolor peste Prut. Sute de oameni au întins steagul naţional la graniţă şi au scandat „Basarabia e România!“

  Sute de persoane au participat, sâmbătă, la o acţiune fără precedent organizată pentru a susţine demersul unirii României cu Republica Moldova. Români de pe ambele maluri ale Prutului au întins un tricolor de 300 de metri peste podul de la Sculeni, judeţul Iaşi, şi şi-au arătat solidaritatea cu George Simion, românul expulzat din Basarabia.

 • Românism fără romantism (răspuns lui Marius Dorin Lulea)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românism fără romantism (răspuns lui Marius Dorin Lulea)

  Accept critica, ba chiar o încurajez, dar nu pot să nu mă deranjez când mi se reproşează că nu împărtăşesc naivitatea pe care alţii o afişează. A mai trecut un 27 martie, s-au mai fluturat nişte drapele tricolore, s-au mai dezmorţit unii în hore, dar Unirea nu trebuie doar sărbătorită, ci şi înfăptuită.

 • Crucea Basarabiei: Good bye, Putin!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Crucea Basarabiei: Good bye, Putin!

  Dumnezeu a hărăzit aceste alegeri cruciale pentru Republica Moldova fix la două săptămâni de la revoluţia paşnică a votului care a triumfat în România. Putem spune că avem de-a face duminică 30 noiembrie cu un fel de-al treilea scrutin extrem de important pentru soarta tuturor românilor.

 • Despre Unire, cu
sfială
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre Unire, cu sfială

  Ce mai contează că visul european al Moldovei e pe cale să fie compromis în primul rând la Bucureşti, de vreme ce tot acolo a fost irosit şi cel al României?

Modifică Setările