Scrisoarea lui Giuliani şi recomandările lui Freeh, două semne ale exclamării venite în patru zile din SUA!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Klaus Iohannis, din 2014 încoace, orice mesaj venit din Statele Unite era bona diagnosis, bona curatio. Nu doar specific domniei sale, mirajul unei fotografii cu preşedintele Americii, oricare ar fi acela, a fost un ţel pentru cei mai mulţi politicieni români. Dacă în iulie, Trump a anulat întâlnirea cu Preşedintele României, mai nou, apropiaţi ai liderului american transmit mesaje importante, dar îngrijorătoare pentru Iohannis.

Scrisoarea adresată preşedintelui Iohannis de către Rudolph Giuliani, fost procuror federal al SUA, fost primar al New York-ului şi actual avocat al preşedintelui SUA, Donald Trump, la câteva zile după ce Louis Freeh, fost director al FBI, a recomandat cinci măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept în România, fiind vizate şi protocoalele secrete, demonstrează faptul că pentru Washington, Bucureştiul rămâne un partener important şi confirmă faptul că modificările la Legile Justiţiei au fost întemeiate.

Cu siguranţă că evenimentele recente din Turcia, de exemplu, anunţul Rusiei că va începe livrarea către Turcia a sistemului avansat de apărare antiaeriană S-400 în 2019, au atras atenţia serios diplomaţiei americane spre Marea Neagră, oficialii americani răspunzând la scurt timp, prin anunţul că Statele Unite ale Americii vor furniza Ucrainei nave militare, ceea ce va consolida capacităţile de apărare la Marea Neagră ale Kievului.

Mai mult decât atât, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Tayyip Erdogan, declara săptămâna trecută că remarcile consilierului prezidenţial american pentru Securitatea Naţională, John Bolton, privind Turcia sunt o dovadă categorică că Statele Unite vizează Turcia ca parte a unui război economic.

Având în vedere contextul geopolitic tensionat şi ţinând cont că România este cel mai important partener de încredere al Statelor Unite în zona Mării Negre, cele două mesaje au o greutate mare şi o ţintă precisă: menţinerea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, stoparea abuzurilor şi a împlicării altor instituţii în justiţie. 

Mesajul avocatului preşedintelui SUA, Donald Trump, desfiinţează toată propaganda desfăşurată anterior împotriva ministrului Tudorel Toader care propunea posibilitatea revizuirii proceselor în care s-au pronunţat condamnări pe baza protocoalelor ilegale dintre SRI şi organele judiciare. Mai mult, reprezentantul SUA propune în mod direct amnistierea directă, fără revizuire, a celor care au fost condamnaţi prin încălcarea legii şi a Constituţiei – aceasta este practica în SUA: dacă în cursul anchetelor penale se încalcă legea, cei acuzaţi sunt achitaţi direct fără nicio altă scuză din partea procurorilor.

În urma celor două mesaje, la Bucureşti, trei teme trebuie luate în considerare cât de urgent:

- Klaus Iohannis nu mai poate ignora faptul că dincolo de Atlantic există o preocupare pentru justiţia televizată a ultimilor ani. Menţionarea explicită a Laurei Codruţa Kovesi în scrisoarea fostului procuror federal al SUA arată că toate abuzurile comise de DNA sub conducerea acesteia sunt cunoscute în detaliu la Washington.

- Declaraţiile lui George Maior sunt halucinante, poziţia de ambasador al României în SUA fiind definitiv compromisă. Cu siguranţă că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, va trebui să ia în considerare măsuri concrete în această speţă.

- Fiind unul dintre semnatarii protocoalelor secrete, condamnate de o parte a societăţii civile din România dar şi de oficialul american, Augustin Lazăr nu mai prezintă încredere până nu justifică de ce a girat respectivele protocoale. 

În timp ce întreaga ţară dezbate cele două semne ale exclamării din Statele Unite, Moody’s arată că împăratul e gol!... Moody’s reconfirmă ratingul de ţară al României cu perspectivă stabilă, prognozând în următorii doi ani o creştere a PIB-ului real cu 4% în 2018, respectiv de 3,5% în 2019. Rezultatele analizei confirmă faptul că Iohannis este rupt de realitate atunci când afirmă „buget iresponsabil“, „guvern incompetent“ sau „nu sunt bani de pensii şi salarii“...

Fierbinte august, stimaţi prieteni...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite