Relaxare şi responsabilitate la vârf

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Guvernului, Florin Cîţu, împreună cu responsabilii şi coordonatorii campaniei, au înţeles că vaccinarea înregistrează o curbă descendentă, în ciuda faptului că oricine se poate vaccina la liber, fără programare, şi că pericolul pandemiei este departe de a fi trecut. Astfel, au început o nouă etapă de conştientizare şi convingere a cetăţenilor de beneficiile vaccinări.

De când s-a dat startul sezonului de relaxare în ciuda pandemiei care încă există în România, dar este mai puţin luată în seamă, unii dintre specialiştii din domeniul sănătăţii au atras atenţia, în permanenţă, că nu s-a sărit şanţul pericolului şi trebuie să fim atenţi în continuare, să respectăm măsurile de protecţie şi prevenţie ori de câte ori situaţia o impune.

Există cetăţeni care respectă în continuare măsurile de purtare a măşti în exterior, pe străzi, în locuri publice, în aer liber. Dar sunt şi tot mai mulţi oameni care au renunţat să mai fie prevăzători şi încalcă fără a fi penalizaţi, restricţiile care încă mai sunt în vigoare, nepurtând masca în interior, în spaţiile publice, în transportul în comun, în instituţii.

Iar cei din categoria celor care încalcă legea voit par mult mai mulţi decât în cazul celor responsabili! Din păcate, îi găsim şi printre marii politicieni ai zilei, obişnuiţi să ignore reglementările, unele dintre ele chiar de ei adoptate, dovedind că recidivează ori de câte ori vrea muşchii lor de demnitari, aleşi ai poporului.

Cel mai recent exemplu de înalt demnitar pe care l-am văzut recidivând este Ludovic Orban, şef de partid la guvernare, lider de cameră parlamentară, fost şef de guvern ce încălcase şi anul trecut legea chiar în clădirea Executivului. Acum, importantul lider politic a fost surprins chiar în Parlament, fără mască, de ziua lui, încălcând din nou regulile şi oferind un exemplu şi o imagine de relaxare ilegală alături de mai mulţi colegi de partid.

Mai mari liberali, care asemeni preşedintelui lor, nu s-au sinchisit de portul măştii, ştiind că nu-i va amenda chiar prietenul lor Bode, ministrul de Interne. Demnitari, aleşi ai poporului, membri în conducerea partidului cel mare şi tare aflat la guvernare, care, conform tradiţiei dâmboviţene, veniseră să-i aducă omagiile, cadourile şi să pupe papucul marelui şef, care se pregăteşte să fie reales în fruntea PNL!

Zilnic, buletinul de presă al Poliţiei Române dă publicităţii acţiunile prin care sunt verificate şi respectate măsurile şi restricţiile de către cetăţeni, inclusiv amenzile date pentru încălcarea legii. Ar fi interesant, dacă instituţia aflată în subordinea Ministerului de Interne, al cărui ministru este liberalul Lucian Bode, ar da publicităţii şi măsurile luate, amenzile şi numele persoanelor sancţionate că au încălcat regulile, la sărbătorirea zilei lui Ludovic Orban, tocmai pentru a arăta tuturor cetăţenilor ţării că ”Nimeni nu este mai presus de lege!”

Dacă unii cetăţeni, politicieni pe val şi înalţi demnitari ne demonstrează că legea-i doar pentru bobor, în timp ce ei duc ”relaxarea” iresponsabilă la maximum, de cealaltă parte, există specialişti din domeniul sănătăţii care trăiesc în realitate şi atrag permanent atenţia că pericolul pandemic nu a trecut.

Iată mesajul şi atenţionările cercetătorului Octavian P Jurma:

”În ciuda escaladării optimismului autorităţilor de la stadiul de fantezie la cel de delir, relaxarea inhibă vaccinarea şi minciuna ostentativă şi populismul o vor inhiba şi mai tare.

Ţinta de 5 milioane este mai degrabă simbolică şi va fi atinsă abia la finalul lunii iunie. Adevărata miză este atingerea în timp util (înainte de începerea şcolii în toamnă) a pragului de 10 milioane de persoane vaccinate. Acest nivel de protecţie este minim necesar pentru evitarea unui nou val de infectări şi decese în toamnă.”

”Din păcate, azi ritmul mediu de vaccinare cu prima doză a scăzut atât de mult încât nu vom atinge în acest an, ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate cu minim o doză. Acest prag poate fi atins, dacă ritmul actual de vaccinare se menţine constant, doar în 7 ianuarie 2022.”

Pe de altă parte, şeful Guvernului, premierul Florin Cîţu, împreună cu responsabilii şi coordonatorii campaniei de vaccinare, au înţeles că vaccinarea înregistrează o curbă descendentă, în ciuda faptului că oricine se poate vaccina la liber, fără programare, şi că pericolul pandemiei este departe de a fi trecut, au început o nouă etapă de conştientizare şi convingere a cetăţenilor de beneficiile vaccinări.

Iar de această dată, alături de noile acţiuni de vaccinare, inclusiv cele prevăzute pentru mediul rural, campania publică de promovare se face cu ajutorul UNICEF şi este mult mai profesionistă decât anterioarele, oficialii aşteptându-se să aibă un impact mai eficient în rândul cetăţenilor nevaccinaţi încă.

Mai mult, înainte de a se intra în noua etapă de vaccinare anticovid, prim ministrul Câţu, care vrea revenirea la normalitatea dinaintea pandemiei, a trebuit să repare şi gafa imensă făcută de Ludovic Orban, după ce acesta a declarat public că ”De la anul se va plăti vaccinul anticovid!”, uitând marele lider liberal că vaccinarea în România face parte din programul de vaccinare iniţiat şi derulat de Uniunea Europeană!

Se vede clar că la început de vară, unii politicieni şi înalţi demnitari ai statului au dus relaxarea dincolo de limita permisă, fie că este vorba de lege sau de declaraţiile şi atitudinile publice iresponsabile. Aceştia par că au intrat deja în vacanţă sau au deja alte priorităţi importante, cum este cazul lui Ludovic Orban, în perspectiva realegerii sale în fruntea PNL!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite