Recviem pentru cârnaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Cănd te cheamă OMS nu cânţi prohodul cârnăciorilor, că rişti să te invite antivacciniştii la dans.“
„Cănd te cheamă OMS nu cânţi prohodul cârnăciorilor, că rişti să te invite antivacciniştii la dans.“

Îndureraţi consumatori, întristată adunare, ne-am întâlnit aici ca să comemorăm intrarea cârnaţilor, kaizerului şi slăninuţei afumate în nefiinţă, că nu ne mai lasă OMS să le mâncăm fiindcă DAU CANCER. Ce ştiinţific şi precis! fix ca pe site-urile de analfabeţi, să nu aibă nimeni dubii!

Ce contează nuanţele, că între uz şi abuz nu e nicio diferenţă (iar noi, românii ştim ce fină e linia şi ce uşor se alunecă din degustare în îndestulare apoi în îmbuibare, de numai DNA mai are Colebilu’ potrivit).

Sunt convinsă că mesajul dramatic al Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii va ajunge fix la destinatar: austriacul va scuipa scârbit speck-ul, spaniolii vor renunţa pe loc la jambon, mongolii o să îsi pună frigidere în iurte ca să nu mai afume carnea iar ungurii vor face gulaş cu dorada. Că doar aşa e comunicatul OMS: „carnea procesată DĂ CANCER“.

Nu tu care, nu tu câtă, nu tu procesată prin ce fel de mijloace, nu tu care compoziţie de mezeluri şi în ce cantitate fiecare, nu tu la ce vârstă, nu! Amănunte nesemnificative. Consumul a peste 50 grame de mezeluri pe zi e harakiri, fără deosebire între crenvurştii făcuţi din 40% slănină şi un sac de amidon, potenţiatori de gust şi conservanţi şi jambonul iberic, făcut din porcul sportiv care face kilometri zilnic ca să-şi găsească ghindele.

Dacă zicea OMS că majoritatea sălămioarelor, crenvurştilor, parizerelor nu au văzut carne prea multă în reţetă şi că e cazul ca legislaţia legată de producţia de mezeluri să fie mult mai aspră, aplaudam. Aşa însă, am încercat să mă lămuresc de unde vine panica: am citit cu atenţie comunicatul şi articole la care s-a făcut referinţă, incidenţa cancerului colo-rectal şi m-am informat despre metodele de afumare şi conservare a cărnii. Şi ce să vezi? Chiar pe site-ul OMS scrie că anual mor cam 34.000 de oameni din cauza cancerului de colon şi rect, majoritatea peste 65 de ani. Tot pe site scrie însă că mor 600.000 anual din cauza alcoolului, 200.000 din cauza poluării, 300.000 din cauza obezităţii şi peste un milion din cauza fumatului. Incidenţa e mai mică în SUA şi Germania (9% ) decât in Suedia, România, Austria şi Argentina (12% ) sau decât în Portugalia, Japonia şi Israel (13-15% ). Deşi avem legislaţii diferite, obiceiuri alimentare diferite şi surse diferite.

cremwursti

Cum au emis această concluzie experţii CIRC? Simplu, analizând nişte studii epidemiologice despre incidenţa cancerului colo-rectal. Statistica statisticii.

700 de studii analizate le-au permis să tragă concluzia că despre consumul de carne roşie (porc, vită, oaie, cal etc.) nu pot spune că au găsit ceva, dar e probabil să dea cancer, aşa că au pus-o totuşi pe lista 2A.

400 de studii analizate le-au permis să găsească corelaţii între produsele de carne procesată prin afumare, sărare, fermentare şi cancerul colo-rectal, aşa că le-au pus pe lista 1, de factori direct carcinogenetici, deşi precizează că nu e echivalent fumatul cu mâncatul de costiţă. Oare afumatul clasic cu lemn şi afumatul fiebinte, în timpul căruia se mânjeşte produsul cu un maglavais cu gust de fum pot fi considerate identice? Somonul afumat lent la fum de rumeguş e cancerigen?

Când te cheamă OMS trebuie să respecţi adevărul ştiinţific şi să formulezi concluzii care să oblige guvernele la educaţie şi legislaţie care să nu permită oricărui şmecher nespălat pe mâini să producă/vândă alimente. 

Mie una mi se pare că de data asta OMS s-a făcut de ruşine. În primul rând că nu eşti preşedintele Senatului României, ca să vorbeşti cum îţi zumzăie ideile prin cap; trebuie să îţi alegi cu grijă cuvintele pentru ca mesajul să ajungă corect la populaţie şi guverne.

image

Nu spui „DĂ CANCER” cănd orice student la medicină ştie că neoplasmele sunt boli plurifactoriale, că în apariţia lor sunt implicaţi factori de mediu, alimentari, genetici etc. Nu tot creştinul care a mâncat dimineaţă un sandviş cu şuncă va face cancer. Abuzul de mezeluri de proastă calitate, cu conţinut ridicat de conservanţi, coloranţi şi alte chimicale, făcute din resturi de carne inferioară, da, e periculos, e un factor favorizant cunoscut, alături de consumul redus de legume şi fructe.

În al doilea rând, aşa cum datorită unui articol publicat fără suficientă verificare de o prestigioasă revistă medicală s-a stârnit isteria antivaccinală care a devenit o problemă globală de sănătate, aceste afirmaţii făcute cu iresponsabilitate despre consumul de carne roşie – fără dovezi clare – pot genera atitudini extreme şi extremiste care să ne facă rău tuturor. Recomandarea era până acum să nu... citiţi continuarea pe sereniti.ro. 


Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriţie si metabolism. Adepta explicaţiei ştiinţifice cu orice preţ, cu amendamentul că dacă respecţi toate regulile, pierzi toată distracţia. Heităr convins al vieţii virtuale, care îşi calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv şi personal cu impostura medicală, vraci vegani şi vârcolaci daco-plafarişti. Şi care vă invită si pe voi să creşteţi oastea celor care cred că „glumind putem spune orice, chiar şi adevărul“ -S. Freud.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite