Parlamentul României atenţionat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
COSTA DVOREZKY: THE RED HEAD/CAPUL ROŞU
COSTA DVOREZKY: THE RED HEAD/CAPUL ROŞU

În seara zilei de 4 octombrie 2013, am răspuns invitaţiei de a asista la un eveniment aparte, la Biblioteca Naţională a României, unde, în prezenţa doamnei Maria Băsescu, soţia preşedintelui în exerciţiu al ţării, a avut loc inaugurarea expoziţiei New York- Paris-Toronto, ai căror protagonişti au fost pictorul Gevork Chubaryan, sculptoriţa Francoise Abraham şi pictorul Costa Dvorezky.  Surpriza a fost însă una vizând libertatea de exprimare!

Mai concret, în timp ce începuseră alocuţiunile oficiale, printre participanţi circula zvonul că guvernul de la Bucureşti -  care...este - a găsit o formulă machiavelică de a închide guriţele celor care nu laudă executivul.

Nu prin cenzură ordonată.

Nu prin persecuţie publică, prin campanie dirijată, de maculare a imaginii unei instituţii de presă privată.

Nu prin ameninţări deloc conforme cu spiritul comunităţii europene, în veacul 21.

Nu prin avertismente telefonice, înregistrabile de serviciile abilitate.

Nu prin destituiri, deloc funcţionale în mediul nedependent de organigrama guvernamentală. 

Ci doar printr-un nou Cod,

Nu al eticii şi echităţii uteciste, pardon, socialiste, ci un Cod al insolvenţei.

Faină găselniţă!

Una care o să facă K.O. pe juriştii viitoarelor părţi vătămate.

Adică structuri de presă ce îşi vor închide porţile, fericind autorii Codului cu... diminuarea vocilor critice la adresa unei puteri trecătoare, sancţionabile, înainte de viitoarele alegeri, chiar în legislativul naţional, dacă, peste noapte, ca din întâmplare, dar în acord cu nemulţumirile mulţimii, deloc insignifiante, se va coagula o nouă majoritate, ce va trânti guvernul actual, din raţiuni pragmatice. 

Într-un asemenea context am primit un comunicat de presă, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, care merită a fi citit şi cunoscut, nefiind doar un gest de solidaritate de breaslă:

                                       Codul insolvenţei afectează grav libertatea presei

Uniunea Ziariştilor Profesionişti constată că, în România, libertatea presei şi dreptul publicului de a fi informat, primesc din nou, pentru a câta oară, o lovitură importantă.

Adoptarea Ordonanţei de urgenţă, care prevede suspendarea licenţelor audiovizuale, în cazul societăţilor comerciale intrate în procedură de insolvenţă, obligă posturi de radio şi televiziuni să-şi suspende activitatea.

Prevederile deciziei deschid un nou capitol în istoria controlului politic şi economic, al instituţiilor de presă,din România şi pun în pericol libertatea presei.

Codul insolvenţei afectează dreptul la informaţii independente, aşa cum se stipulează în Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale şi este incompatibil cu Constituţia României, care precizează că „nicio publicaţie nu poate fi suprimată” şi cu Legea audiovizualului, potrivit căreia “CNA este singura instituţie, care poate elibera sau retrage licenţe audiovizuale”.

Nu intenţionăm să susţinem că taxele şi impozitele datorate de societăţile comerciale nu trebuie virate, la timp, către stat.

Considerăm însă că, prevederile din Codul de insolvenţă sunt restrictive, fiind dedicate exclusiv mediului audiovizual, deşi există şi alte sectoare ale economiei, care funcţionează pe baza unor licenţe eliberate de autorităţi publice, şi discriminatorii, pentru că, dintre televiziunile centrale vizează doar REALITATEA TV, unul dintre puţinele mijloace de informare care are curajul să investigheze, să povestească şi, mai ales, să informeze corect, acţiune extrem de rară în cadrul televiziunilor private.

Considerând că într-o societate avidă şi dependentă de informaţie, suprimarea ei reprezintă un atac real şi concret împotriva drepturilor fundamentale ale omului, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România se alătură organizaţiilor din mass-media, care cer Parlamentului să respingă articolul incriminat şi, prin aceasta, premisele unor posibile abuzuri.

image

                                                                                                                                                         

 PREŞEDINTELE UZPR 

     Doru Dinu GLĂVAN 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite