Nesimţirea la români

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taximetriştii ocupă abuziv colţurile intersecţiilor FOTO Adevarul
Taximetriştii ocupă abuziv colţurile intersecţiilor FOTO Adevarul

,,Salarii nesimţite’’ sau ,,pensii nesimţite’’, erau expresii pe care nu cu mult timp în urmă, unii politicieni le foloseau cu emfază şi ipocrizie. Asta fără a realiza că adevăraţii nesimţiţi erau chiar ei, cei care considerau salariile si pensiile de mizerie ca fiind normale iar pe cele puţin mai răsărite ca anormale. Dar nu despre politicienii nesimţiţi vreau să vorbesc ci despre cei mai mulţi şi cei mai nesimţiţi dintre români: taximetriştii.

De ani de zile observ această tagmă şi constat cu tristeţe şi indignare că gradul de nesimţire la care au ajuns taximetriştii, în marea lor majoritate, este inadmisibil pentru o societate ce se vrea a fi considerată civilizată.

De ani de zile mass-media abundă de reportaje, anchete şi exemple clare de abateri ale taximetriştilor. Mulţi dintre aceştia au făcut sau fac încă obiectul unor dosare penale. Asta pentru că nu de puţine ori şi-au pus meseria în slujba infractorilor dacă nu chiar ei sînt cei care comit direct faptele pedepsite de lege. 

Aştept cu nerăbdare să văd ce măsuri se vor lua împotriva celui care a lăsat-o pe studenta japoneză la marginea pădurii noaptea, în compania unui individ cunoscut cu un comportament violent, tînăra şfîrşind tîlhărită, violată şi sugrumată. 

Este de notorietate că unii dintre ei sint cei care plasează prostituate sau droguri, asigură transportul tîlharilor şi spărgătorilor de locuinţe şi nu în ultimul rînd ei sînt cei care înşeală atît clienţii cît şi fiscul, adică pe noi toţi.

De fapt legislaţia şi autorităţile încurajează comportamentul aberant al acestor nesimţiţi cu maşini galbene. Pentru că această culoare galbenă este singura concesie făcută de această breaslă în lupta ei cu legea şi bunul simţ. Pare că nimeni nu are curaj să ia şi alte măsuri care să asigure normalitatea, legalitatea şi siguranţa cetăţenilor. Am ajuns să ne fie frică de ei?!

În ce ţară civilizată mai fac taximetriştii legea? Pentru că la noi, ei o fac. Ei sînt cei care negociază cine să aibă acces la călătorii din aeroport şi la ce preţuri. Preţuri pe care oricum le majorează apoi în funcţie de cît de potent financiar e perceput clientul. Ei sînt cei care ocupă abuziv colţurile intersecţiilor aglomerîndu-le enervant, făcînd totodată inutil verdele intermitent al semaforului pentru viraj la dreapta. 

Şi sînt cîte cinci şase maşini care ocupă banda respectivă. Toţi te privesc cu sictir aşteptînd parcă să le faci observaţie. Pentru a avea motiv să-ti umple parbrizul cu flegme. Asta dacă nu cumva îţi scapă şi vreuna după ceafă. Că ei sînt şmecheri, mulţi şi solidari, uniţi în cuget şi-n nesimţiri. Unde oare sînt intransigenţii agenţi de circulaţie? 

Tot ei taximetriştii sînt cei ce fac legea pe şoselele oraşelor, cu obrăznicie şi tupeu în dispreţul legislaţiei rutiere şi a bunului simţ. Ei sint cei care măsluiesc aparatele de taxat sau cei care nici nu catadicsesc să se deranjeze pentru distanţe pe care le consideră prea scurte. Tot ei sînt cei care în zilele de Crăciun, Paşte sau Revelion ori cînd e grevă la transportul în comun majorează tarifele după bunul lor plac.

Ca răspuns la orice iniţiativă legislativă care le limitează sau sancţionează vreunul dintre ,,drepturile’’ dobîndite prin cutuma nesimţirii, răspund cu acţiuni în forţă: mitinguri pe patru roţi care duc la blocarea circulaţiei. Nu prea i-am văzut pe neînfricaţii jandarmi luînd atitudine în astfel de situaţii aşa cum o fac în cazul pensionarilor nemulţumiţi sau a protestatarilor disperaţi.

Pînă cînd nu vor fi stabilite pedepse cu închisoarea pentru astfel de fapte, pînă cînd nu vor fi confiscate maşinile ale căror şoferi comit abateri la legea penală sau fiscală şi pînă nu vor fi anulate licenţele societăţilor de taximetrie nu vom avea taximetrişti cu bun simţ. 

Pînă vor fi stabilite şi aplicate adevăratele măsuri, va trebui să ne mulţumim cu taximetrişti care put a transpiraţie, care fumează în maşină, care ne obligă să ascultăm manele, care ne tutuiesc şi care ne jecmănesc. C-aşa vor ei....  LA MULŢI ANI !!!!?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite