Marţi, după Crăciun?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi observatori politici sunt de părere că astăzi, marţi, după Crăciun, preşedintele Klaus Iohannis va face anunţul prin care va înştiinţa naţiunea dacă o acceptă sau nu pe doamna Sevil Shhaideh, ca posibil viitor premier.

Neavând acces nici la înalte sfere, nici la ştiri pe surse, nu pot să spun în nici un caz cu certitudine dacă mult aşteptatul anunţ va veni sau nu astăzi. Pot doar să observ neseriozitatea şi reaua-voinţă cu care unele medii politice şi de presă au tratat răgazul pe care şi l-a luat preşedintele înainte de a lua şi a comunica o decizie. Care angajează viitorul ţării şi credibilitatea ei.

Aşa după cum scriam în editorialul Iohannis- Şah la Dragnea în amânarea solicitată de dl. preşedinte, altminteri perfect justificată de clare prevederi constituţionale, şi-a spus cuvântul şi niţeluş orgoliu. Liviu Dragnea era mult prea sigur pe sine, din cale afară de îmbătat de orgoliu, de puterea din partid ce i-a fost reconfirmată graţie victoriei obţinută în alegeri de PSD, de izbânda negocierilor cu ALDE şi cu UDMR. Adică de un complex de acţiuni şi fapte de pe urma căruia viitorul guvern va beneficia de un sprijin politic confortabil din partea noului Parlament.

Dragnea ajunsese să se creadă un factotum, omul căruia nimeni de pe lumea asta nu mai putea în nici un caz să îi spună nu.

Însă dincolo de orgolii şi necesare puneri la punct, preşedintele are dreptul şi obligaţia, prin litera şi spiritul Constituţiei, să dispună verificări de pe urma cărora să afle cine sunt persoanele cărora urmează să li se încredinţează sarcini şi înalte demnităţi în ierarhia Statului român.

Nu e vorba aici despre nici un fel de discriminare, aşa cum a urlat ca din gură de şarpe echipa de zgomote de la Antena 3, nu e vorba nici despre dorinţa preşedintelui de a merge în linişte la Miami, aşa cum a debitat iresponsabil România tv, jalnicul post de televiziune care nu dă nici o informaţie despre fuga ruşinoasă peste hotare a nemernicului său stăpân, Sebastian Ghiţă.

Am ferma convingere că nu a contat deloc în amânarea deciziei preşedintelui Iohannis, el însuşi un minoritar, faptul că doamna Shhaideh este de origine tătară şi de confesiune musulmană. Pur şi simplu, preşedintele Iohannis nu avea dreptul, dădea dovadă de crasă iresponsabilitate dacă nu cerea verificări suplimentare asupra cuiva care urmează să devină vicepreşedinte CSAT şi care poate avea o vulnerabilitate ce ţine de orientările ideologice şi politice antioccidentale pe care se spune că le-ar fi făcut publice pe felurite reţele de socializare soţul domniei-sale, un cetăţean român de etnie siriană.  

Când în urmă cu un an s-a format guvernul Cioloş, la numai câteva ore după anunţarea componenţei lui, am avut parte de surprize neplăcute a căror sursă a fost faptul că unii posibili viitori miniştri îşi ascunseseră partea nu tocmai plăcută din cv- uri. Au fost necesare înlocuiri, explicaţii, scuze.

Preşedintele Klaus Iohannis şi aparatul Administraţiei Prezidenţiale par să fi vrut de această dată evitarea unor astfel de situaţii care nu au fost tocmai în favoarea credibilităţii Statului român.

Vom vedea poate chiar în orele, dacă nu cumva în zilele următoare, cum va evolua situaţia. Sunt convins că preşedintele îşi va fundamenta decizia pe o analiză şi o argumentaţie înţelepte din care lupta între orgolii să fie exclusă.

De aceeaşi înţelepciune sper să dea dovadă şi liderii PSD şi ALDE.

Socotesc că nu îi cer nici uneia dintre părţi prea mult.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite