Fuga Nadiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat într-un turneu prin ţară pentru lansarea volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor“, vă prezint astăzi un nou fragment din carte: capitolul „Fuga Nadiei“.

„Pentru destabilizarea lui Ceauşescu, nu numai conspiraţiile erau mecanismul de lucru. România avea o imagine foarte bună în sportul mondial, ca urmare a unor performanţe fantastice, mai ales la gimnastică. Nu întâmplător, cel mai răsunător caz de «dezertare» din «Raiul comunist» a fost creat de o gimnastă. Şi nu de una oarecare, ci de însăşi Nadia Comăneci, «eroina de la Montreal», care în 1976 uluise toată planeta, obţinând prima notă de 10 din istoria gimnasticii.

La câteva zile după Congresul al XIV-lea al PCR, pe 27 noiembrie 1989, Nadia este ajutată să fugă din ţară. Istoricul Alex Mihai Stoenescu povesteşte care a fost substratul acestei acţiuni şi cum trebuia ea privită din prisma lui Ceauşescu.

«A fost o lovitură dată de spionajul maghiar, cu ajutorul mamei Nadiei. Ungurii au organizat acţiunea de influenţare pornind de la informaţii primite de la Béla Károly, fostul antrenor al Nadiei, rămas între timp în SUA. Doamnele primiseră, de la regimul comunist, o vilă în Cotroceni. În aceste condiţii, s-a căutat o formulă prin care să li se ofere mai mult. Aşa că serviciile au influenţat-o pe mama Nadiei promiţându-i bani şi posturi.

Au venit cu o echipă, la sfârşitul lui noiembrie, şi au trecut frontiera cu gimnasta. Pe televiziunile americane, la 2 decembrie 1989, ecranul televizoarelor era împărţit în două. Pe o parte era întâlnirea de la Malta - furtuna din ziua aceea şi discuţiile de pe nava sovietică -, iar pe alta, avionul cu Nadia Comăneci care ateriza în America. Deci e o operaţiune de imagine, făcută de servicii. Nadia era apropiată de Nicu Ceauşescu. Îl folosea pentru vize la maşini. Se ştia lucrul ăsta, iar o asemenea acţiune nu putea trece neobservată», explică Stoenescu.

Serviciile secrete maghiare nu au lucrat de capul lor în cazul «evadarea Nadiei». Ele au dus la îndeplinire un plan stabilit de americani şi bazat pe coruperea ofiţerilor de frontieră de pe «culoarul de fugă».

Când a fost informat de generalul Iulian Vlad (şeful Securităţii), Ceauşescu a rămas împietrit. Timp de câteva secunde n-a putut articula niciun cuvânt. Apoi a zis, pierdut: «Dar cum e posibil?... De ce trebuia să plece?...Ce n-a avut aici?...»

Lovitura a fost devastatoare: prin Nadia, fugea din «Raiul comunist» nu doar simbolul sportiv numărul 1 al ţării, ci şi prietena apropiată a fiului dictatorului. Semn că în România nu mai era de trăit. Aşadar, Ceauşescu trebuia să dispară!".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite