D’ale Zodiacului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Răspopeşte-i pe toţi“ care îţi fac reproşuri, li se indică 
solemn-categoric Fecioarelor. Nu mi-e limpede ce vor astrele să spună 
prin „a răspopi“. Noroc că nu sunt Fecioară.
„Răspopeşte-i pe toţi“ care îţi fac reproşuri, li se indică solemn-categoric Fecioarelor. Nu mi-e limpede ce vor astrele să spună prin „a răspopi“. Noroc că nu sunt Fecioară.

Vă invit să facem împreună o experienţă foarte simplă şi anume să citim în paralel două horoscoape din aceeaşi zi, dar din publicaţii diferite.

Nu-mi recunosc prima oară iritarea pe care mi-o provoacă succesul de care se bucură cititorii în zodii în presa scrisă şi în mass-media românească. Nu e canal de televiziune, nici jurnal, fără obsedanta rubrică zilnică.

Nu sunt atât de ignar încât să nu ştiu că există o legătură între astre şi fiinţele pământene, din moment ce luna, de pildă, e ştiinţific „vinovată“ de maree sau de cercurile înscrise pe copaci. Problema o reprezintă pentru mine numărul imens de mic de parametri în stare să descrie viaţa cerului înstelat în raport cu numărul imens de mare de situaţii omeneşti. Ca să nu spun că până şi numărul zodiilor, indiferent de calendar, e prea mic ca să poată fi aplicat la infinitatea de posibilităţi pe care le oferă fiinţa umană, iar aplicarea lor „generală“, la toţi cei născuţi într-o anumită zi, o mare naivitate.

Scepticismul meu nu are, însă, doar o bază teoretică. Am şi motive de ordin practic să contest astrologia, mai ales aceea din cotidienele zodiacuri la care m-am referit. Vă invit să facem împreună o experienţă foarte simplă şi anume să citim în paralel două horoscoape din aceeaşi zi, dar din publicaţii diferite. Ce spun, aşadar, astrele în cele două publicaţii în ziua în care scriu aceste rânduri, vineri 17 mai 2013? 

Să încep prin a remarca faptul că astrele par să privească, aproape fără excepţie, o categorie precisă de indivizi – bărbaţi, adulţi, aflaţi în activitate, familişti – şi sub trei raporturi la fel de precise – dragoste (viaţă sentimentală), sănătate şi bani (profesie). Trec peste faptul că nu văd absolut nicio legătură între momentul astrologic al naşterii şi afaceri (bani e mai pe înţeles), ca să relev că tocmai la acest capitol deosebirile dintre horoscoape sunt cele mai pronunţate, et pour cause! Dar să vedem ce spun astrele în ziua cu pricina.

Lei satisfăcuţi, dar somnoroşi

O zi plăcută“, încă una în care „vanitatea ta leoniană este satisfăcută“, atât pe „plan uman“, cât şi „social“, citim, la zodia Leului, în prima publicaţie (nu dau titlul, ca să nu se creadă că sunt mânat de intenţii polemice). Iar în cealaltă: „Pari mai melancolic decât de obicei, dar în realitate eşti foarte somnoros şi total dezinteresat de ce se petrece în jurul tău“. Nu prea se loveşte.

Fecioarele sunt prevenite, într-una din publicaţii, că e ziua lor norocoasă, iar „conjunctura stelelor indică succes“. În cealaltă, că ar fi bine să nu rişte tocmai astăzi. Taurii sunt anunţaţi că vor avea parte de invidia semenilor pentru succesele financiare, la care ar fi de dorit să răspundă „în aceeaşi manieră“. Asta, în prima publicaţie. În a doua, li se recomandă, dimpotrivă, o maximă prudenţă.

Cum se vede, horoscoapele nu se mărginesc să caracterizeze, ci fac recomandări, dau sfaturi. „Se poate spune că e o zi fără griji“, află Capricornii. Şi încă: „Te gândeşti la lucrurile importante şi cauţi soluţii“. Dincolo: „Nu ai chef de nimic. Munca ţi se pare foarte plictisitoare...“. Cum s-o fi împăcând una cu alta? Şi n-am citit decât două horoscoape. Bănuiesc că vă închipuiţi ce s-ar mai fi bătut cap în cap mai multe, culese eventual şi de pe la televiziuni.

„Răspopeşte-i pe toţi!“

Nu mă pot reţine de la citarea câtorva indicaţii şi recomandări de tot hazul. „Pe seară o veste“, după „o zi de vineri obositoare“, le transmit astrele Balanţelor. O încurajare meritată, s-ar putea spune, după o zi... „Poate ai timp şi pentru nelipsitele cumpărături de vineri“, dragă Scorpionule.

Nici Peştele nu rămâne mai prejos: „Profiţi de magnetismul pe care îl emani... Seara, primeşti şi o ofertă extrem de tentantă pentru petrecerea timpului liber“. Săgetătorului i se comunică un fel de maximă înţeleaptă: „Vremea trece repede, timpul parcă zboară!“. Am luat-o ca o sugestie personală şi m-am uitat la ceas: vai, cum a zburat timpul de când scriu.

Răspopeşte-i pe toţi“ care îţi fac reproşuri, li se indică solemn-categoric Fecioarelor. Nu mi-e limpede ce vor astrele să spună prin „a răspopi“. Noroc că nu sunt Fecioară. „Pune lucrurile la punct!“, Berbecule. „Ai tendinţa să faci din ţânţar, armăsar.“ Tot la Berbec se referă.

Din acest labirint astrologic ies cu vechea reflecţie a filosofului în minte:„Cerul înstelat deasupra mea şi legea morală în mine“. Simplu şi frumos spus. Valorând cât toate horoscoapele la un loc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite