Dacă centenarul Unirii nu ne găseşte reîntregiţi, am trăit degeaba 100 de ani de istorie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 27 Martie, România Unită împlineşte 96 de ani. Numai că acum e sfâşiată în două state româneşti. Mai avem puţin timp până la centenar, iar dacă la 100 de ani de la 1918 nu vom fi reuniţi, înseamnă că am risipit degeaba un secol de istorie. După un veac de la reîntregirea neamului, trebuia să fim mai mult, nu mai puţin. Şi nu ne opreşte nimic să refacem România Unită, doar propria delăsare, indiferenţă şi apatie.

Prima constatare este că înaintaşii noştri au vrut şi au făcut mai mult decât noi. Nici momentul 1918, fie că vorbim de 27 Martie, fie că ne referim la 1 Decembrie, nu a fost uşor şi nu a venit pe tavă. A fost cucerit, dar atunci românii erau animaţi de un spirit naţional puternic. La aproape un secol distanţă, idealul Unirii îşi găseşte greu drumul pentru că, între timp, apartenenţa la neam a devenit secundară, iar indivizii au fost împrăştiaţi, izolaţi de identitatea lor şi mânaţi să caute alte lucruri, nemaifiind atenţi la ceea ce se întâmplă cu naţiunea lor.

Dacă nu suntem în stare să refacem ceea ce bunicii şi străbunicii noştri au realizat în 1918, nu merităm numele de români...

Este neverosimil că stăm în două state româneşti, ne salutăm, ne întâlnim, ne ajutăm, dar nu ne unim, deşi nu ne împiedică nimeni. Această situaţie era de neconceput acum 100 de ani, când Unirea s-a realizat împotriva multor oprelişti. Iar fiecare sărbătoare naţională, cum este şi 27 Martie chiar dacă nu are titulatură oficială, ar trebui să ne ruşineze prin prisma a ceea ce au realizat înaintaşii noştri în condiţii mult mai potrivnice, iar noi ezităm să îndeplinim deşi ne este la îndemână.

Sărbătoarea de 27 Martie din acest an, care va fi celebrată şi în Republica Moldova, şi în România, merită să fie un moment de cotitură care să-i dezmeticească pe nehotărâţi şi să declanşeze spiritul naţional al reunificării. Dacă nu suntem în stare să refacem ceea ce bunicii şi străbunicii noştri au realizat în 1918, nu merităm numele de români...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite