Avengers: Age of Ultron

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dar în vremea noastră, cele mai mari spectacole au legătură cu aducerea eroismului la nivel planetar si deci transformarea omului intr-un fel de animal responsabil de planetă ca atare. Este ceva interesant aici--nu e evident că puterile cerute de această schimbare sunt la îndemână şi nu este evident, dacă schimbarea se va întâmpla, ce se va întâmpla cu noi, oamenii, aşa cum ne-am obişnuit să fim.

Cred că toată lumea a văzut deja filmul--lumea interesată--a fost un succes spectaculos, dar asta nu mai este un fapt spectaculos--toată lumea se aştepta la acest succes--şi o mare parte din lumea noastră a făcut succesul să se întâmple. Foarte multă vanitate la mijloc--faptul că iubim o poveste sau un erou ne dă puterea să ne răspândim preferinţele la nivel planetar. Cine reuşeşte să provoace asemenea pasiune poate deveni incredibil de bogat şi adorat!

Deja următorul spectacol--Avengers: Infinity wars--care va fi împărţit în două spectacole--este la orizont, distrage atenţia de la cel mai recent spectacol--probabil că următorul va fi la fel--după şocul iniţial, atenţia va fi distrată de anticiparea următorului şoc. Mie mi se pare că asta nu poate să dureze prea multă vreme.

Vă invit să îl revedeţi, într-un fel, să vă gândiţi din nou la poveste. Tony Stark hotărăşte să transforme programul Iron man în ceva mai serios--într-o nouă tehnologie, care să funcţioneze automat pentru apărarea planetei de diferitele posibile forme de exterminare--nu de dragul planetei, ci de dragul oamenilor. Stark îşi doreşte ceea ce ne dorim toţi: Să nu fim judecaţi strict.

Programul Iron man are o problemă--are nevoie de oameni, măcar de un om, Tony Stark pentru a apăra omenirea. Astfel, el trebuie să îşi abandoneze propria viaţă şi fără să obţină în schimb nemurirea. Astfel, apare un nou program, Ultron--o fiinţă care nu este decât putere şi puterea sa este apărarea omenirii de ameninţări. Trebuie să combine o rază planetară de acţiune cu o preczie locală extraordinară. Ultron trebuie să facă pentru noi ceea ce Dumnezeu nu poate sau nu vrea să facă.

Din nefericire, acest program judecă mai ştiinţific decât este folositor. Se gândeşte la cauzalitate astfel încât conchide că problema cu oamenii sunt oamenii. Judecaţi ştiinţific, poate că oamenii nu merităm să trăim. Dorinţa noastră naturală de a trăi în siguranţă, de a nu fi forţaţi să suferim şi să facem lucrurile groaznice necesare în război ne invită să căutăm o soluţie ştiinţifică--un fel de a elimina suferinţa care să nu ceară o transformare morală.

Povestea sugerează că ar trebui să ne mulţumim cu problema şi să nu o abandonăm de dragul unei soluţii. Demonstraţia este făcută prin aceşti eroi, care trebuie să se apere şi să apere omenirea fără să îşi piardă umanitatea--fără să devină asemenea programului Ultron.

Pentru fanii Avengers--am publicat note despre cum apare problema eroismului în film aici şi aici. Şi aici puteţi găsi notele despre filmul precedent. Iar dacă filmele cu super-eroi vă interesează, aveţi aici o arhivă de note!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite