Alegerile comasate în România, primele concluzii: un dig în fața extremismului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși aparent unul dintre câștigători, AUR ar putea să fie pe termen lung marele învins al alegerilor de astăzi. Dar sunt învinși și în taberele câștigătorilor.

Afișe electorale la București
Afișe electorale la București

Comasarea alegerilor pare să fi fost un fel de dig în fața revărsării extremismului, o operațiune dedicată special curentului populist de pe scena politică românească: ”La cum arată rezultatele votului, în special scorul realizat de AUR la europarlamentare, nu pot să văd alte beneficii ale comasării alegerilor mai departe de încheierea cât mai rapidă a creșterii partidului antisistem”, este prima concluzie pe care o trage consultantul politic Mihnea Dumitru, după închiderea urnelor și difuzarea primelor rezultate. A fost o campanie dezamăgitoare, completează analistul politic, care observă că ”au fost printre cele mai plictisitoare alegeri”.

O campanie ”dintre cele mai liniștite de care am avut parte” a observat și analistul politic Andrei Țăranu. ”Chiar în localitățile cu miză mare, cum a fost Timișoara, au lipsit violențele de limbaj, atacurile la persoană virulente, cu care am fost obișnuiți. Iar acolo unde miza nu a fost atât de mare – Cluj, oraș cu rezultat cvasi-sigur, campania practic a lipsit complet”, a apreciat Țăranu pentru DW. ”Această coaliție PSD-PNL i-a lipsit pe competitori de posibilitatea de atac foarte direct și clar”, adaugă Țăranu, care nu dă credit nici încercării USR de a acuza liberalii că s-au pierdut într-o alianță de stânga, ”pentru că PNL s-a lansat încă din 1990 ca fiind cel mai de dreapta partid de opoziție din epocă și până astăzi”.

Deepfake în loc de comunicarea beneficiilor UE

În absența acestui câmp de rivalități, punctează consultantul Mihnea Dumitru, ”partidele au preferat deepfake-uri și comunicare negativă prin noile tehnologii AI. Politicienii au adaptat nesiguranța față de acest tur comasat în relația cu consultanții care nu aveau voie să aducă idei noi, cât timp nu păreau sigur de negative”. Și, mai notează Dumitru într-o discuție cu DW, adevărata publicitate pentru Europa a lipsit din comunicarea electorală: ”Grăbirea alegerilor a însemnat și că partidele s-au chinuit mult să vină cu soluții sau proiecte, în ciuda faptului că puteau să explice pur și simplu beneficiile Uniunii sau să prezinte pleiada de proiecte cu fonduri europene din comunități”.

O altă constatare a politologului Andrei Țăranu este că ”subiectul corupție s-a demonetizat complet. USR sau AUR au tot încercat să îl țină fierbinte, dar pe fond subiectul nu prinde. USR a scăzut în sondaje și sunt văzuți ca pierzătorii acestor alegeri, chiar mai mult decât AUR”.

Indiferent de rezultatul bun general al PSD și PNL, conducerile ambelor partide se vor confrunta cu adversari interni care le vor reproșa că nu au reușit să vina cu niste candidați credibili, mai spune consilierul Mihnea Dumitru. Cu toate acestea, dacă ipoteza comasării alegerilor pentru a bloca creșterea AUR se susține, atunci se poate spune că o strategie asemănătoare au avut și în plan intern cele două partide: atât Gabriela Firea cât și Sebastian Burduja erau ambii aspiranți la președinția partidelor respective. Or, pierderea de astăzi îi cam scoate din joc.

Cristian Ștefănescu  - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite