Iulia Roşu

Jurnalistă

În timp ce în secţiile de votare încă se numărau buletinele de vot din 5 iunie, într-o intersecţie din centrul Capitalei, un bărbat zăcea gol pe carosabil şi-şi primea porţia de bătaie de la poliţiştii din Secţiile 10 şi 11. Nu ştim clar fapta şi nici cauza, dar am văzut cu toţii corecţia aplicată.

Cel mai recent articol din publicaţia britanică „The Guardian” povesteşte lumii întregi cum, în România, deţinuţii cu „ştaif” îşi redobândesc libertatea publicând lucrări ştiinţifice. Este o formă la limita legii prin care corupţia continuă şi din spatele gratiilor. Aşa s-a umplut România de oameni de ştiinţă în ultimii trei ani. Uşor ironic să citim un astfel de articol într-o publicaţie care i-a dat şansa să scrie unui criminal condamnat.

Nicky, 8 ani, a fost abuzată sexual de unchiul ei. I-a luat alţi opt ani ca să scape de el. Maria, 12 ani, a trăit prima experienţă sexuală cu propriul bunic. Ştefan, 5 ani, a fost violat de propriul tată şi de prietenul acestuia. Sunt doar trei dintre vieţile amputate încă din sânul familiei. 94% din cazurile de abuz asupra copiilor în România au loc în familie, arată UNICEF. Dacă Moş Crăciun nu există, există sigur monştri cu chip de om.

Nu cred în corectitudinea politică a suferinţei sau a lacrimilor. Moartea se simte diferit de la om la om şi, de multe ori, reţeaua socială Facebook ajunge să dicteze emoţiile oamenilor. Lovim cu ciocanul judecătoresc să ne fabricăm propria dreptate, care este automat şi cea absolută. Între vii, nu mai există cale de mijloc, trebuie să plângi morţii din Paris, ba nu, morţii din Beirut, ba nu, morţii din Nigeria, ba nu, morţii din Colectiv.

Vă spun doar două nume: Adrian Rugină şi Claudiu Petre. Ei sunt doar două dintre cele 30 de victime care au murit în tragedia din clubul Colectiv, până la ora actuală. Când, probabil, mulţi dintre noi am fi călcat efectiv peste cadavre să ne salvăm, ei s-au întors ca să salveze. Aceştia sunt tinerii care au pierit, acesta este sacrificiul, aceasta este generaţia tânără a ţării care nu s-a rătăcit.