Concurenţă pentru admiterea în magistratură. Peste 1.000 de candidaţi pe 82 de locuri disponibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii trebuie să aibă minim 5 ani vechime în specialitate FOTO Arhivă

La sesiunea din acest an a concursului de admitere în magistratură sunt disponibile 48 de posturi de judecător şi 34 de procurori.

14 sălăjeni s-au înscris la sesiunea 2019 a concursului de admitere în magistratură, pentru care sunt vacante 48 de posturi de judecător şi 34 de procurori. Mai mult de jumătate dintre ei aspiră la un post de judecător.
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Institutului Naţional al Magistraturii, în judeţul Sălaj este pus la bătaie un singur post şi anume unui de judecător la instanţa din Jibou. Există, însă, posibilitatea ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii să suplimenteze lista la nivel naţional cu alte 325 posturi de judecător şi 47 de procuror. În această situaţie, în Sălaj ar putea fi disponibile un post la Judecătoria Şimleu Silvaniei, unul la Judecătoria Jibou şi trei la Judecătoria Zalău.

Pentru a se putea înscrie, candidaţilor li se cerea să fie licenţiaţi în drept şi să aibă cel puţin cinci ani vechime în specialitate. Experienţa menţionată poate fi acumulată ca: foşti judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile; avocaţi; notari; asistenţi judiciari; consilierii juridici; personalul de probaţiune, grefierii şi ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, dar şi cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat.

Prima probă, cea scrisă, eliminatorie, va avea loc în 2 iunie şi constă într-un test grilă cu 100 de întrebări, câte 25 din drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Fiecare răspuns corect valorează un punct şi sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.
În 16 iunie este testul grilă de verificare a raţionamentului logic, unde candiaţii trebuie să răspundă corect la cel puţin 30 de întrebări din cele 100 care se punctează. A doua etapă de examen este interviul, programat în perioada 28 iunie – 5 iulie, care constă în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat şi susţinerea orală a acestuia şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei. Nota minimă de promovare a interviului este 7.

Nota de la concurs se calculează prin suma notelor de la cele două etape, în care 75% este luată în considerare nota de la prima etapă şi 25% interviul.

La nivel naţional s-au încris pentru admiterea în magistratură 1.150 de candidaţi.

Vă mai recomandăm:

Se caută şefi de instanţe şi parchete. Care sunt posturile disponibile

Procurorii, neputincioşi în faţa neregulilor în organizarea concursurilor din instituţii publice. „Oamenii ne acuză că nu le facem dreptate“

Mai multe pentru tine:
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Cum își asigura un tânăr din Olt banii de păcănele. Polițiștii i-au găsit acasă zeci de bancnote de 200 și 500 euro