VIDEO O reţetă delcioasă de friptură de porc, cadou de Sărbători din partea celui mai citit blog românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Laurenţiu nu este doar o cunoscută interpretă de muzică populară bănăţeană, ci şi o bucătăreasă desăvârşită. Pasiunea pentru gătit a determinat-o să-şi împărtăşească reţetele pe un blog care a devenit cel mai citit din România.

Conform trafic.ro, „Reţete ca la mama” este cel mai vizitat blog românesc, având aproximativ 250.000 de vizite şi aproape 600.000 de vizualizări ale articolelor în ultima săptămână. În plus, Cuina Bănăţeană, pagina de Facebook a blogului, are nu mai puţin de 135.000 de aprecieri.

„Blogul datează din februarie 2009, dar pasiunea de gătit vine din copilărie. Mama şi surorile mele au fost bune bucătărese, a existat întotdeauna un interes pentru gastronomie în familia mea. Iniţial, când am luat hotârârea de a-mi face un blog, am ales titlul Cuina Bănăţeană, după care, în destul de scurt timp, mi-am dat seama că acest concept îmi rămânea mic, devenea restrictiv”, a povestit Laura Laurenţiu.

Astfel explică timişoreanca trecerea de la „Cuina Bănăţeană” la „Reţete ca la mama”. „Dorinţa mea iniţială a fost să valorific vechi reţete bănăţene pe care le ştiam, dar la un moment dat mi-am dat seama că le cam epuizasem. Reţetele noastre sunt svuroase, dar nu sunt atât de variate încât să ai material de postat de două ori pe săptămână. Blogul creştea, cititorii se înmulţeau, fiecare dorea ceva nou. Până la urmă, nici în bucătăria proprie nu pun pe masă doar reţele tradiţionale. Sunt foarte bune, dar sunt un om care trăieşte astăzi şi îmi place să încerc reţete noi”, a spus bucătăreasa.

Friptură aromată din cotlet de porc, sugestie pentru Sărbători

Cum în această perioadă carnea de porc este „la putere”, Laura Laurenţiu ne propune o friptură specială, din cotlet, reţetă la fel de valabilă atât iarna, cât şi vara. Vremea frumoasă din ultimele zile, mai ales în Banat, unde au fost 10 - 12 grade Celsius ziua, i-ar putea determina pe cei care locuiesc la casă să încerce această reţetă la grătar, pentru acest Crăciun primăvăratec.

„Ceea ce face cu adevărat deosebită această reţetă de friptură de porc este marinata, care nu doar că aromează într-un fel foarte special carnea, dar o şi frăgezeşte; practic, în perioada de 12 ore de marinare, carnea este semi-gătita. Recomand gătirea acestui tip de friptură la grătar, dar şi la cuptorul clasic se obţin rezultate foarte bune”, a explicat Laura Laurenţiu, care găteşte în propria bucătărie şi apoi împărtăşeşte reţetele pe blog.

Iată ingredientele pentru această friptură:

1,5 - 2 kilograme cotlet de porc dezosat

5 fire de ceapă verde 

1 ceapă obişnuită

ardei iute după gust

2-3 căţei de usturoi

3-4 centimetri rădăcină de ghimbir proaspăt

5-6 rămurele de cimbru proaspăt

1 linguriţă de sare

1 lingură de zahăr brun

1 linguriţă de piper

2 linguriţe scorţişoară

2 linguriţe de ienibahar

1 linguriţă de nucşoară rasă

80 ml. sos de soia „light”

2 linguri de ulei vegetal

100 ml. de suc de portocale proaspăt stors

Prepararea se face în doar câţiva paşi simpli, însă dacă vreţi să gustaţi mâine o astfel de friptură, trebuie să începeţi cu pregătirile de azi:

1. Cu un cuţit bine ascuţit se curăţă cotletul de pieliţele de la exterior şi grăsimea în exces, iar din loc în loc se fac cu vârful cuţitului mici tăieturi în carne, cam de 2 cm adâncime.  

2. Din toate ingredientele menţionate (înafară de carne) se pregăteşte marinata: legumele se taie în bucăţi mărişoare, frunzuliţele de cimbru se rup de pe rămurele şi toate împreună cu lichidele şi condimentele se adaugă într-un blender unde se mărunţesc bine. 

3. Se toarnă marinata peste carnea aşezată într-o tava şi se masează bine, insistând, ca să intre cât mai mult din pasta aromată în micile crestături pe care le-am făcut în carne. Se acoperă tava şi se lasă la frigider peste noapte. 

4. Friptura se poate pregăti atât la grătar, adăugând, după preferinţă, un pacheţel cu lemn aromat, pentru a-i adăuga fripturii şi gustul de fum, dar şi la cuptor. în ambele cazuri, se scoate carnea din marinată şi se curăţă bine de pasta, apoi se zvântă cu un şervet de bucătărie absorbant. Marinata se păstrează separat. Se lasă carnea 30 minute - o oră să revină la temperatura bucătariei. 

5. Bucata de carne zvântată se rumeneşte rapid pe grătar sau în tigaie, cât să se formeze o crustă care să împiedice scurgerea sucurilor din carne în timpul gătirii.

Dacă se continuă la grătar, sub carne se plasează o tavă care să colecteze grăsimea care se va scurge în timpul coacerii, jarul se trage în partea opusă faţă de carne, se acoperă grătarul şi se menţine temperatura la maxim 170 de grade Celsius. Opţional, deasupra jarului, se poate plasa pacheţelul cu lemn umed pentru afumat. Coacerea cărnii continuă timp de o oră – o oră şi jumătate, ungând bine cotletul cu sosul marinat la fiecare 20 de minute. În final, carnea înţepată cu furculiţa trebuie să elibereze sucuri clare, fără pic de sânge.  Când friptura este gata, se acoperă cu folie de aluminiu şi se lasă să se „odihnească” cel puţin 15 minute înainte de a o tăia.

Pentru gătirea la cuptor, carnea rumenită rapid în tigaie se aşează într-o tavă şi se dă la cuptorul preîncins la 170 de grade. La fiecare 20 de minute se unge cu sosul marinat păstrat. În funcţie de mărimea bucăţii de carne, coacerea poate dura între o oră şi o oră şi jumătate. La fel ca şi în cazul fripturii pregătite la grătar, în final se lasă carnea să se odihnească înainte de a o tăia, este esenţial pentru ca sucurile din carne, eliberate în timpul gătirii, se reimpregneze fibrele, astfel încât să avem parte de o friptură suculentă.

Pentru mai multe detalii, puteţi urmări versiunea video a reţetei:

Citeşte şi:

Cum să mâncăm de Sărbători şi cum să ne „recuperăm” după mesele copioase

Hrană pentru nevoiaşi: 40.000 de kilograme de carne în patru ani