Suedezul Chris Torch este noul director artistic pentru Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chris Torch a lucrat ultima dată la proiectul Rijeka 2020

Chris Torch va ocupa poziţia de director artisic până la finele anului 2018 şi se va ocupa de prima fază a proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Chris Torch, cel care a lucrat până de curând la proiectul Rijeka – capitală cultruală europeană 2020, este noul director artistic la Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021. Acesta este cea mai nouă veste în ceea ce priveşte strategia oraşului pentru anul 2017-2018, în vedera pregătirii pentru titlul de capitală europeană a culturii de peste cinci ani. 

„A fost o decizie prin invitaţie, este o prractică europeană. Suntem foarte norocoşi că domnul Chris Torch a acceptat, având în vedere că sunt foarte puţini aceia care pot să-şi asume o asemenea responsbilitate, începutul este mereu foarte greu, partea mai uşoară e cea spectaculoasă. Trebuie să pregăteşti terenul, să-l înţelegi, să aduci parteneri europeni, e mai dificil”, a spus Simona Neumann, preşedinte Asociaţia Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021. 

Torch vine cu experienţa sa de câteva deceni pe scena culturală Europeană, va pune Timişoara în contact cu oraşele în care a lucrat (unele au fost capitale culturale), cu companii internaţionale, cu artişti de peste hotare. 

În primă fază, Chris Torch se va ocupa de de prima fază a proiectului TM2021, faza de start-up, care cuprinde doi ani, 2017-2018.

“Prima mea misiune şi cea mai importantă este să dezvolt acest dosar. În al doilea rând, este foarte important că din a doua parte a lui 2017 şi în 2018 să ne facem conexiuni. Programul este făcut precum o călătorie care ne va purta de la o staţie la alta. Cea mai importantă este <Power Station>. Pentru a putea pleca în această călătorie trebuie să generăm puterea necesară. Avem această metaforă minunată a oraşului care se va dezvolta prin lumină şi prin puterea şi structura umană. E nevoie de această putere umană şi ea reprezintă <The Power Station>, această imensă diversitate culturală a regiunii. E nevoie ca generatorii culturali, de la artişti, la regizori, la instituţii, care să intre în contact cu omologii lor. Trebuie să reinventăm proiectul european într-unul cultural. Văd un oraş vibrant cu un bogat ecosistem cultural. Un ecosistem cultural bogat înseamnă dezvoltarea sectorului independent care există deja, să creăm o comunicare mai bună între sectorul independent şi instituţii, să reducem distanţa dintre cele două, dar în acelaşi timp să încurajăm instituţiile să fie curajoase şi să treacă mai de parte de ceea ce făceau până acum. Trebuie să-şi asume riscuri. Văd un oraş care învaţă că dacă îţi asumi riscuri o să câştigi. Un oraş în care oamenii vor primii curajul să-şi creeze propria viziune despre cum vor să trăiască. Consider cultura unealta perfectă pentru aşa ceva. De asemenea, văd o europenizare, adică vom aduce aici impulsuri europene pe care unii timişoreni nu le-au simţit până acum”, a spus Chris Torch.
 

Simona Neumann a anunţat şi bugetul pentru anul 2017, care se ridică la 1,5 milioane de euro, bani de la bugetul local, bugetul judeţului, de la Guvern şi din fonduri europene.