Pelerinajul durerii la Popești-Leordeni: "Nu o facem cu zâmbetul pe buze, dar este o obligație morală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudele martirilor de la Revoluţie au dus coroane în Capitală

Urmaşii celor împuşcaţi pe 17 decembrie 1989 au plecat în tradiţionalul pelerinaj la locul unde a fost aruncată cenuşa eroilor.

Aşa cum fac în fiecare an, timişorenii participă la pelerinajul în memoria celor 44 de eroi incineraţi la Crematoriul „Cenuşa” din Bucureşti. Aproximativ 40 de persoane s-au urcat aseară, în acceleratul de la ora 21.45, urmând să ajungă dimineaţa în Capitală. După o scurtă oprire în Piaţa Universităţii, bănăţenii au programat un popas la crematoriu.

La crematoriu există o troiţă. În fiecare an intrăm şi înăuntru, pentru a le spune tinerilor despre ce s-a întâmplat acum 22 de ani. Nu ne face plăcere, nu o facem cu zâmbetul pe buze, dar este un pelerinaj al durerii și o obligație morală”, a declarat Ioan Bânciu, care şi-a pierdut soţia în luptele de la Podul Decebal din 17 decembrie 1989. Corpul ei, alături de alte cadavre, au fost furate din Spitalul Judeţean, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, din planul diabolic a Elenei Ceauşescu de a şterge urmele crimelor de la Timişoara.

Biserică suspendată de la Popești-Leordeni

De la crematoriu se pleacă cu autobuzul în Popeşti Leordeni. Pe locul unde a fost aruncată cenuşa revoluţionarilor a fost ridicată o biserică de lemn a cărui sfinţire a avut loc chiar anul trecut. Deşi nu este încă terminată, familiile victimelor au măcar un loc unde să se roage şi să aprindă o lumânare.

Este o biserică suspendată, foarte frumoasă. Se mai lucrează în interior, e gata doar pe dinafară, însă este o mare realizare. Iniţial a existat acolo doar un monument, la stradă. Trecând pe sub biserică, se poate ajunge la gura de canal unde a fost aruncată cenuşa eroilor”, a mai spus Bânciu.

Vizită la Slatina

Doar o parte din grupul urmaşilor se vor întoarce acasă împreună. Câţiva vor face un drum la Slatina, unde au aprobare de la primărie pentru un marş. Există o teorie, nedovedită însă, că au existat două camioane cu cadavre, iar unul dintre ele s-a defectat la Slatina, astfel că s-a găsit o soluţie pentru a şterge urmele în oraşul din Olt. La Muzeul Memorialul Revoluţiei există declaraţia unui martor, Constantin Soare, care a povestit că s-a aflat în camionul care s-a oprit la Slatina, crezându-se că a murit în urma unei lovituri primite de la soldaţi.