FOTO Trenul pentru îngrijitoarele de bătrâni. Mai multe femei au traversat ţara ca să ajungă la trenul de Austria
0Trenul pus la dispoziţie de autorităţile austriece şi cele române pentru îngrijitoarele de bătrâni care lucrează în Austria a ajuns în Gara de Nord din Timişoara. Chiar dacă trenul are o capacitate de peste 300 de locuri, cu prima cursă merg doar 74 de persoane.
UPDATE Ora 21.30 Trenul care duce românii la muncă, în Austria, a plecat la ora 21.15, din Gara de Nord.
Plecarea a fost organizată ca la carte de autorităţi, însă nu au existat probleme şi datorită numărului scăzut al celor care au urcat în tren. Iniţial se aştepta să plece în jur de 360 de persoane, însă până la urmă au fost doar 74.
Condiţiile create de pandemia de coronavirus i-a făcut pe cei mai mulţi să renunţe la plecare.
Oamenii vor ajunge la Viena luni dimineaţa, în jurul orei 8. La sosire, medicii austrieci îi vor testa. Cu toţii sunt cazaţi într-un hotel, pentru o noapte, în aşteptarea rezultatului. Cine este descoperit cu virusul corona, acela trebuie să stea 14 zile în carantină.
Toate cheltuielile sunt suportate de oameni sau de firmele de recrutare. Costul unui drum se ridică la 270 de euro. Aici intră drumul cu trenul, testul şi cazarea obligatorie.
„Organizarea a fost făcută de către Ministerul Transporturilor, lucrurile au decurs bine. Oamenii au venit la gară cu mult timp înainte, fiecare persoană stă singură în cuşetă. E adevărat că sunt mai puţine persoane decât ne aşteptam. DSP Timiş a fost aici, le-a luat temperaturile, au verificat documentele medicale , ITM a verificat contractele de muncă. Să sperăm că vor ajunge cu bine mâine dimineaţa la Viena”, a spus Liliana Oneţ, prefectul de Timiş.
....
Primul tren care duce îngrijitoare pentru bătrâni în Austria este pregătit să plece duminică seara din Timişoara. În vagoane au urcat 74 de persoane care vor călători singure în compartimentul de tip cuşetă. Potrivit şefului ITM Timiş, prezent la plecarea primului tren în Gara de Nord, au venit la Timişoara pentru a merge în Austria inclusiv îngrijitoare de la celălalt capăt al ţării.
„Suntem prezenţi la plecarea acestui tren pentru a verifica dacă au contracte de muncă, asigurări de sănătate. Desigur, vrem să ştim exact dacă un îngrijitor pleacă printr-un agent de recrutare pentru că nu e voie să meargă prin anumite firme intermediare. Am verificat astăzi plecarea. Unele au PFA în Austria, iar altele au contract cu un angajator din Austria. Astăzi pleacă 74 de persoane din 18 judeţe. Sunt din Constanţa, Teleorman, Brăila, Bacău, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Bihor. Ar fi trebuit să plece 360. Se pleacă doar 74. S-a stabilit că trenul pleacă în fiecare miercuri şi duminică”, a declarat şeful ITM.
Trenul special de Viena pleacă de la Timişoara în jurul orei 21.00.
Potrivit CFR Călători, au fost pregătite două perechi de trenuri pe rutele Viena-Timişoara (în 9 şi 12 mai) şi Timişoara-Viena (în 10 şi 13 mai). "Efectuarea transportului se va realiza cu condiţia ca partea austriacă să colecteze suficiente rezervări pentru ocuparea vagoanelor", a transmis CFR Călători.
Conform sursei citate, toate trenurile vor fi formate numai din vagoane cuşetă, fiecare garnitură având în compunere 5 vagoane cuşetă româneşti şi 5 vagoane cuşetă austriece. Numărul total de locuri într-un tren este de aproximativ 350.
Circulaţia trenurilor speciale se va derula în conformitate cu condiţiile aprobate de Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi Ministerul Afacerilor Interne din România.
CFR Călători precizează că OBB şi autorităţile din Austria se ocupă de rezervarea locurilor pentru trenurile special comandate. De asemenea, responsabili de selecţia şi deplasarea pasagerilor cu aceste trenuri sunt agenţiile de recrutare din Austria.
Transportul pasagerilor realizează în conformitate cu prevederile în vigoare referitoare la regulile de distanţare socială, respectiv a regulilor de igienă şi comportament emise de autorităţi pentru protecţia persoanelor şi prevenirea infecţiei cu Covid-19.
La plecarea din Timişoara, au acces în aceste trenuri special comandate de OBB doar persoanele declarate admise de DSP.
Toţi călătorii au obligativitatea să poarte mască de protecţie pe durata călătoriei şi se recomandă utilizarea mănuşilor de unică folosinţă.
Pentru operaţiunile de îmbarcare/debarcare a călătorilor vor fi asigurate culoare special amenajate pentru accesul, respectiv părăsirea organizată a incintei staţiei de cale ferată.