FOTO Laborator nou de testare pentru virusul SARS-CoV-2. Cât costă şi când pot începe testările la cerere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laborator nou de testare pentru SARS Cov2 la Timişoara

Spitalul Judeţean din Timişoara a fost dotat cu un nou laborator de de testare pentru coronavirusul SARS 2 cu ajutorul aparatului Real Time-PCR.

GALERIE FOTO

Noul laborator dispune de o linie completă de extracţie automată şi manuală a acizilor nucleici precum şi amplificarea materialului genetic viral în scopul detectării virusului SARS-CoV-2.

Aparatura a costat 500.000 de lei şi a fost achiziţionat din fondurile Ministerul Sănătăţii. Este al doilea laborator de acest gen în cel mai mare mare spital din vestul ţării, după cel primit de la Direcţia Sanitar Veterinară Timiş.

“Avem acum în cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara două linii automate şi manuale de extracţie RL-PCR pentru detecâţia infecţiei cu SARS Cov2. Avantul este numărul de teste care pot fi efectuate pe zi, avem acum o capacitate de 500, care poate fi mărită. O linie a fost achiziţionată prin Ministerul Sănătăţii, iar cealaltă a fost primită de la DSV Timiş, printr-un contract de colaborare. E tot o linie nouă”, a spus Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean. 

Capacitatea de testare a noului laborator este de 500 de probe pe zi cu ajutorul a opt cadre medicale care vor putea lucra 24 de ore din 24. Momentan testele pentru determinarea infecţiei cu Coronavirus vor fi efectuate pacienţilor care se încadrează în criteriile de testare şi definiţia de caz precum şi personalului medical, dar pe parcurs acesta va putea fi folosit şi pentru testarea cetăţenilor la cerere.

“În zece zile, putem face 5.000 de teste, pentru că putem lucra 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Suntem în discuţii cu Ministerul Sănătăţii pentru a fi acreditaţi pentru centru de testare la cerere, iar preşedintele CJT ne-a propus sprijin pentru a putea face cât mai multe teste celor din linia întâi, dar şi pacienţilor care se prezintă în unitatea noastră. CJT ne-a ajutat deja cu o sumă semnificativă de bani pentru amenajarea spaţiului, avem nevoie de circuite epidemiologice separate pentru a putea prelucra aceste probe, să nu se emestece nici personalul, nici probele cu restul analizelor pe care le facem în spital”, a mai spus Raul Pătraşcu.

Un chit de testare costă 40 de euro. Se caută o modalitate ca cei care doresc să se testeze, şi nu fac parte din definiţia de caz, să poată facă testare la cerere şi să achite costuri accesibile. 

“Această opţiune e deschisă, teoretic de săptămâna viitoare pot să veni cetăţenii pentru teste la cerere. Însă, trebuie să parcurgem câţiva paşi, din păcate birocratici, pentru a permite acest lucru. Laboratorul este acreditat, are autorizaţie de funcţionare, avem aparatură, avem kituri, dar trebuie calculat un tarif. Un tarif normal, nu unul la care să adaugi tarif comercial, cum fac laboratorele private, şi vrem să oferim ocazia oamenilor care doresc să călătorească în afara ţării sau care doresc pur şi simplu să îşi verifice starea de sănătate, să poate să îşi facă un astfel de test care să fie accesibil”, a adăugat Pătraşcu.

Spitalul are câteva kituri pentru a începe testările, însă CJT va aloca bani pentru se se putea achiziţiona mult mai multe. 

“În două săptămâni o să ajutăm spitalul să achiziţioneze kituri de testare. Este foarte important să testăm cât mai multă populaţie. Bineîneţeles în primul rând cei care sunt în prima linie lupta împotriva virusului. Un test cosă în jur de 40 de euro de persoană, dar trebuie ţinut cont că există situaţii în care o persoană este testată de mai multe de două ori. Costurile pot fi semnificative. Trebuie să gândim şi la cei care vor să îşi facă testul, pentru că de exemplu un punct în deschiderea turismului, pentru cei care doresc să plece în străinătate, este obligativitatea de a avea un buletin de test negativ”, a spus Călin Dobra, preşedintele CJT.


Călin Dorba, preşedintele CJT, şi Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara
   

Cam în patru-cinci ore am putea da rezultatul. Persoanele depistate pozitiv, chiar dacă sunt asimptomatici, sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş”, urmând să stea conform procedurii legale până au cel puţin două teste negative. 


 

După epidemia COVID-19, aparatura existentă va putea fi folosită şi pentru detecţia altor tipuri de viruşi, precum cele virusul HIV sau virusul hepatic.