Cum s-a transformat centrul Timişoarei într-un mic orăşel maghiar, în acest week-end FOTO
0Timişorenii au parte în centrul oraşului de concerte pop-rock-jazz, operetă, dans popular, teatru, gastronomie, târg meşteşugăresc şi alte activităţi culturale oferite de cea mai numeroasă comunitate etnică din oraş, cea maghiară.
Un mare târg meşteşugăresc cu produse tradiţionale maghiare, mâncare din bucătăria ungurească, muzică pe toate gusturile, sunt câteva din ofertele celei de-a doua ediţii a Zilelor Culturale Maghiare de la Timişoara.
Evenimentul a început aseară cu discursurile oficiale de pe scena din faţa Operei. La fel ca anul trecut, primarul Nicolae Robu a ţinut un discurs care a mers la sufletul maghiarilor din capitala Banatului.
După ce a vorbit despre furtuna cumplită de duminica trecută, care a afectat comunitatea timişoreană, Robu a cerut să se păstreze un moment de reculegere pentru cei doi timişoreni care şi-au pierdut viaţa.
„Acea furtună cumplită ne-a afectat pe toţi fără să ne întrebe dacă suntem români, maghiari, germani, sârbi, bulgari, croaţi, evrei şi aşa mai departe. Împreună am suportat consecinţele, împreună am acţionat şi mai avem de acţionat pentru a depăşi toate consecinţele acelei furtuni. Şi le vom depăşi”, a spus Robu.
Consulul onorific Tamas Peter, Nicolae Robu, Imre Farkas si Halasz Ferencz, preşedinte UDMR Timiş
Primarul a susţinut că este mândru să fie primarul unui oraş ca Timişoara, care în lungul secolelor a fost un exemplu de convieţuire multietnică, multiconfesională şi multiculturală.
„Timişoara este un oraş în care oamenii au ştiut să se respecte unii pe alţii, să fie toleranţi unii cu alţii, să împărtăşească fiecare din valorile celuilalt. M-am bucurat când anul trecut domnul consul onorific al Ungariei a venit la mine cu această iniţiativă de a organiza şi la Timişoara Zilele Culturii Maghiare.
Am fost încântat când prima ediţie a fost o aşa reuşită. Sunt convins că va fi o lungă tradiţie a acestui eveniment şi că ne vom bucura împreună de tot conţinutul lui, în primul rând dumneavoastă, comunitatea maghiară, şi alături de dumneavostră, noi toţi ceilalţi.
Fiecare etnie trebuie sprijinită să îşi păstreze specificitatea, să-şi ducă mai departe tradiţiile. Îmi exprim speranţa că dumneavoastră, comunitatea maghiară, aveţi în Timişoara toate condiţiile în acest sens. Vă asigur de tot sprijinul meu, ca toate instituţiile dumneavoastră să aibă cele mai bune condiţii de funcţionare”, a mai declarat Robu.
Din 2016, viceprimarul Timişoarei este Imre Farkas, un reprezentant al comunităţii maghiare.
„Imre Farkas îmi este un colaborator excelent. Îi mulţumesc pentru sufletul pus şi competenţa cu care îşi exercită prerogativele”, a punctat Robu.
„Ne-am făcut un atu în Timişoara prin faptul că trăim în această diversitate. Am încercat să valorificăm acest lucru şi pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Şi am reuşit. Am avut în proiectul de candidatură şi sprijin din Ungaria şi Serbia, din toate oraşele cu care noi avem relaţii excelente. Avem multe de făcut ca în 2021 să fim tot împreună, la superlativ”, a încheiat Nicolae Robu.
Imre Farkas, viceprimarul Timişoarei, s-a adresat şi el publicului.
„Sunt foarte mândru că pot fi viceprimarul Timişoarei, şi pot lucra pentru dumneavoastră, cu dumneavoastră. Acest oraş este caraterizat de umanitate, dezvoltare şi sârguinţă, cei care trăiesc aici sunt obişnuiţi cu muncă grea şi pricepere, prin asta îşi îmbogăţec familiile şi oraşul. Timişorenii ştiu că numai atunci ne putem dezvolta dacă luăm în serios fiecare zi în parte. Dacă ne trezim cu scopul şi cu gândul că trebuie să facem ceva pentru noi şi pentru comunitate. E foarte important ca epitetele de multiculturalitate, care carateriztează oraşul, să le luăm în serios şi să le promovăm”, a spus Farkas.
Au vorbit în deschidere şi Călin Dobra, preşedintele CJT, cât şi omologul său din judeţul Csongrad, Kakas Bela.
Ofertă bogată la Zilele Maghiare din Timişoara
Pe strada Mărăşeşti, Târgul Meşteşugarilor aduce un număr de 71 de tarabe, cu produse artizanale maghiare. Un târg de artizanat fără chinezării şi kitschuri din plastic cu care suntem obişnuiţi la multe dintre evenimentele din oraş.
În parcarea de la Modex se află zona gastronomică. Sunt 21 de firme din Ungaria şi Transilvania, micii producători, nu din marea industrie, care oferă mâncare şi băutură din bucătăria maghiară. De la preparate calde, mezeluri şi brânzeturi, până la langoşi uriaşi, clătite sau prăjituri. Printre cei care vor avea stand la târg este renumita Dioszegi Csarda din Budapesta.
Berea artizanală este adusă de celebrii producători Foti şi Big Foot din Ungaria, dar nu lipseşte nici cunoscuta marcă de bere secuiască Csiki sor. Vinuri alese sunt de producători din Ungaria, iar pălincă este din Ţinutul Secuiesc .
Pe strada V.V.Delamarina este amenajată zona de joacă pentru copii, care vine cu ofertă extreme de bogată, distractivă şi educativă pentru cei mici.
În Parcul Castelului a fost amenajată tabăra unei asociaţii din Eger, care va reface luptele din perioada în care ungurii se luptau cu turcii.
Şi în incinta Teatrului Maghiar sunt programate numeroase evenimente. Piese de teatru, dezbateri, dar şi degustările special de vin, pălincă, bere şi ciocolată artizanală. Tot aici va avea loc, astăzi, de la ora 18.00, o întâlnire cu fostul mare fotbalist maghiar Tibor Nyilasi, fost golgheter al naţionalei maghiare în anii 70-80.
Concerte pe scena din Piaţa Victoriei
În prima seară, pe scena din Piaţa Victoriei a avut loc spectacolul “Swingoperett” oferit de Teatrul de Operetă din Budapesta. A urmat dans şi muzică populară.
Astăzi, de la ora 16.40, vor concerta tinerii muzicieni de la Funky Hats, de la ora 18.00 cântă trupa rock Twister din Budapesta.
De la ora 20.00, pe scenă vor urca legendarii muzicieni de la Edda - una dintre cele mai îndrăgite trupe al maghiarilor. Această formaţie rock a fost înfiinţată în 1977.
Mâine seara, timişorenii îl vor putea asculta pe Zoran, una dintre cele mai respectate personalităţi muzicale din Ungaria. Artistul s-a născut în 1942 la Belgrad, însă din 1948, datorită părinţilor care lucrau în diplomaţie, s-a mutat la Budapesta. La vârsta de 75 de ani, Zoran vine să concerteze la Timişoara. Înainte de Zoran vor mai cânta trupa Kalaka şi Parkai Rozina – o cunoscută artistă de jazz şi bossa nova din Ungaria.
Puteţi vedea aici întreg programul Zilelor Maghiare din Timişoara.