Cheltuielile de întreţinere la Timişoara, la fel ca iarna trecută. În lunile următoare vor fi mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gigacaloriei a rămas neschimbat faţă de iarna trecută. FOTO: Adevărul

Timişorenii au plătit pentru luna decembrie, în medie, aceleaşi sume ca şi anul precedent, iar dacă "şablonul" se păstrează, greutăţile vor veni odată cu afişarea cheltuielilor pentru lunile ianuarie şi februarie, considerabil mai mari decât pentru decembrie.

În Timişoara furnizarea căldurii a început la mijlocul lunii octombrie, iar autorităţile au păstrat suvenţia la acelaşi nivel ca şi în iarna precedentă, adică 73,65 lei. Asta înseamnă că, deşi preţul de producţie al gigacaloriei este de 325,82 lei, consumatorii timişoreni plătesc 252,17 lei pe gigacalorie.

Cei conectaţi la sistemul public au plătit în decembrie, în funcţie de consumul de apă caldă, până în 300 de lei pentru un apartament cu o cameră, îm medie 370 de lei pentru un apartament cu două camere, puţin peste 400 de lei la trei camere, în timp ce a patru camere media a fost de aproximativ 700 de lei, existând şi cauri în care s-a plătit peste 800.

Până acum nu s-au înregistrat creşteri spectaculoase ale cheltuielilor de întreţinere, acestea fiind aproximativ la acelaşi nivel ca în iarna precedentă. "Dacă se păstrează tendinţa din iarna trecută, atunci facturile pe ianuarie şi februarie vor fi mai mari decât cea pe decembrie", a spus Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara. Pentru luna ianuarie se estimează creşteri de 30 - 40 la sută ale facturilor pentru căldură, faţă de decembrie.

O medie a cheltuielilor la întreţinere plătite iarna nu este foarte relevantă, acesta depinzând de mai mulţi factori. De exemplu, unele asociaţii de proprietari au ales să plătească şi vara pentru căldura furnizată în timpul iernii, altele nu au fost de acord, iar facturile la încălzire sunt sensibil mai mari în această perioadă la cei care plătesc doar în sezonul rece. În plus, în multe blocuri o parte dintre locatari şi-au instalat centrale proprii, pe gaz, iar cei rămaşi conectaţi la sistemul centralizat se trezesc cu facturi mai mari pentru că pierderile de pe reţea se împart la mai puţine apartamente.

În Timisoara sunt la ora actuală aproximativ 75.000 de abonaţi la sistemul de încălzire centralizat, iar edlilii speră ca de iarna viitoare să poată scădea preţul gigacaloriei macar cu 25 la sută.