Tot ce trebuie să ştii dacă vrei să îţi iei un câine de rasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe dintre bolile grave cu care se confruntă câinii constau în probleme genetice

Câinele este animalul de companie cel mai căutat, însă achiziţionarea unui câine de rasă ridică o serie de probleme. Cele mai multe dintre îmbolnăvirile grave provin din împerecherea animalului prin metoda consangvinizării.

Bogdan Milcu, medic veterinar şi dresor autorizat din Târgu Jiu, recomandă iubitorilor de animale care doresc un companion patruped să apeleze la canisele autorizate: „În primul rând, un câine de rasă trebuie achiziţionat de la o canisă autorizată, crescători cu drept de montă, unde avem cât de cât certitudinea că nu sunt împerecheaţi prin metoda consangvinizării, adică între animale înrudite, pentru că s-ar putea trezi pe la vârsta de trei-patru ani cu anumite boli de insuficienţă cardiacă, renală sau hepatică şi nu mai poate fi salvat. Mulţi proprietari se bucură pentru că sumele de bani care se solicită atunci când cumpără un câine din târg sau de pe internet decât în mod normal“. 

Medicul veterinar precizează că cele mai multe dintre bolile grave cu care se confruntă câinii de rasă se referă la probleme genetice, care provin de la împerecherea între animale înrudire:

„Din cazuistica pe care o am din ultimii şase ani, cam 80% dintre cazurile care au venit la cabinet au constat în probleme genetice ca urmare a împerecherii prin consangvinizare. Nu toată lumea împerechează din dragoste pentru animale sau pentru performanţă, ci caută în primul rând profitul“. 

Certificatul de pedigree

Un alt aspect de care trebuie să se ţină cont atunci când se achiziţionează un câine de rasă este certificatul de pedigree. „Este atestarea că acel căţel provine din rasa respectivă, este rasă pură şi este înscris în arborele genealogic, Cartea de origine română. Generaţiile transcrise în acest document se face în funcţie de nivelul părinţilor sau de cel al descendenţilor. Un «pedigree» de categoria A trebuie să conţină linia tatălui, care are părinţi, bunici, străbunici şi stră-străbunici“, mai spune Bogdan Milcu. 

Cum se obţine certificatul certificatul de pedigree

Pentru obţinerea certificatului de pedigree trebuie să fie respectate mai multe etape. „Deţinătorul unui câine de rasă trebuie să deţină un astfel de certificat, în cazul în care vrea să transmită mai departe moştenitori. În primul rând se declară monta cu poze şi chiar un filmuleţ la Asociaţia Chinologică şi apoi se declară naşterea. La cumpărare, căţelul se microcipează şi primeşte «pedigree-ul» în cel mult şase luni de la Asociaţia Chinologică, care este afiliată în funcţie de zona în care se află. Vânzătorul căţelului trebuie să-i prezinte cumpărătorului documentele de înregistrare a canisei respective în cadrul Asociaţiei Chinologice, în funcţie de zona ţării în care se află, iar cumpărătorul împreună cu proprietarul depun actele pentru eliberarea «pedigree-ului» la Asociaţia Chinologică. Din păcate, multe persoane cumpără de la canise, dar nu mai cumpără documentele de origine pentru că nu-i interesează performanţa. Sunt foarte mulţi căţei de valoare, dar nu au documente, pentru că nu-i interesează perfomanţa“, explică Bogdan Milcu.