Avalanşă de acuzaţii de malpraxis la Colegiul Medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru cazuri au intrat în atenţia Colegiului Medicilor în ultimele două luni

În doar două luni au fost înregistrate patru decese în condiţii suspecte în spitalele din judeţ. Seria acuzaţiilor a început cu Raluca Tulic, fata cu amigdalită care a murit la Secţia ORL şi s-a oprit duminică la bebeluşul decedat în urma unei asfixii intrauterine.

După ce au aflat rezultatul necropsiei, Elena şi Ionel Toarnă s-au îndreptat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti pentru a cere să se facă dreptate în cazul fiului lor, care a murit înainte de a veni pe lume, în pântecele mamei. Părinţii îndureraţi cred că tragedia ar fi putut fi evitată dacă medicul de gardă de la Spitalul Târgu-Cărbuneşti, Cătălin Tănase, nu i-ar fi tratat cu indiferenţă. „Putea să aleagă orice, cezariană, naştere naturală, orice metodă, dar nu a făcut-o”, a declarat Ionel Toarnă, tatăl băieţelului decedat. Acesta a formulat mai întâi o plângere la Poliţie, iar apoi a cerut sprijinul procurorilor cărbuneşteni. „S-a formulat o plângere de către familia victimei, s-a înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări şi rezultatul acestora îl vom vedea cu privire la împrejurările în care s-a produs decesul”, a declarat Camelia Caragea, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti.

Şi Colegiul Medicilor Gorj se va autosesiza în acest caz. „Deocamdată nu a făcut nimeni sesizare, mai aşteptăm câteva zile şi, dacă nu, se va autosesiza Colegiul în prima şedinţă. Aşteptăm o sesizare din partea unui aparţinător”, a declarat Ion Dascăl, medic primar ortopedie, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Gorj. Reprezentanţii instituţiei se confruntă de două luni cu o avalanşă de reclamaţii în ceea ce priveşte cazurile de malpraxis. „Avem trei cazuri, la care se adaugă şi cel recent, cu bebeluşul. Sunt mai multe ca anul trecut, acum s-au aglomerat. Vom cere părerea unor profesori, vom chema medicii implicaţi şi vom face o analiză medicală pe care o vom prezenta Comisiei de Disciplină”, a adăugat medicul Ion Dascăl. Prima tragedie a avut loc pe 10 august, când  Mădălina Tulic, o adolescentă de 17 ani, a murit înaintea operaţiei de amigdalită, la Secţia ORL din Târgu-Jiu. A urmat apoi un bărbat de 37 de ani care a decedat săptămâna trecută după ce, spun rudele, a fost diagnosticat greşit de medicii târgujieni, cu o boală de piele. Al treilea caz a fost al unei bătrâne de 73 de ani care a intrat în comă, susţine familia, după ce i s-a administrat o doză prea mare de sânge. Bebeluşul mort duminică în pântecele mamei trage deja semnalul de alarmă. „La necropsie, în ceea ce priveşte bebeluşul, s-a stabilit că este asfixie intrauterină şi nu avea malformaţii, practic bebeluşul era sănătos”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. Consiliul de Administraţie al Spitalului Târgu Cărbuneşti s-a întrunit ieri şi a decis ca celor doi medici de gardă să li se oprească 10 la sută din salariu, timp de trei luni.