Teama copiilor faţă de medic, plantată inconştient de părinţi. Topul atitudinilor proaste faţă de viitorul adult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teama de doctor se instalează încă de la cele mai fragede vârste, atrag atenţia specialiştii, iar tocmai de aceea educaţia este cea mai importantă. Pentru copii, relaţia cu medicul este foarte importantă şi trebuie văzută ca o amiciţie.

Teama de medic se naşte din vorbele părinţilor, spun psihologii. Nu de puţine ori, părinţii îşi ameninţă copiii că dacă nu sunt cuminţi sau dacă nu mănâncă tot din farfurie îi trimit la doctor care le va face o injecţie. 

“Teama copiilor faţă de medic se activează prin aceste şabloane verbale care sunt iraţionale la părinţi. Ei folosesc astfel de şabloane fără să conştientizeze că ar putea să aibă vreun efect asupra celor mici. Atunci se activează anxietatea copiilor, frica de boală şi prin asociere, frica de moarte, care sunt arhetipale. Toată lumea are această obsesie, să îi spunem. Pentru că cel mic nu înţelege aceste aspecte, cum ar fi cel al morţii devine anxios”, spune psihologul Tamara Iscru.

Joaca şi povestioarele îl vor face uitat pe doctorul care provoacă durere

Specialiştii ne spun că şi cei mai mici copii vor înţelege că medicul le este un prieten dacă părinţii se vor juca cu ei de-a doctorul sau le vor arăta prin desene şi poveşti că a te duce la doctor nu este un chin. Astfel copilul va fi capabil să anticipeze fiecare mişcare pe care o va face medicul şi se va simţi în siguranţă pentru că nu va fi luat prin surprindere.

“Educaţia trebuie făcută în timp şi înainte de a-l duce la doctor. Trebuie să vorbim cu el şi să îi explicăm anumite situaţii. Trebuie să lucrăm cu el prin poveşti. Să îi spunem, de exemplu, că vecina cutare se simţea rău şi s-a dus la doctor, unde s-a făcut bine pentu că a urma un tratament. Şi tot spunându-i astfel de poveşti el reacţionează şi concluzionează că doctorul te face bine. De la cele mai fragede vârste ar trebui să îi explicăm aspectele astea, nu când este mai mare şi are nu ştiu ce probleme şi îi spunem direct că mergem la doctor”, mai spune Tamara Iscru.

De asemenea, copilul nu trebuie minţit spunându-i că totul o să fie bine, când, de fapt, injecţia doare. Trebuie avertizat şi pus în temă despre aceste aspecte. Mai mult, el trebuie să ştie că părinţii îi vor fi aproape în situaţiile grele.