Festivalul cu filme proiectate pe tavan şi în vârf de munte. Eveniment cultural unic organizat în premieră în România
0Prima ediţie al unuia dintre cele mai excentrice festivaluri de film organizate în România a surprins publicul şi artiştii invitaţi prin conceptul original de difuzare a producţiilor selectate.
Prima ediţie a evenimentului intitulat Câmpulung Filmfest s-a desfăşurat între 26 şi 28 august în oraşul Câmpulung Moldovenesc, din judeţul Suceava.
Pe parcursul celor trei zile au fost proiectate în premieră în România 29 de filme de ficţiune, de animaţie sau documentare, de scurt sau mediu metraj. Principala secţiune a festivalului a propus punerea faţă în faţă a două dintre cele mai respectate şcoli de film din lume: Institutul Naţional de Design din Ahmedabad India şi Şcoala Naţională Daneză de Film din Copenhaga.
Au fost selectate câte zece filme realizate de tinerii care au absolvit secţiile de regie ale celor două universităţi în promoţia 2015. Spectatorii au putut urmări zece pachete, fiecare conţinând câte un film produs în fiecare dintre cele două ţări, cu tematică similară.
Astfel, publicul a putut analiza comparativ, de exemplu, modul extrovertit în care adolescenţii din Danemarca trăiesc criza pubertăţii şi restricţiile impuse tinerelor în India, atât celor hinduse, cât şi celor musulmane, prin aşa-numitul "sistem purdah", o unealtă folosită pentru reprimarea femeilor.
Sute de spectatori au urmărit filmul Orizont de pe o pajişte montană din Câmpulung Moldovenesc FOTO Mircea Restea
O altă secţiune a festivalului, intitulată "Periscop", a propus şapte filme de animaţie şi două documentare regizate de cineaşti talentaţi şi recunoscuţi internaţional din Franţa, Croaţia, Anglia, Polonia şi Spania.
De asemenea, publicul din Câmpulung Moldovenesc a putut urmări în cadrul festivalului două dintre cele mai apreciate filme româneşti ale momentului, "Bacalaureat" şi "Orizont".
Unul dintre filmele proiectate pe tavan la Câmpulung Filmfest FOTO Mircea Restea
Copiii din Câmpulung Moldovenesc au putut urmări la matineu filme de animaţie proiectate într-un bar din localitate.
Organizatorii evenimentului şi-au dorit, în plan secundar, să stimuleze renaşterea obiceiului mersului la film "comunitar" într-un oraş cu două cinematografe, ambele închise în urmă cu 20 de ani. Una dintre suprizele cele mai plăcute trăite de sutele de câmpulungeni prezenţi la proiecţii a fost redeschiderea Cinematografului "Luceafărul" din oraş, închis şi uitat încă din anii '90. Cum în sala de spectacole, pe care oficialii primăriei locale îşi propun s-o preia şi s-o reabiliteze în viitorul apropiat, nu mai există nici scaune şi nici echipement pentru proiecţie, spectatorii au putut urmări întinşi pe izoprene filme difuzate pe tavan.
Sigla festivalului a fost un zimbru stilizat, animalul fiind unul dintre simbolurile oraşului Câmpulung Moldovenesc FOTO Mircea Restea
Locaţia principala a festivalului a fost sala de spectacole a Colegiului Naţional "Dragoş Vodă" din Câmpulung Moldovenesc. Organizatorii au dorit să proiecteze filmele din secţiunea principală la Casa de Cultură a Sindicatelor din oraş, dar administratorii instituţiei care ar trebui, teoretic, să promoveze acte culturale au solicitat o chirie exorbitantă şi prohibitivă.
O a patra locaţie unde s-a desfăşurat evenimentul a fost pârtia de schi din oraş, o pantă înconjurată de păduri unde sute de câmpulungeni sau turişti au urmărit în nocturnă, în seara de duminică, filmul "Orizont", ultimul difuzat în cadrul primei ediţii a festivalului.