Imagini de poveste cu Ialomiţa interbelică: pustiul fără margini a devenit o zonă cu aşezări frumoase şi ţărani gospodari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La batoză Colecţia Costică Acsinte

Portretul României interbelice ne dezvăluie un Bărăgan cu aşezări frumoase, cu oameni gospodari, care păstrau tradiţiile. Nu mai era un pustiu fără margini descris de Odobescu.

Judeţul Ialomiţa avea, după rezultatele provizorii ale recensământului general al populaţiei din 1930, un număr de 295.500 locuitori.

O frumoasă descriere a Ialomiţei în perioada interbelică ne-o oferă site-ul România Interbelică. Iată cât de frumos se vorbeşte despre oamenii acestor ţinuturi.

Bărăganul, câmpia ce cuprinde în întregime judeţul Ialomiţa, a fost întotdeauna locul de transhumanţă către bălţile Ialomiţei şi Brăilei şi Dobrogea a oierilor braşoveni sau făgărăşeni.

Drumul călca odinioară partea de sus a judeţului, trecând prin « Cetatea de Floci » - locul unde oierii îşi valorificau lâna. Aceste transhumanţe deveneau de multe ori popasuri mai îndelungi şi statorniciri în aşezări de sate.

Bărăganul pe care Odobescu, în al său « Pseudokinegeticos » ni-l descrie ca pe un pustiu fără margini, s-a îmbogăţit între timp cu aşezări rurale mari, frumoase şi bine gospodărite, înşirate în bună parte pe malurile Ialomiţei.

La săniuş Colecţia Costică Acsinte

Au venit aci români alcătuind sate numeroase. Regiunea s-a îmbogăţit în drumuri de fier şi în şosele şi iată că din pustiul de odinioară a răsărit câmpia mănoasă de azi prin perseverenţa muncii omeneşti.
Bărăganul, culcat la miazăzi şi răsărit pe luxura bălţilor, înspre miazănoapte e un covor întins, colorat de verde de toate nuanţele, ţesut de mâna dibace a ţăranului ialomiţean.

Firea acestuia e liniştită, şi uşor predispusă la visare. Căutătorii de folclor au aflat aici o specifică reprezentare a cântecului şi versului câmpiei.

Altfel, ţăranul ialomiţean e un harnic şi inteligent plugar, iar cel din bălţi, iscusit crescător de vite sau pescar. Îmbrăcat în haine de târg – afară de colonistul care-şi menţine încă portul lui de origină - are faţa arsă şi suptă de asprimea vânturilor.

Taur de prăsilă Colecţia Costică Acsinte

Nuntă Colecţia Costică Acsinte

Căruţă cu coviltir Colecţia Costică Acsinte

Vă mai recomandăm:

Slobozia: „Micul Peleş“ din Bărăgan, lăsat în paragină

Mai multe pentru tine:
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”