Fost baron PSD Ialomiţa, tras pe linie moartă. Mărirea şi decăderea lui Gheorghe Savu, primul „stăpân” al judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din simbolul social-democraţiei judeţene, Gheorghe Savu este astăzi un simplu anonim FOTO: ziarulstriea.ro

După ce s-a aflat în fruntea judeţului vreme de 14 ani, Gheorghe Savu este astăzi un ilustru anonim. Puţini sunt cei care îşi mai amintesc de baroul PSD de Ialomiţa anchetat de cinci ori pentru tunuri din bani publici şi tot de-atâtea ori lăsat în libertate.

Pentru cei care nu ştiu, Gheorghe Savu a fost figura politică şi administrativă numărul 1 a judeţului Ialomiţa timp de 14 ani. Cariera sa a început în anul 1990, când devine prefectul judeţului şi preşedinte de judeţeană a tinerei formaţiuni Frontul Democrat al Salvării Naţionale.

Ocupă această funcţie până în 1996, când dispare din peisajul administrativ până în anul 2000, când obţine un mandat în fruntea Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Anchetat de cinci ori pentru turnuri financiare

Cei patru ani petrecuţi în fruntea judeţului Ialomiţa i-au adus lui Gheorghe Savu un capital de imagine colosal, atât pozitiv, cât şi negativ. Apreciat pentru forţa cu care conducea judeţul şi filiala judeţeană a PSD din Ialomiţa, Gheorghe Savu a devenit în foarte scurt timp cel mai apreciat preşedinte de judeţ din ţară.

În paralel cu imaginea pe care şi-a construit-o în faţa mai marilor din PSD, procurorii deschideau anchete pe numele lui. Presa vremii a relatat doar despre cinci cazuri în care Savu a ajuns să dea cu subsemnatul la Parchete, acuzat fiind că a mazilit bugetul public al Ialomiţei.


Una din cele mai controversate afaceri ale lui Gheorghe Savu şi pentru care a fost urmărit penal timp îndelungat se referă la vânzarea cabanei vânătoreşti „Misleanu”.

În calitate de preşedinte de Consiliu Judeţean şi al fundaţiei „Natura 2000” el a tranzacţionat respectivul imobil în mod ilegal, reuşind să atragă pentru fundaţia mai sus amintită peste 75 mii lei, bani grei la începutul anilor 2000. Nici în acest caz, nici în celelalte procurorii nu au putut proba acuzaţiile.
 

Căzut în dizgraţia PSD-ului central

Epoca lui Gheorghe Savu în Ialomiţa apune în data de 1 aprilie 2004, când este silit să renunţe la funcţia de preşedinte a judeţenei PSD şi a Consiliului Judeţean Ialomiţa. Surse din anturajul său susţin că el a fost lucrat de către mai marii PSD-ului central de la vremea respectivă, cu ajutoare venite din partea susţinătorilor locali ai partidului, printre care şi Silvian Ciupercă, actualul moştenitor al administraţiei Savu din Ialomiţa.

Declinul lui Gheorghe Savu a reprezentat retragerea sa definitivă din viaţa publică. A încercat să revină pe scena politică locală în 2008, când la alegerile parlamentare din acel an a candidat pe listele de senator din partea Partidului România Mare.
 

Citiţi şi:

Cum a găsit succesul în viaţă baronul de Ialomiţa Silvian Ciupercă. De la un simplu profesor, la omul care controlează toată averea judeţului

Parlamentarul ialomiţean Marian Neacşu, noul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor în locul lui Viorel Hrebenciuc

Locul lui Viorel Hrebenciuc pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a fost luat de deputatul ialomiţean Marian Neacşu. Acesta a fost ales cu un număr de 223 de voturi.


Sediul PSD Feteşti a fost spart de doi minori.  A fost furat calculatorul cu listele secţiilor de votare din judeţ

Doi minori de 14 şi 17 ani din Feteşti sunt principalii suspecţi într-o anchetă a poliţiştilor deschisă cu ocazia spargerii sediului Partidului Social Democrat, filiala municipală din Feteşti.


Aleşii ialomiţenilor, certaţi cu Codul Penal. Procurorii reclamă fapte de corupţie sau infracţiuni de crimă organizată

Cele mai recente scandaluri cu iz penal în rândurile aleşilor ialomiţeni au în vizor fapte de corupţie, abuz în serviciu şi infracţiuni economice. În timp ce unii au ajuns deja în faţa magistraţilor, alţii aşteaptă cuminţi să vadă ce mişcare urmează să facă organele de urmărire penală.