Slatina, un imens şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de canalizare vor continua încă doi ani de zile

2011 este anul investiţiilor în Slatina, puţine fiind zonele care au scăpat planurilor de modernizare, cu fonduri bugetare, guvernamentale sau europene. Modernizarea municipiului va dura până-n 2013, cu lucrări de apă şi canal, asfaltare sau reabilitare spaţii verzi.

Trafic îngreunat, zgomot şi mult praf prin toată Slatina. Puţine sunt zonele care nu au fost incluse în  planurile de modernizare, de data aceasta civilizaţia ajungând şi în cartierele mărginaşe Sărăceşti, Satu Nou, Cireaşov. Pe unele străzi se reabilitează sau se extind reţele de apă şi canalizare, altele se asfaltează, iar pe altele se reabilitează complet infrastructura stradală. Unele porţiuni se finalizează, altele încep, iar şantierul va continua până-n 2013.

Apă şi canal pentru toate gospodăriile
Primele alimentări cu apă în oraş au fost efectuate în urmă cu aproape un secol şi, cu toate astea, cei care locuiesc la casă sau la periferie nu au fost racordaţi nici până acum. Potrivit Companiei de Apă Olt, în prezent 15% dintre slătineni nu sunt racordaţi la reţeaua de canalizare, iar 10% la cea de apă. În prezent, municipiul se află în plin proces de reabilitare şi extindere a  reţelelor de apă şi canalizare, printr-un proiect cu fonduri europene cu o valoare de 42 milioane lei. Proiectul prevede reabilitarea reţelelor de apă pe 11 străzi şi extinderea pe zece zone, precum şi reabilitarea reţelelor de canalizare pe 12 străzi şi extindere pe alte opt străzi. În paralel cu proiectul european, CAO a demarat pe cont propriu lucrări de alimentare cu apă potabilă pe 42 de străzi şi extindere a canalizării pe 59 de reţele. Au fost incluse şi şapte străzi din cartierul Cireaşov, zece din Satu Nou şi două din Sărăceşti. “Până la sfârşitul anului 2013 vom avea apă şi canalizare în toată Slatina. Să ai apă şi canal în vremurile noastre nu mai e un lux, este o necesitate!”, spune directorul Florea Raţă, sediul secundar Slatina al CAO.

Infrastructura stradală modernă
Reasfaltarea arterelor principale, cu fonduri de la bugetul local, este în plină desfăşurare, în proiect fiind cuprinse 30 de străzi. Cu fonduri europene, vor fi modernizare 13 zone din municipiu, valoarea proiectelor fiind de 31,44 milioane eruo, din care finanţarea nerambursabilă 24,01 milioane euro. Până acum primăria a semat şase contracte şi sunt în derulare lucrări de reabilitare spaţii verzi, alei de acces rutier şi pietonal sau mobilier urban în centrul istoric, cartier Tunari, zona Minatex şi Strehareţi.
„Este foarte dificil când oraşul devine un şantier, dar la final toată lumea va fi fericită!”, a declarat edilul la semnarea ultimului contract, valoarea fondurilor accesate până acum de primărie ridicându-se la aproximativ 20 milioane euro.
De asemenea, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, vor fi asfaltate 18 străzi din oraş şi alte 17 din cartierele Satu Nou şi Cireaşov, investiţia fiind evaluată la 47,29 milioane lei.