Video Protestul medicilor veterinari: „Știm bine ce ne așteaptă la anu’”. Va urma o grevă de 24 ore, cu afectarea activității în vămi

0
Publicat:

Medicii din structura DSVSA-urilor protestează în toată țara pentru a le fi crescute salariile până la nivelul colegilor din APIA, AFIR și ANZ. Spun că este ultima șansă, pentru că sunt convinși că de la 1 ianuarie s-ar putea confrunta chiar cu reduceri ale veniturilor.

Două ore au protestat, luni, 11 noiembrie 2024, medicii veterinari din direcțiile sanitare-veterinare teritoriale. Nemulțumirea acestora este legată de nivelul de salarizare, care s-ar situa sub cel al colegilor din direcțiile agricole județe (DAJ-uri), agențiile de plăți în agricultură (APIA), agențiile pentru finanțarea investițiilor (AFIR) și agențiile de zootehnie (ANZ). Medicii veterinari spun că au chiar mai multe sarcini decât colegii din instituțiile anterior menționate, în schimb salariile lor ar fi mai mici cu sume nete cuprinse între 500 și 1.000 lei. Luni a fost cea de-a treia zi de protest, în schimb peste trei zile este programată o grevă de 24 ore care ar putea bloca activitatea în vămi și în abatoare și fabricile de procesare.

Aproximativ 20 de angajați ai DSVSA Olt s-au aflat și în fața Prefecturii Olt, reclamând același neajuns: volumul de muncă mare și salariul sub cel al colegilor care se bazează pe activitatea medicilor veterinari.

„Având în vedere evoluția epidemiologică din județul Olt, noi mergem, acționăm, facem evaluări. Am avut evaluări pentru pesta porcină africană, facem comisii mixte cu cei de la APIA, ANZ-ul, pentru ceea ce a însemnat uciderea, ecarisarea privind focarele de pestă din județul Olt și am constatat în ultima vreme că salariile ANZ-ului sunt cu 1.000 lei mai mari decât ale noastre. Nu dorim altceva. Știm toți ce-nseamnă coșul zilnic, știm toți ce-nseamnă cheltuielile de întreținere. Ne-am făcut și ne facem treaba în continuare, mai ales de când au apărut toate aceste probleme. De curând, ați văzut că a apărut și peste micilor rumegătoare. Noi avem echipe deja formate, în situația în care aveam probleme trebuie asă ne deplasăm în teren și să rezolvăm toate aceste situații. Dar asta înseamnă să avem și niște drepturi salariile, la fel ca toți ceilalți. Nu dorim altceva. Știți bine, la momentul ăsta, cu o experiență de 30 și ceva de ani, avem un net de 7.000 RON. Sunt alte instituții care nu pot încheia anumite acțiuni până când noi nu facem aceste SMR-uri și evaluări în teren. Vorbim de APIA, vorbim de AFIR, vorbim de ANZ-uri. Nu dorim altceva. Toți știm, vin sărbătorile, toți ne dorim să fie bine”, a declarat Daniela Vitan, consilier superior în cadrul DSVSA Olt.

Medicii veterinari au protestat timp de două ore FOTO: Alina Mitran

O delegație din partea medicilor a urcat la discuții cu prefectul județului Olt, Ștefan Nicolae, fost șef al DSVSA. Foștii colegi i-au cerut prefectului sprijinul pentru ca nota lor de protest să ajung la reprezentanții guvernului, iar prefectul Ștefan Nicolae le-a arătat că documentul a fost transmis încă din urmă cu o săptămână. Reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a ratat, în schimb, ocazia să trimită săgeți către șeful DSVSA Olt, subliniind că în timp ce subalternii săi cer lefuri mai mari și vorbesc de sarcini din ce în ce mai multe acesta ar înființa și desființa servicii după bunul plac.

Țărișoara asta trece prin niște momente grele, acuma nu vreau să... Când desființezi un serviciu cu o importanță majoră, tot ce privește autorizările la nivelul județului Olt, și faci serviciu cumnatei, care conduce pe Gicu care taie iarba prin curte și alte posturi vacante...”, a spus prefectul. Protestatarii nu i-au intrat însă în joc și au avertizat că „dacă dumneavoastră divagați discuția, noi ne ridicăm și plecăm”.

„Pe noi ne interesează de salariile noastre. Noi suntem aceia care mergem în teren și facem munca”, au insistat medicii veterinari. Aceștia i-au răspuns în continuare prefectului și la întrebarea privind motivele apariției mai multor focare de pestă porcină africană, în ferme cu efective foarte mari. „Sunt niște ferme care au un flux foarte mare de animale. Ele sunt populate tot timpul anului, nu putem să comparăm o fermă care are 4.000 de capete cu o fermă care are 20.000. Transportul e foarte mult. Este 90% plină tot timpul anului, riscul e de zece ori mai mare”, a spus unul dintre medici, după care s-au reluat discuțiile pe tema revendicărilor.

„Nu există bani la buget, ăsta e sloganul”

Medicii din cadrul DSVSA insistă să-și rezolve problema pentru că sunt convinși, a spus liderul de sindicat Radu Constantin, că anul viitor nu doar că nu vor mai fi creșteri salariale, ci se așteaptă chiar la reduceri de sporuri și, deci, la scăderi de venituri.

A fost a treia zi de protest pentru angajații din DSVSA-uri FOTO: Alina Mitran

„Creșteri salariale de la anu’ n-or să mai fie. Așa se întâmplă tot timpul după alegeri, nu există bani la buget, ăsta e sloganul. Și noi ne zbatem... Atâta vrem, nu vrem mai mult, vrem cât ia și colegii noștri din agricultură și zootehnie. Ave, fișele posturilor burdușite de obligații”, a spus medicul Radu Constantin, subliniind că, printre altele, colegii săi „semnează  pentru milioane de euro”.

„Raportat la activitatea pe care o desfășoară sunt puțini salariați, au plecat foarte mulți colegi prin demisie și într-adevăr sunt foarte puțini oameni, e și o responsabilitate foarte mare, până la urmă”, a adăugat, în sprijinul protestatarilor, și prefectul.

Dacă angajații din direcțiile sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor nu vor primi răspunsul așteptat protestul va continua, au dat asigurări medicii din cadrul DSVSA.

Suntem la a treia zi de protest, conform calendarului. Am făcut prima dată o grevă japoneză, după care am avut o grevă de două ore și astăzi pichetăm instituția prefectului. (...) Din 14 până în 15 noiembrie va fi o grevă de 24 ore, cu blocarea activității la nivel vamal și la nivelul abatoarelor și fabricilor de preparare, urmând ca în date de 20 să facem grevă în fața Palatului Victoria”, a explicat liderul Radu Constantin cum vor continua acțiunile de protest.