Sibiu: Pieţarii sunt nemulţumiţi de introducerea PFA până la 25 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii care n-au firmă sau PFA înregistrat la Registrul Comerţului nu vor mai putea vinde în piaţe începând de duminică, 25 aprilie.

Ţăranii şi comercianţii din pieţele sibiene sunt foarte nemulţumiţi de această măsură. Alaexandra Olfiţă vine să vândă legume în Piaţa Cibin tocmai din Craiova. Spune că o costă 300 de lei acordul pentru masa din piaţă, 200 de lei transportul şi 450 de lei masa în sine, plus cheltuielile. Dacă ar ar fi să mai facă şi firmă să plătească impozit n-ar mai rămâne cu nimic.

Batjocură

„Este batjocură! Eu fac foamea pe aici, dormim ca nişte câini prin piaţă şi acum mai vor şi impozite?! Plătesc impozit la solar, la teren, pentru ce să mai dau iară bani? Data trecută am plecat acasă cu un milion în buzunar. Aici în piaţă ce fac de banii pe care îi plătim? La Craiova măcar avem condiţii. Pentru ce să mai dăm bani?”, îşi varsă năduful Alexandra. Reprezentanţii organizaţiilor şi sindicatelor de profil cer ca micii producători agricoli să fie exceptaţi de la această obligaţie.

CITEŞTE ŞI:

De astăzi, ţăranii fără „ştampilă“ nu mai au voie în pieţe


Impozitarea agriculturii

 „Practic se doreşte impozitarea agriculturii de subzistenţă, statul arătându-şi astfel impotenţa de a elabora acte normative care să ajute real producătorul agricol să creeze facilităţi pentru desfacerea producţiei agricole", afirmă Ştefan Niculae, preşedintele confederaţiei Agrostar. De asemenea, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, consideră că această decizie va favoriza „bişniţa".

10 la sută producători

„La ora actuală, doar 10% din cei care vând legume şi fructe în pieţe sunt producători. Restul sunt bişniţari şi intermediari. Guvernul probabil crede că prin această măsură va încasa mai mulţi bani din TVA, dar de fapt va încuraja bişniţa", spune Frumosu. Sâmbătă este ultima zi în care ţăranii îşi vor mai putea vinde produsele în pieţe fără a figura ca PFA la Registrul Comerţului, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 44/2008.