Satu Mare: Unde ne dăm copiii la liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de gimnaziu se pot înscire la unul din cele patru licee din oraş sau la cele nouă şcoli de meserii. În perioada 18-25 iunie, absolvenţii claselor a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu, iar între 4 şi 6 iulie vor afla unde au fost admişi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a publicat broşura de admitere în licee, care cuprinde toate datele despre repartizarea computerizată, numărul de locuri disponibile şi ultima medie de intrare la fiecare instituţie. Conform metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, elevii vor fi admişi în liceu fără examen, ţinându-se cont de media celor patru ani de gimnaziu şi notele obţinute la tezele unice, fiecare având o pondere de 50% din nota de admitere. În perioada 18-25 iunie, absolvenţii claselor a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu, urmând ca în data de 3 iulie să aibă loc repartizarea propri-zisă. În perioada 4-6 iulie, fiecare instituţie de învăţămând va afişa listele cu elevii admişi, respectiv cu eventualele locuri disponibile. După repartizare, în intervalul 6  - 16 iulie, se depun dosarele de înscriere, iar cei care nu vor face acest lucru, vor fi consideraţi retraşi. În municipiul Satu Mare există patru licee şi nouă şcoli de meserii.

Top-ul liceelor

Printre cele mai căutate licee din municipiul Satu Mare se numără Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, „Doamna Stanca” şi „Ioan Slavici”. La fiecare din cele trei instituţii de învăţământ, mediile de intrare sunt destul de ridicate. Spre exemplu, cel mai cotat liceu este Mihai Eminescu, unde, anul trecut ultima medie de intrare a fost 9,53, la profilul real matematică - informatică. Medii la fel de mari s-au înregistrat şi la Ştiinţe ale Naturii. Anul aceste, Colegiul Mihai Eminescu oferă în programa de învăţământ trei clase de matematică - informatică intensiv, două la profilul Ştiinţe ale Naturii şi câte una la filologie şi ştiinţe sociale.
În ceea ce priveşte Liceul Naţional „Ioan Slavici”, ultima medie de intrare în 2008 a fost 9,04, tot la profilul matematică – informatică. Faţă de alţi ani, în 2009 – 2010 colegiul va avea doar o clasă de pedagogie, în condiţiile în care, în anii anteriori colegiul era recunoscut pentru acest profil.  La Colegiul Naţional “Doamna Stranca”, cea mai mare medie de intrare în 2008,  a fost 8,78, tot la profilul matematică – informatică. În noul an şcolar, în programa şcolară sunt prevăzute şase clase pentru cele două profiluri: umani şi real.

Şcoli de meserii-ultima speranţă

Elevii cu medii mai mici optează, în general spre şcoliile de meserii, unde mediile de intrare nu sunt deloc mari. În Satu Mare, Grupul Şcolar Industrial „Construcţii de Maşini Unio” Satu Mare are prevăzut în programa şcolară o clasă pentru profilul electronică şi automatizări, respectiv tehnici poligrafice. În ceea ce priveşte profilul mecanică, sunt diponibile 84 de locuri. Mediile de intrare nu sunt specificate la aceste instutuţii. Grupul şcolar de Industrie Alimentară Satu Mare oferă şi în noul an şcolar 2009 -2010, un număr de 112 locuri la profilul Resurse Naturale şi Protecţia Mediul, limba de predare – limba română.