Şlefuitorul de talente, Iosif Măzăran a primit titlul de antrenor emerit de atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartea de vizită a antrenorului reşiţean se regăsesc un titlu mondial, sute de medalii şi zeci de recorduri naţionale. Valoarea antrenorului reşiţean nu mai este certificată doar prin sutele de medalii obţinute de sportivii săi ci, mai nou, şi de carnetul şi medalia de antrenor emerit, ce i-au fost înmânate recent, de fosta mare atletă, Doina Melinte, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret.

Pentru Iosif Măzăran această distincţie vine după 47 de ani de activitate care a însemnat multă pasiune şi muncă şi, în aceeaşi măsură, recorduri şi medalii. “Eu speram şi era normal ca acest titlu să vină cu mult înainte. Totuşi, dacă mă gândesc că unii au fost premiaţi post-mortem, eu trebuie să fiu fericit. Sunt bucuros, le mulţumesc tuturor, Miniesterului Sportului, Federaţiei Române de Atletism care m-a propus pentru acest titlu şi doamnei Doina Melinte, care a fost de acord”, a declarat antrenorul.

Merite recunoscute
    Acordarea acestei distincţii a fost o surpriză pentru Iosif Măzăran, care era pe punctual de a rata festivitatea de premiere. “Nu ştiam. Culmea ironiei, nici nu am vrut să mă duc la Bucureşti. Am fost sunat de la federaţie, dar le-am spus că nu pot să vin, că sunt accidentat. Mi-au spus pe un ton răspicat că trebuie să vin. Mi s-a părut dubios pentru că, de obicei, ştiind problemele mele de sănătate, nu mă obligau să merg la Bucureşti. Am plecat până la urmă şi, după premierea sportivilor de elită ai atletismului românesc, a urmat şi premierea mea. Nu e neapărat un vis, consider că mi s-a recunoscut un merit”, a mai declarat Măzăran.

La Reşiţa, doar marş
    Fost alergător în probele cu obstacole, Iosif Măzăran a obţinut carnetul de antrenor emerit datorită rezultatelor deosebite pe care sportivii săi le-au obţinut la marş. “În situaţia de faţă nu se poate realiza în Reşiţa nicio probă atletică, cu excepţia marşului, suliţei şi aruncării discului, unde întâmplător, sau mai degrabă neîntâmplător, avem şi rezultate. Probele de pistă sunt inexistente. Stadionul e plin de gropi, de pietre. Îmi doream să mai fac un alergător de pistă, dar nu se poate. Opt luni de zile stadionul este impracticabil din cauza intemperiilor, iar în perioada când vremea e bună e atâta praf şi noroi că nu se poate alerga”, a spus Măzăran. Reputatul tehnician mai are un singur regret. “Nu am avut niciun om la Olimpiadă, iar asta a rămas ca o cicatrice în activitatea mea”, a recunoscut antrenorul care, la cei 70 de ani ai săi, nu poate sta departe de atletism.

Elevii lui Măzaran sunt colecţionari de medalii

Iosif Măzăran şi-a început activitatea de antrenor la Clubul Sportiv Muncitoresc Reşiţa în anul 1974. A mai activat ca antrenor şi profesor la CAM, CSM, CAJ, Arsenal şi Universitatea Reşiţa. Din 2008 este pensionar, dar încă mai antrenează sportivii de la Clubul Sportiv Universitatea Reşiţa. Numai de la Campionatele Naţionale elevii săi au adunat 336 de medalii, 102 de aur, 146 de argint şi 88 de bronz. Atleţii descoperiţi şi formaţi de Iosif Măzăran a stabilit 16 recorduri naţionale, zece la seniori şi şase la juniori.

La Campionatele Balcanice a obţinut 11 medalii, dar acestea pălesc în faţa aurului mondial pe care Gheorghe Vădraru l-a obţinut în 1978 în proba de 20 km marş. Nu mai puţin de 14 dintre elevii săi sunt maeştri ai sportului, printre care Rudolf Csunderlik, Gheorghe Vădrariu, Ion Ureche, Dorel Firică, Lucian Pantea, Ioan Păun sau Gheorghe Frecăţeanu.