Femeile de la sate sunt ajutate să îşi găsească de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile din Nicolae Bălcescu s-au calificat ca patiser

Printr-un proiect finanţat din Fondul Social European, mai multe femei din mediul rural au fost calificate în meserii precum lucrător în comerţ, patiser, manichiurist/pedichiurist, lucrător la fabricarea conservelor din legume şi fructe.

Mai multe femei din localitatea vâlceană Nicolae Bălcescu s-au calificat ca patiser după ce au urmat cursurile de formare profesională, ce durează până în ianuarie 2013, cursuri implementate de Federaţia Agrostar prin proiectul „E-Word" - Emanciparea Femeilor pentru Dezvoltare Rurală. Cofinanţat de Fondul Social European prin „Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resuselor Umane", proiectul îşi propune să promoveze femeile din mediul rural pe piaţa muncii şi să crească rata de ocupare în rândul acestora, asigurându-le servicii de formare, informare şi consiliere profesională. „Multe dintre femeile din mediu rural nu ajung să termine o formă de învăţământ. Se căsătoresc, vin copiii şi neavând o calificare le este foarte greu să se angajeze. Faţă de cursurile de calificare care se fac prin Agenţiile Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) noi monitorizăm toate cursantele din trei în trei luni, până la finalizarea proiectului, le întocmin CV-urile şi le ajutăm să le depună şi să îşi găsească un loc de muncă. Patru dintre femeile calificate şi-au găsit deja un job", a spus Clara Burghelea, facilitator de dezvotare comunitară în cadrul proiectului E-Word.


„Patronul a acceptat să mă angajeze că aveam o calificare"


În perioada mai-iulie 2012 s-au organizat cursuri de formare profesională pentru 199 de femei din mediul rural din judeţele Timiş, Teleorman, Dolj, Galaţi, Vâlcea, Tulcea, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov şi Sibiu. La Vâlcea, de asemenea facilităţi au beneficiat femei din localităţile Drăgoeşti şi Nicolae Bălcescu. „Nu  aveam nicio calificare şi era greu să mă angajez. Acum am găsit un loc de muncă în sat, pentru că naveta la oraş mă costa foarte mult. Nu este pe calificarea pe care am obţinut-o, dar patronul a acceptat să mă angajeze că aveam totuşi o calificare", a spus una dintre cursante. Cursurile pentru cele 199 de femei s-au făcut în meseriile de lucrător în comerţ, patiser, manichiurist/pedichiurist, lucrător la fabricarea conservelor din legume şi fructe. Federaţia Agrostar organizează a patra etapă a cursurilor de formare care se adresează femeilor casnice sau care au avut un loc de muncă dar au renunţat la el pentru a se dedica familie, femei domiciliate în comunităţi rurale din regiunile de dezvoltare Vest, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Bucureşti-Ilfov şi Centru. După absolvirea cursurilor, femeile beneficiază de consultanţă în centrele deschise la Piteşti, Timişoara, Craiova, Galaţi şi Piteşti.