Atacul paraziţilor. Doi vâlceni sunt internaţi în spital după ce au fost muşcaţi de căpuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezinsectia reduce numarul căpuşelor din spaţiile verzi

Una dintre persoane primeşte îngrijiri la Spitalul de Boli Infecţioase din Sibiu, iar cealaltă pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului nr. 2 din Râmnicu Vâlcea.

În preajma sărbătorilor Pascale, doi vâlceni aflaţi la iarbă verde au fost muşcaţi de căpuşe. „Una dintre persoane este internată în Spitalul de Boli Infecţioase Sibiu, iar cealaltă primeşte spitalizare pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului nr. 2 din Râmnicu Vâlcea", a spus dr. Lorena Mărgăritescu, director adj. la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de ieri.

Muşcătura de căpuşe poate provoca moartea

Muşcătura căpuşelor poate cauza orbirea, paralizia sau chiar moartea. Simptomele pot escalada pe parcursul a câteva zile, de la dureri de cap, febră, frisoane, la plăgi pe piele, amigdalită dureroasă, la apariţia letargiei şi a anorexiei. Muşcătura poate ajunge la paralizie şi moarte, în funcţie de microbii pe care îi are căpuşa „la purtător" şi de cât de repede a fost îndepărtată. Infecţiile cauzate sunt foarte periculoase şi au toate şansele să devină cronice, pentru că pot fi asimptomatice sau mimează manifestările altor boli: Boala Lyme, tularemia, babesioza şi febra de Colorado.

Boli pe care le poate transmite o căpuşă:


• Boala Lyme


„Boala celor 1.000 de feţe" împrumută simptomele altor afecţiuni porneşte de la o leziune pe piele, după mai multe saptămâni, infecţia se răspândeşte, prin sânge, către toate organele din corp. Boala afectează pielea, încheieturile şi sistemul nervos.


• Tularemie


Infecţia se manifestă prin leziuni ale pielii, febră; faţa şi ochii se înroşesc şi se inflamează. În cazurile severe, se instalează letargia, anorexia, apar semne de septicemie. Boala poate cauza moartea.


• Babesioza


Deseori asimptomatică şi, foarte periculoasă. Infecţia duce la anemie hemolitică şi cedarea organelor, în special cînd cei afectaţi sunt copii şi bătrâni.


• Febra de Colorado


Simptomele infecţiei apar la 3-4 zile după înţepătură şi debutează cu oboseală, febră, dureri de cap şi sensibilitate la lumină. În unele cazuri, boala se manifestă cu erupţii pe piele, greţuri şi vărsături.


În anul 2011, 861 de români s-au infectat cu Lyme, cu 52% mai mulţi faţă de anul precedent. Există o creştere a numărului de boli cauzate de căpuşe, dar nu de proporţia unei invazii în Bucureşti, iar situaţia este similară în toată Europa.

Vom reveni pe tema căpuşelor cu o situaţie mai detaliată pe judeţ.