Ploieşti: Georgeta Grădeanu este singura shaormeriţă din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgeta Grădeanu ştie ce înseamnă o shaorma bună

De rapiditatea şi felul în care un shaormist îmbină ingredientele depinde succesul sau falimentul unui fast-food. Iar Georgeta ştie reţeta fermecată.

Unul dintre primele contacte ale românilor cu bucătările exotice s-a stabilit, destul de repede după Revoluţie, prin intermediul shaormei.

Specialitate libaneză tradiţională, s-a impus în meniul zilnic datorită amestecului de carne, lipie şi condimente care îi oferă saţietate şi un gust inconfundabil.

Se mănâncă repede, în picioare, la orice colţ de stradă şi a stârnit adevărate pasiuni gurmanzilor. Aşa că fast-food-urile care au un shaormist bun, cunoscător al reţetelor tradiţionale, au prosperat, în timp ce alţii încă încearcă să-şi explice motivul falimentului.

"O shaorma bună trebuie să te facă să te lingi pe degete. Dar ca să ajungi la acest nivel îţi trebuie ani de experienţă şi să furi din mers meseria şi secretele", crede Georgeta.

Prima shaorma a făcut-o acum patru ani, la unul dintre primele fast-food-uri deschise la Câmpina.

Evident că nu i-a ieşit aşa cum se aştepta, dar a perseverat şi, în timp, studiind reţetele turceşti şi libaneze, a devenit pasionată. Acum, shaorma Georgetei este unul dintre motivele pentru care oamenii fac coadă la Cocoşu' Roşu, un restaurant din centrul Ploieştiului.

"Din păcate, mulţi dintre cei care vând shaorma nu respectă reţetele tradiţionale, iar clienţii simt imediat diferenţa", ne-a spus femeia. De altfel, pentru cunoscătorii din Ploieşti, găsirea celei mai bune shaorma este o adevărată provocare, iar veştile despre o reţetă bună circulă foarte repede.

Secretele shaormei

"Pentru o shaorma bună este nevoie de carne proaspătă lăsată peste noapte într-un baiţ de condimente. Când este bine marinată se pune pe ţeavă într-o piramidă inversată pentru ca pieptul de pui să se coacă de jos în sus. Eu fac un sos special din castraveţi muraţi, usturoi şi iaurt care o face unică", ne-a dezvăluit Georgeta din secretele reţei.

Totodată, este foarte pretenţioasă în privinţa felului în care este servită, de la ambalarea lipiei ca să nu se desfacă până la modul în care este aşezată pe farfurie.

Pasiunea pentru mâncăruri a moştenit-o de la bunica ei, pe lângă fustele căreia a stat, încă de mică, în bucătărie.

Fiul cel mare, de 19 ani, al Georgetei, este şi el atras de lumea condimentelor şi a aromelor. Îi face deseori surprize culinare când vine acasă, după un serviciu obositor şi timpul petrecut în microbuz, de la Ploieşti la Câmpina. 

Şi, dacă la serviciu găteşte shaorma şi multe alte mâncăruri de tip fast-food, acasă, Georgeta găteşte bucate româneşti şi multe prăjituri. Nu a lucrat niciodată în meseria pe care a învăţat-o, aceea de mecanic auto, deşi are habar şi despre "bucătăria" unei maşini.

Este convinsă că va lucra toată viaţa în domeniul culinar.

Ce crezi despre taxa pe mâncarea fast-food?

Deşi nu s-ar crede asta, cel puţin aici, unde lucrez eu, 80% dintre preparate nu sunt mâncăruri fast-food. Şi chiar şi la hrana de acest fel noi nu folosim carne sau legume congelate, astfel că un sandwich poate fi 100% natural. Este o taxă aberantă, nu cred că dintr-un astfel de bir îşi va reveni economia românească. 

Se pierde bucătăria românească în avalanşa de importuri culinare?

Nu cred, este doar o curiozitate normală în a încerca şi a gusta şi alte feluri de mâncăruri din alte ţări. Dar nu ştiu pe nimeni care să dea mămăliguţa cu smântână, sarmalele sau caltaboşii pe un hamburger sau chiar o shaorma.

Ce-i place

"Îmi plac florile, să le primesc, să le dăruiesc şi să le cresc. De câte ori am ocazia, plec în drumeţii cu cortul, la munte sau la mare, oriunde este aer curat şi mă simt liberă. Şi, bineînţeles, îmi place să bucătăresc, să fac multe prăjituri şi mâncăruri", ne-a spus Georgeta.

Ce nu-i place

Nu agreează fumătorii, persoanele care au viciul alcoolului şi pe cei lipsiţi de maniere. Ştie însă, din experienţa dobândită în restaurantele unde a lucrat, cum să aplaneze conflictele inerente. Nu îi place nici shaorma... făcută de altcineva.

Profil.

Născută. 27 iunie 1972

Studii. Şcoala de mecanică auto

Familie. Căsătorită, are trei băieţi