Piese de tezaur lucrate din aur, expuse la Muzeul de Istorie Prahova GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coiful de la Coţofeneşti cântăreşte 726,08 grame de aur

Zeci de capodopere ale artei aurului din ţara noastră din epoca bronzului până în epoca geto-dacică pot fi admirate de astăzi la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în cadrul celei de-a doua ediţii a expoziţiei temporare "Comorile dacilor".

Piesa de rezistenţă a expoziţiei o constituie Coiful de la Coţofeneşti, cea mai importantă piesă descoperită pe teritoriul judeţului Prahova. Coiful a fost descoperit întâmplător în vara anului 1926 de către mai mulţi copii din satul Coţofeneşti într-una din râpele situate în punctul „Vârful Fundăturii". Coiful se întoarce pentru prima oară la Ploieşti, după mai bine de 81 de ani, de când a fost încredinţat de către săteanul Alexandru Simion din Coţofeneşti omului de afaceri ploieştean Ion Marinescu-Moreanu, pentru a fi „valorificat la Bucureşti". Începând cu anul 1972, coiful de la Coţofeneşti a fost expus în Tezaurul Istoric al Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind admirat de câteva milioane de vizitatori din ţară şi din străinătate.



Până pe 1 noiembrie, în piviniţa Muzeului de Istorie mai pot fi admirate tezaurele de la Stânceşti, Cucuteni-Băiceni, Perşinari şi Hinova, Vasul de la Biia şi brăţări, pumnaluri şi pandantive din aur.

Tezaurul de la Perşinari datează din perioada mijlocie a epocii bronzului. Se pare că un prim grup de obiecte ar fi fost găsit în 1954 de un localnic, în timp ce săpa o groapă pentru scos lut pe terasa pârâului din localitate. Acesta era alcătuit cel puţin dintr-o spadă scurtă şi patru sau cinci topoare.

Tezaurul de la Hinova a fost descoperit în anul 1980, cu prilejul săpăturilor arheologice sistematice în cadrul unei necropole plane de incineraţie suprapusă de un castru roman din secolele IV-V. Tezaurul este alcătuit în majoritate din piese de port precum brăţări, coliere şi fragmente de lingouri din aur. Alături de aceste piese se află şi o brăţară din bronz cu capetele suprapuse.

Vasul de la Biia provine dintr-o descoperire izolată fiind găsit în 1895 într-o carieră de calcar de pe malul Târnavei. Din tezaurul de la Stânceşti la Ploieşti poate fi admirată o superbă aplică din foaie de aur reprezentând un animal fantastic cu cap de mistreţ, corp de peşte, coadă şi aripi de pasăre.

Tezaurul de la Cucuteni-Băiceni a fost descoperit întâmplător în 1959 şi este compus dintr-un coif, două brăţări polispiralice şi mai multe aplice de harnaşament.

Diadema din judeţul Vaslui a fost descoperită în 1978 în contextul săpăturilor arheologice de la cetatea geto-dacă situată la sud-est de comuna Buneşti-Avereşti, depusă izolat, într-o groapă, în zona nordică a cetăţii.

Preţul unui bilet pentru cei care vor să viziteze expoziţia este de 8 lei, iar studenţii, elevii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%. Preşcolarii plătesc doar 2 lei. Programul de vizitare este zilnic, cu excepţia zilei de luni, între orele 9.00 şi 16.00.  Paza pieselor expuse este asigurată de o firmă de profil, cheltuielile suportate de Muzeul de Istorie pentru organizarea acestui eveniment ridicându-se la 200.000 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!