Justin Capră a murit. Ultimul pariu al inventatorului pentru viitor: casa ecologică, controlată prin smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Justin Capră a pus bazele unei fundaţii care se adresează în principal copiilor supradotaţi. FOTO Adevărul

Justin Capră a murit, luni seară, cu câteva săptămâni înainte să împlinească vârsta de 82 de ani. El şi-a dedicat viaţa inovaţiei, perfecţionarea unor maşini cu un consum redus de energie fiind una dintre pasiunile sale. Inventatorul Justin Capră a extins acest principiu şi la o casă ecologică, considerată unică în lume: foloseşte doar 45% din resursele unei case normale şi poate fi controlată prin smartphone.

În 2013, cercetătorii Fundaţiei pentru Inventică şi Tehnologii Sustenabile „Justin Capră” (FITS), ale cărei baze au fost puse de inventator din banii primiţi pentru recunoaşterea meritelor, au construit casa Soleta Zero Energy One, un omagiu adus maşinii Soleta, al cărei prim model a fost realizat în 1973 de Justin Capră. Soleta este cea mai mică maşină din lume, cu un consum de 0,5 litri de benzină la suta de kilometri.

Casa Soleta Zero Energy One este construită în special din panouri de lemn şi din sticlă, are doar 48 de metri şi este alimentată cu energie obţinută din orice resursă regenerabilă este disponibilă în locul în care este amplasată.

Invenţii Justin Capră - cele patru principii câştigătoare

Cătălin Butmălai, membru fondator al fundaţiei şi totodată cel care coordonat construirea noului proiect, a explicat reporterilor Adevărul, în mai 2013, care sunt cele patru principii care fac din casa Soleta Zero Energy One o locuinţă ieftină, eficientă energetic şi cu funcţii unice în lume.

„Am vrut să rupem barierele obişnuite ale arhitecturii. Am ales căldura lemnului, combinaţia de alb, cu negru şi crem. De regulă, produsele de lux au aceste culori. Este un mesaj important care poate intra în subconştientul fiecăruia. Oameni cu asftel de bani au oprit de multe ori aici pentru a afla detalii despre casă. Desigur, şi mediul înconjurator este important. Sunt 160 de plante care cresc în curte, periodic înfloresc plante diferite. Este creat ambientul perfect pentru o astfel de casă”, detaliază Butmălai.

În al doilea rând, casa a fost construită pentru a fi cât se poate de bine izolată, cât mai eficientă energetic.

Cu toate astea, designul a fost cel puţin la fel de important. Suprafeţele vitrate au pierderi mai mari decât pereţii, deci au existat şi compromisuri, însă doar pentru ordinul estetic.

Butmălai susţine că acest tip de case trebuie făcute pentru a putea primi orice dotare energetică. Cea expusă aici, oferă o variantă independentă energetic. Cu toatea astea, în funcţie de consum, clientul poate opta pentru tipul de construcţie.  „Un frigider şi câteva becuri, un consum eco, este acoperit de varianta de casă pe care am expus-o noi, dar dacă omul vrea şi cuptor electric şi poate şi alte electrocasnice atunci va avea nevoie de un loc de panouri electrice în plus. Dacă are un râu la munte, are o mică hidorcentrală care îl costă 1.500 de euro şi este independent complet”, a mai spus coordonatorul. 

Al treilea principiu este pregătirea casei pentru a fi dotată, chiar ulterior vânzării, cu surse suplimentare de alimentare cu energie electrică. Dacă proprietarul o va echipa mai târziu cu panouri de solar, bifează opţiunea şi pentru solar şi asta înseamnă că întregul circuit va fi conectat de dinainte.

Invenţii Justin Capră: o casă unică în lume

Ultimul principiu, dar şi cel care face ca această casă să fie unic, potrivit celor care au construit-o, este modularitatea.

„Am creat un concept de case ultramodulabil, a apărut un concept foarte la modă şi pe care nu l-am mai văzut nicăieri în lume. Aceste case pot fi dotate ulterior vânzării cu o listă destul de lungă cu opţionale, de genul: piscină, seră, cameră suplimentară, terase, pergole, magazii, o sumedenie de lucruri. Iar totul se adaugă  fără ca nimic să fie strictat, fără să se demoleze nimic. Noi am numit structura exoschelet. Ne dorim să funcţioneaze pe principiul telefoanelor mobile: mai apare un gadget pe care noi să-l anunţăm prin newsletter şi oamenii adaugă tot felul de utilităţi suplimentare”, spune membrul fondator al fundaţiei. 

Soleta ZeroEnergy One este alimentată de energii regenerabile - 45% din eficienţa energetică este obţinută printr-o monitorizare inteligentă a energiei, climei şi ventilaţiei. De asemenea, potrivit coordonatorului de proiect, prin opţiunile de automatizare, se poate controla în timp real temperatura, iluminarea naturală şi artificială, ventilaţia, consumul de energie şi nivelul de securitate al casei prin smartphone.

Preţul unei case de bază este 25.000 de euro, la care se adaugă, în cazul modelului expus în România la sediul Euro Gardens din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti , treptele şi pergolele. Preţul total al imobilului este de 28.200 de euro. Un sistem de energie pentru un minim de consum ar putea costa de la 5.000 de euro în sus, dar, potrivit lui Butmălai, depinde foarte mult de proprietar, de ce fel consum are casa. Instalaţia de energie solară poate costa în unele cazuri şi dublul casei.

Există şi opţiunea unei case de 100 mp, la preţul de 57.000 de euro, însă, în funcţie de cereri, prin adăugarea de module, casa poate atinge orice suprafaţă dorită de cumpărător.

Cum se construiesc proiectele fundaţiei „Justin Capră”

Cel mai inedit aspect în funcţionarea fundaţiei este colaborarea voluntarilor cu copii pentru dezvoltarea anumitor proiecte: „strângem copii cu vârste de la 10 ani în sus. Se trimit în şcoli teme de la fundaţie. De exemplu, le spunem că vrem să formăm un grup de inventică pentru tema desfăcător de sticlă şi aşteptăm referate din partea copiilor interesaţi care-şi spun o părere”.

Propunerile sunt adunate şi oamenii sunt selectaţi, se fac grupuri cu câte un specialist pentru fiecare material sau domeniu. Se alege un coordonator sau mai mulţi, şi parteneri.

De altfel, despre copiii supradotaţi din fundaţie, Justin Capră obişnuia să spună că sunt o mână de „nebuni“ care îşi pierd timpul prin şcolă, deşi la 10-11 ani sunt experţi în fizică cuantică. Mulţi dintre ei lucrau alături de Justin Capră în comuna prahoveană Filipeşti de Pădure, unde se retrăsese în ultimii ani ai vieţii pentru a lucra în linişte.

Justin Capră a murit, luni seară (19 ianuarie 2015), internat fiind la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Pe 22 februarie, inventatorul Justin Capră ar fi împlinit 82 de ani.

Pe aceeaşi temă

Justin Capră a murit. Viaţa inventatorului rucsacului zburător pe care l-au „furat” americanii de la NASAJustin Capră a murit luni seară, la 82 de ani, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Inventator profilic şi vizionar, creatorul rucsacului-zburător, o idee preluată de NASA pentru deplasările intercapsulare ale cosmonauţilor, şi al maşinii care consuma 0,5 litri la suta de kilometri, Justin Capră a încercat să dărâme bariere şi mentalităţi.

Justin Capră, mintea care ar fi putut schimba România. Invenţiile lui Justin Capră au ajuns până la oamenii de ştiinţă de la NASA încă din anii ’60, dar nimic nu-l clinteşte din ţara natală pe omul care a văzut maşinile eco cu mult înaintea trendului.

FOTO Creaţiile lui Justin Capră, expuse la Ploieşti. „Timpul invenţiilor mele nu este acum. Dar va veni...“. O expoziţie mai puţin obişnuită, de maşini, ATV-uri şi motorete, a luat marţi startul, la Ploieşti, în prezenţa inventatorului Justin Capră.