Familia Elisabetei Rizea a dat statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmaşii argeşencei din rezistenţa anticomunistă cer despăgubiri de 4 milioane de euro.Familia eroinei de la Nucşoara intenţionează să folosească o parte din sumă pentru ridicarea, în comuna natală a Elisabetei Rizea, a unui momument  închinat acesteia şi celorlalţi membrii ai  grupării  de rezistenţă "Haiducii Muscelului".

 

Rudele Elisabetei Rizea, cer, la şapte ani de la moartea eroinei de la Nucşoara, reparaţii morale, dând statul român în judecată pentru  suferinţele îndurate de cea care a luptat o viaţă împotriva bolşevismului.

“A fost torturată, a fost atârnată cu părul de un cârlig şi bătută pâna la pierderea cunoştintei. A îndureat chinuri pe care puţini le pot duce şi a rămas demnă. Femeia aceasta a fost cineva iar noi ne simţim datori să facem ceva pentru memoria ei”, spune Bogdan Vârvoreanu,  strănepotul Elizsabetei Rizea.

  După ce, recent, urmaşii preotului Ion Dragoi, un alt membru al grupării de rezistenţă de la Nucşoara, au primit câştig de cauză într-un proces similar în urma căruia statul e obligat să plătească daune morale de sute de mii de euro (sentinţa nu este definitivă), rudele Elisabetei Rizea aşteaptă, la rândul lor, să se facă dreptate.

“Familia Elisabetei Rizea cere despăgubiri de la  statul român în cuantum de 4 milioane de euro. Vom merge pe Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora (n.r, pronuntaţe în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989)  dar şi pe alte dispoziţii ale dreptului comun. Dosarul a fost trimis prin poştă  la Tribunalul Argeş însă, deocamdată, nu a fost fixat niciun termen”, spune Marius Nicu Vasile, avocatul urmaşilor Elisabetei Rizea.

 Elisabeta Rizea alături alţi câţiva localnici din Nucşoarea (printre care familia Arnăuţoilor şi a părintelui Ion Drăgoi), a devenit simbolul rezistenţei ţăranului român în represiunile comuniste. Securitatea şi Miliţia au avut nevoie de vreo zece ani pentru a supune micul sat de munte şi asta cu mobilizarea unui număr impresionant de  securişti , mai mare decât pentru oricare altă localitate rurală din întreaga ţară.

 Nucşoara ar putea avea, în sfârşit, o statuie închinată poate celei mai cunoscute luptătoare din mişcarea de rezistenţă anticomunistă.

 “Ar fi o idee extraordinară ridicarea, aici, a unui monument în memoria  Elisabetei Rizea. Dumneaei a fost, cu adevărat, o figură emblematică a luptătorilor anticomunişti din Argeş. O  femeie care a suportat chinuri uriaşe, fără s-i trădeze pe cei din munţi care luptau pentru eliberarea ţării de bolşevism. Am avut şi noi ideea trannsformării  locuinţei sale în casă memorială însă la acel moment, familia nu-şi dăduse, încă, acordul”, a declarat  Cornel Berevoianu, primarul Comunei Nucşoara.