Cum obţii acasă uleiul de sunătoare. Preparatul este folositor îndeosebi vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunătoarea, prima plantă medicinală recomandată de medicina alopată ca adjuvant în tratamentul depresiei, are proprietăţi terapeutice şi asupra pielii, iar vara este ideală pentru calmarea pielii expuse excesiv la soare.

Colina, hipericina, saponinele, uleiul volatil, acidul valerianic, flavonoide şi taninuri, substanţe valoroase care se găsesc în compoziţia sa, fac din sunătoare o plantă cu importante calităţi vindecătoare. Specialiştii în fitoteterapie o recomandă în uz intern, în ameliorarea iritabilităţii psihice, insomniei, dischineziei biliare, colecistitei, ulcerului gastro-duodenal, colitelor de fermentaţie, hepatitei, obezităţii, meteosensibilităţii, dar şi în uz extern, în caz de arsuri uşoare şi dermatite.

 În aceste ultime cazuri, indicat este uleiul de sunătoare. Iată două reţete simple pentru acest preparat.

"Pentru prima reţetă, avem nevoie de un pumn de flori proaspete de sunătoare pe care le punem într-un vas de sticlă. Adăugăm ulei până la un nivel care să acopere întreaga cantitate de flori. Acoperim vasul şi se lăsăm la la soare 6-7 zile, după care strecurăm. Uleiul de sunătoare astfel obţinut se păstrează în vase de sticlă de culoare închisă, la loc răcoros",  explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Uleiul de sunătoare este recomandat în tratarea arsurilor de gravitate mică şi medie. 

"Se dezinfectează zona cu tinctura de sunătoare, apoi se aplică ulei de sunătoare până la vindecare. De asemenea este indicat în dermatita atopica, dermatoze cu mâncărimi, prurit în alergii, zona zoster, cauri în care se unge cu acest produs zona afectată până la vindecare. De asemenea, zonele articulare cu dureri reumatismale pot fi calmate cu ulei de sunătoare", mai spune specialistul, care recomandă consultarea unui medic înainte de a aplica un astfel de tratament.

Ulei pentru calmarea pielii după plajă

Sunătoarea are şi efect de calmare a arsurilor solare. Se poate apela la reţeta de mai sus sau la o altă variantă, care presupune adăugarea unui al treilea ingredient .

"Avem nevoie 20 de g de plantă bine mărunţită, care se umezeşte cu 20 ml de alcool. După 24 de ore, se adaugă 200 ml de ulei şi se fierbe timp de trei ore la bain marie, agitându-se din când în când. Se lasă două-trei ore şi se strecoară prin presare. Se păstrează la loc răcoros şi întunecat", explică Elena Badea.