Vânătoare de purcei şi raţe pe lacul Bicaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de turişti s-au distrat de Ziua Marinei între munţi. Pluta alegorică şi „nunta cu piraţi“ au fost surpri-zele organizatorilor pentru participanţii la sărbătoarea de lângă baraj.

Ediţia din acest an şi-a recăpătat grandoarea anilor trecuţi după ce, în vara lui 2010, sărbătoarea a fost mult diluată de lipsa banilor. Cu cei 70.000 de lei alocaţi din bugetul local şi sponsori, evenimentul a fost pe placul celor care au poposit în portul de lângă barajul celui mai mare lac de acumulare din ţară.

„A fost extraordinar. M-am simţit mai bine decât dacă aş fi fost la mare. Aici am râs tot timpul“,a spus Luca Iordan, turist din Suceava. Ziua Marinei a coincis şi cu sărbătoarea oraşului Bicaz.„Anul acesta evenimentul coincide cu împlinirea a 400 de ani de atestare documentară a Bicazului. Pe 23 august 1611, localitatea apare ca sat de pe moşia mănăstirii Bisericani“, a spus Constantin Catrinoiu, primarul oraşului.

Startul festivităţilor a fost bâlbâit de intonarea imnului cu repetiţie, din cauza neatenţiei DJ-ului, dar concursurile care au urmat au salvat impresia generală. După salutul zeului Neptun cu tridentul, asistenţa s-a delectat cu întrecerile marinăreşti.

Bârnă cu vaselină

Tinerii înscrişi la concursuri s-au luptat să câştige întrecerile de înot, vâslit, cu hidrobicicletele sau vânătoarea de raţe. „O să prepar o mâncare de raţă cu varză“, a spus Elena Branişte, spectatoarea care a primit trofeul din partea unui câştigător.

Cea mai grea pentru concurenţi, dar şi cea mai distractivă probă organizată pe lac a fost „scondrul cu purcelul“. Temerarii trebuiau să ia un steguleţ aflat la capătul unei bârne lungă de 12 metri şi unsă cu 50 de kilograme de vaselină. „La proba asta Nadia Comăneci ar fi reuşit din prima“, glumea un spectator amuzat de tinerii care cădeau caraghios în apă după câţiva paşi făcuţi pe lemnul unsuros. După zeci de încercări, niciunul dintre concurenţi nu a reuşit să ajungă la capătul bârnei şi să smulgă steguleţul, însă purceluşul oferit drept premiu i-a fost acordat unui tânăr care a fost cel mai aproape de ţintă.

Nuntă cu piraţi

„Am mai câştigat şi în 2009, şi în 2007, dar nu purcelul, ci numai premii în bani. Din doi în doi ani îmi merge bine“, spunea Lucian Iftimie, băiatul de 22 de ani din comuna Zăneşti în timp ce-şi  împacheta trofeul gălăgios într-un sac de rafie.
Mulţimea adunată la serbarea marinărească a putut admira şi o plută tradiţională. Asistenţa s-a amuzat copios la „nunta cu piraţi“, o scenetă acompaniată de lăutari desfăşurată pe o ambarcaţiune din care, rând pe rând, cădeau în apă preotul, cavalerii şi mireasa furată de „piraţi“.

În entuziasmul general, defilarea de final a ambarcaţiunilor portului a avut loc pe fundalul sonor al melodiei patriotice „Treceţi batalioane române Carpaţii“, după care lumea a năvălit la o plimbare pe lac cu vaporaşele.